Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Όπερα στο δρόμο!..
Τι ήταν αυτό!

Μια υπέροχη βραδιά όπερας και μάλιστα με άποψη, στο στενό της οδού Μιλτιάδου, εκεί ανάμεσα στην Αιόλου και την Αγ. Μάρκου.

Αποσπάσματα από Τραβιάτα και Κάρμεν δοσμένα από την εκπληκτική ομάδα Oper(o)*. Με σκηνικό ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Μιλτιάδου από τη μια μεριά και από την άλλη τα ρολλά των κλειστών μαγαζιών. Σκηνή, τα μπαλκόνια του κτηρίου και στο φινάλε της Κάρμεν, ο δρόμος...

Πλήθος κόσμου. Νέοι και μεγαλύτεροι, όλοι χαμογελαστοί και πρόσχαροι: Ευτυχείς από ό,τι ελάμβαναν σε μιαν εποχή όπου όλοι κοιτούν να μας “γδάρουν”. Υπήρχε και οχλαλοή και μέθεξη. Πραγματική ατμόσφαιρα opera.

Αν κατάλαβα καλά η προσπάθεια της Oper(o) επιδιώκει μα παρουσιάσει την όπερα σαν θεματολογία και δράμα που κυριολεκτικά συμβαίνει στο δρόμο, με την έννοια ότι η θεματολογία, οι άνθρωποι της, οι συγκρούσεις και οι συγκινήσεις τους: είναι όλα όσα συμβαίνουν στον καθένα μας ή στο ...αστυνομικό δελτίο και η φωνητική υπερβολή της όπερας, απλά, το αναγάγει σε τέχνη.

Για την Ελλάδα που η σχέση της με την όπερα καλλιεργήθηκε μέσα από το αποστειρωμένο περιβάλλον του (μικρο)αστικού καθωσπρεπισμού, σαν ένα είδος “υψηλής” (και εν πολλοίς, ακατανόητης) τέχνης, η προσπάθεια της ομάδας Oper(o), όπως την αντιλήφτηκα χθες βράδυ, επανεισάγει την όπερα στην πραγματική της διάσταση... Το ότι το κάνουν καλά είναι γεγονός. Το αν η όπερα μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα μια τέχνη που όπως και στην Ιταλία -και όχι μόνον, δεν ξεκόπηκε ποτέ από τον λαό αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής, αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν ξέρω αν μπορεί να κερδηθεί... Αλλά τι σημασία έχει;

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την RoadArtist που με συνέπεια μας ενημερώνει έγκαιρα για όλα τα ωραία που συμβαίνουν στην πόλη και όχι μόνον.


Η ομάδα Oper(o) είναι:

Τραγουδιστές:
Εριφίλη Γιαννακοπούλου (μέτζο-σοπράνο), Βάσια Ζαχαροπούλου (σοπράνο), Νίκος Καραγκιαούρης (βαρύτονος), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Γρηγόρης Πυριαλάκος (βαρύτονος), Ελένη Σωτηρίου (μέτζο-σοπράνο), Γιώργος Τζιουβάρας (τενόρος), Λευτέρης Χαρέλλης (τενόρος)
Ενορχήστρωση/Μουσική Επιμέλεια:
Νικολέτα Χατζοπούλου
Μουσική Προετοιμασία/Συνοδεία:
Πάνος Λουμάκης
Χορογραφία/Κίνηση:
Μαρία Αδαμοπούλου
Σκηνικά/Video:
Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Μανώλης Χάρος
Κοστούμια:
Φράνκα Παπανδρέου
Δημοσίευση σχολίου