Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σαλάτες

Έτσι που έχουν τα πράγματα και όλους μας διακατέχουν ανάμικτα συναισθήματα και οι σκέψεις μας τρέχουν από το "Δόξα τω Θεώ" στο "Βόηθα Παναγιά μου", σκέφτηκα να επικοινωνησω μαζί σας δυο χειμωνιάτικες σαλάτες που, αυτές τουλάχιστον, δεν σφίγγουν το στομάχι αλλά, αντίθετα, το ευφραίνουν!..

Πρόκειται για δυο παραλλαγές πάνω στη μαρουλοσαλάτα και τη λαχανοσαλάτα, έτσι όπως τις φτιάχνω και όλοι μου λένε τι καλές που είναι. Το βασικό τους πλεονέκτημα, εκτός από τη γεύση τους, είναι ότι δεν έχουν καθόλου αλάτι. Και το βασικό τους μειονέκτημα (ας πούμε) είναι ότι, αν δεν έχετε πρέπει να προμηθευτείτε ξύδι μπαλσάμικο λευκό. Κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ, αλλά μην τα τσιγκουνευτείτε. Μπορεί να σας γίνει τόσο απαραίτητο ώστε να προβληματιστείτε για το πώς ζούσατε τόσο καιρό χωρίς αυτό...

Σαλάτα μαρούλι με ρόκα και σπανάκι
Προαιρετικά ένα ξινόμηλο και λίγα καρύδια ψίχα. Θα χρειαστείτε, επίσης, λίγο μέλι ή μαύρη ζάχαρη

Πλύντε και κόψτε τα υλικά σε όποια αναλογία επιθυμείτε. Για μια μέτρια καθημερινή σαλάτα εγώ βάζω περίπου μισό μαρούλι, καμιά δεκαριά φύλλα ρόκα και άλλα τόσα σπανάκι. Καθαρίστε το ξινόμηλο και κόψτε το σε μικρά κυβάκια. Ρίξτε και τα καρύδια χοντροκομένα.

Σε ένα μπολ βάλτε 5 κουταλιές της σούπας (Κ.Σ.) ελαιόλαδο και δύο Κ.Σ. ξύδι μπαλσάμικο στο οποίο έχετε διαλύσει, προηγουμένως, είτε μία κουταλιά του γλυκού μέλι είτε μια κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη. Χτυπήστε το μείγμα με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά και ρίξτε το στα λαχανικά. Ανακατέψτε πολύ καλά να πάει το μείγμα παντού. Καλή όρεξη.

Ταιριάζει με ψητά κρέατα και ψάρια και με ότι κρασί τραβάει η ψυχούλα σας.

Σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο και πορτοκάλι
Θα χρειαστείτε, εκτός από το λάχανο, ένα καρότο, λίγο σέλινο, πιπέρι καγιέν, πιπέρι μαύρο.

Καθημερινή σαλάτα για 4 άτομα: Θα χρειαστείτε ¼ από ένα λάχανο, ψιλοκομμένο και “πνιγμένο” καλά. (Το “πνίγουμε” αφού το κόψουμε στη σαλατιέρα και με καθαρά χέρια το στύβουμε δυνατά μέσα στις χούφτες μας μέχρι να το δούμε να υγραίνεται). Καθαρίζουμε ένα καρότο και το περνάμε από τον τρίφτη μέσα στη σαλατιέρα με το λάχανο. Από το σέλινο παίρνουμε 3-5 κλωναράκια και το ψιλοκόβουμε μέσα στη σαλατιέρα. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε και λίγο πιπέρι μαύρο ή να ρίξετε ελάχιστο (ίσα ίσα στη μύτη του μαχαιριού) πιπέρι καγιέν.

Σε ένα μπολ βάλτε 5 κουταλιές της σούπας (Κ.Σ.) ελαιόλαδο και δύο Κ.Σ. ξύδι μπαλσάμικο. Χτυπήστε με ένα πιρούνι ώστε να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια στύψτε ένα πορτοκάλι μέσα στο λαδόξιδο και ξαναχτυπήστε τα όλα μαζί. Ρίξτε τη σος στα κομμένα λαχανικά και ανακατέψτε πολύ καλά να πάει παντού.

Κρύα και δροσερή η σαλάτα αυτή με τη χαρούμενη όψη, πάει θαυμάσια με όλα τα φαγητά του χειμώνα

Ελπίζω να τις χαρείτε και να πιείτε ένα ποτηράκι στην υγειά μου όσοι το θυμηθείτε :-)

12 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Επίκαιρο, έτσι σαλάτα που έχουμε γίνει!
Οι δικές σου τουλάχιστον τρώγονται... και πολύ μάλιστα!!!
:-)))

Unknown είπε...

;-)...

Μην αργήσεις στην παρουσίαση. 7 η ώρα είναι, ακόμα δεν ξεκίνησες;

Filitsa Themeli είπε...

!!!!Κλέβω τις συνταγές σου Ερμή...
Θα περάσουν από οντισιόν τη Παρασκευή με φίλους και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουν!!!
Λέω όμως να μην πνίξω το λαχανο.....

Unknown είπε...

@ Filitsa Themeli

Φιλίτσα με απογειώνεις. Με τη μία στα σαλόνια... Ζαλίζομαι.

Αλλά άμα πεις πως εγώ σου είπα τα μυστικά τότε το λάχανο να το "πνίξεις", μάτια μου, το λαχταράει η ψυχή του αλλιώς δεν σου ανοίγεται, κρατάει κρυφή τη γεύση του...

:-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Απ' τα μπαρ στα σαλόνια! Μα πόσο νέος και ωραίος και ανεξάντλητος είσαι πια!!!
:-)))

orfia είπε...

Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο, μα ποσο ταιριαζουν οι γευσεις μας!!!Λατρευω τα φρουτα στις σαλατες, το μελι και οτι αλλο δινει αυτη την γλυκοξυνη γευση...!! Καταχωρηθηκαν Ερμη....και θα υλοποιηθουν....αμεσα!!!! Καλημερες.

Unknown είπε...

Όχι "νέος", Αστεροειδή, μόνο ανεξάντλητος... Μου αρέσει, ξέρεις, να πηδάω χειμώνες. Κατά το γνωστό άσμα, κάθε χειμώνα πο πηδάς, κερδίζεις 10 χρόνια...
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δηλαδή τι; Ένα πήδημα ανά χειμώνα;
Μόνο; Κι αν είναι πολλά τα πηδήματα ανά χειμώνα; Τότε είναι που μένει κανείς για πάντα νέος - σαν εμένα, ας πούμε;
:-))))))))))))

orfia είπε...

"Τον χειμώνα ετούτο
άμα τον πηδήσαμε
Γι' άλλα δέκα χρόνια
άιντε καθαρίσαμε...."
που λεει ο Νιονιος..

τωρα πως απο τις σαλατες...πηγατε στους χειμωνες....μονο εσεις θα μπορουσατε να κανετε τετοιους συνειρμους.....χαχαχαχα!!

Unknown είπε...

Βρε Αστεροειδή έχεις εξελιχτεί σε μεγάλο Μπόμπο. Όσο και να χτυπηθείς και να σκάσεις, όμως μόνον ένα χειμώνα τη φορά μπορείς να πηδήξεις... Πώς να το κάνουμε;

Τα άλλα πηδήματα που λες, χειμώνα-καλοκαίρι το ίδιο κάνουν. Μη περιμένεις "μπόνους δεκαετίας" από αυτά. Αρκέσου στη γλύκα τους και στα, όποια, χτυποκάρδια τους... Μπόμπο! Ε Μπόμπο!..

:-)

Unknown είπε...

@ Orfia

Γιατί απορείς καλή μου; Για σαλάτες μιλώντας, σαλατικά ανακατεύουμε. Τι το πιο φυσικό;

Σκέψου πάντως τι έχει να γίνει όταν αρχίσουμε να μιλάμε για τα γλυκά...

Margo είπε...

:)))
Πολλά χαμόγελα για το διάλογό σου με το Γιάννη:)

Όσο για τις σαλάτες φαίνονται πολύ ιδιαίτερες.. να σου πω ότι με ξάφνιασες ευχάριστα με τις τόσο καλοπροσεγμένες συνταγές.
Καλή σου μέρα!