Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας είναι, με μια λέξη, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Ένας βομβαρδισμός, μια επίθεση ξένου στρατού, μια θεομηνία διαστάσεων Αποκάλυψης δεν θα προκαλούσε τέτοια ισοπέδωση, απαξίωση και προσωπικά δράματα, όσο οι αποφάσεις που ανακοινώνονται από στιγμή σε στιγμή και αφορούν ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τους φυσικούς ενόχους που έφεραν αυτήν την καταστροφή.
Οδηγηθήκαμε σε σφαγή από ένα πολιτικό σύστημα το οποίο εμπιστευτήκαμε σχεδόν τυφλά. Εδώ και σαράντα χρόνια, σχεδόν, το 80% της ελληνικής κοινωνίας συντάχτηκε γύρω από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διακηρύσσοντας, έτσι, την εμπιστοσύνη του στη διακυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο της "ἁνοιχτής οικονομίας", της δημοκρατικής εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία και. όλα αυτά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πολιτικό στίγμα της Ελληνικής κοινωνίας για όλη αυτή την περίοδο από το 1974 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από τη σταθερή προσήλωση της πλειονότητας στις τρεις αυτές σταθερές.
Σήμερα αυτές οι τρεις σταθερές αποδεικνύονται καταστροφικές όχι μόνο για τις προσδοκίες αλλά και για την όποια υλική βάση κατάφερε να δημιουργήσει η ελληνική κοινωνία σε αυτά τα περίπου σαράντα χρόνια. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα να αναιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ωσάν να είναι προϊόντα εγκλήματος. Ανθρώπους ήδη φτωχούς, να λοιδορούνται ως συνένοχοι στην οργιώδη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, και να καταδικάζονται σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε, επίσης, αυτή την όποια, παραγωγική βάση διαθέτουμε, να οδηγείται στον αφανισμό μέσα από μια μακροχρόνια ύφεση. Και, φυσικά, μια νεολαία έτοιμη ή να πάρει των οματιών της μήπως και βρει καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες ή να κάψει ό,τι βρει μπροστά της.
Και όμως στεκόμαστε άφωνοι, σαν κοινωνία. Παγωμένοι, σα να βλέπουμε την ιστορία κάποιων άλλων σε μιαν οθόνη και όχι τις ζωές μας να γίνονται μπάχαλο.
Και αύριο, ημέρα Πρωτομαγιάς στην Αθήνα το ΠΑΜΕ (λέγε με ΚΚΕ) θα διοργανώσει τη δική του συγκέντρωση ιδεολογικής ορθοδοξίας, Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει τις συνιστώσες του σε άλλο σημείο. Και η ΓΣΕΕ θα μείνει μόνη με τη δική της συγκέντρωση. Και οι μετέχοντες στην μια θα βρίζουν τους μετέχοντες στην άλλη...
Εδώ είμαστε λοιπόν! Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να κάνουμε επιλογές χαρακτηρίζεται, αφενός, από τα δύο κόμματα εξουσίας που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όλα αυτά τα χρόνια και, άρα, για ό,τι αντιμετωπίζουμε σήμερα και, αφετέρου, από ένα διαλυμένο και απομαζικοποιημένο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, εξ αιτίας της παραταξιακής πολιτικής των κομμάτων, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης.
Και μετά με ρωτάς γιατί δεν σου γράφω;
12 σχόλια:
Αυτά τα αίσχη μόνο στην πατρίδα...
Εδώ στην Ισπανία όσες πορείες έχω δει, και στην μια που έχω παει δεν υπηρχε κομματικος διαχωρισμός!
Ολοι μαζί...
Μόνο έτσι μπορεις να κανεις κατι!
Αλλά τι να λεμε.. ακομα και μπροστα σε μια τοσο δυσκολη συγκυρια αυριο οι εργατοπατερες παν χώρια...
Εξαιρετικό το κείμενό σου!
Ο Ελληνικός λαός ανέκαθεν διχάζονταν και σερνόταν πίσω από κόμματα ή ηγέτες. Πολύ πριν τα 40 χρόνια που αναφέρεις. Μια ζωή έτσι ήμαστε!
Από την άλλη φίλε ΑΕΡΙΚΟ 360 δις χρέος είναι αυτά. 360 ! Δε μας τα έκανε ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ ούτε κανείς. Μόνοι μας τα κάναμε.
Καλημερα φιλε ΑΕΡΙΚΟ
Φυσικα και συμφωνω με το οτι θα επρεπε ολα τα αριστερα κομματα να συσπειρωθουν εναντια στη θεομηνια του ΔΝΤ που σαν σχεδιο ωριμαζε ηδη χρονια τωρα μεσα απο τις τακτικες προηγουμενων κυβερνησεων στην Ελλαδα.Ομως γιατι κατι τετοιο
δε γινεται; Πιστευω οτι καποια απο αυτα τα κομματα εχουν αγεφυρωτες διαφορες οταν π.χ ακουμε οτι συνδικαλιστες του ΠΑΣΚΕ συμφωνουν με τις πολιτικες του ΠΑΣΟΚ και εναντιωνονται σε αλλους συνδικαλιστες. Μετα εχω και αλλα παραδειγματα που διαβασα προσφατα και ανεβασα και στο blog. Ριξε μια ματια εδω
Πως μπορει να γινει κατι τετοιο τοτε;
Οσο για τον Λακωνα ας κανει λιγο το homework του για να δει επιτελους ποιοι εφαγαν τα χρηματα ολα αυτα τα χρονια, στην Ελλαδα αντι να πηγαινουμε απο blog σε blog παιζοντας το ρολο του.. εισαγγελεα εναντιον των τιμιων εργαζομενων!Αλλα ολα ειναι 'ωραια και καλα' οταν ο μπαμπας πληρωνει και εμεις ζουμε και σπουδαζουμε στην Αμερικη και φυσικα εθελοτυφλουμε στην φτωχεια και την ανεργια που υπαρχει και εκει, αφου εμεις, βεβαια, διαλεγουμε να μη τη βλεπουμε ποτε! Αθανατο Ηollywood!
@ CsLaKoNaS
Έχεις συχνά επισημάνει την ανάγκη να κλείσει η περίοδος της Μεταπολίτευσης (σχετικά υπάρχει στο σημερινό ΒΗΜΑ ένα θαυμάσιο άρθρο του Τσουκαλά).
Εγώ, αν δεν γίνει απολογισμός και απογραφή δεν μπορώ να κλείσω τίποτα. Αποδίδοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά της περιόδου (μαζί με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα -ειδικά μετά το 81- στάθηκε δυνατή η Εθνική Συμφιλίωση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σε όλη την Ευρώπη είχε γίνει ήδη από το 1945), προσπαθώ να αντιληφτώ τους λόγους που τυφλωθήκαμε τόσο, ώστε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σημερινή καταστροφή.
Ναι είναι 360 δις. Και ναι, μόνοι μας τα δέσαμε γύρω από το λαιμό μας. Δεν μέμφομαι άλλους γι' αυτό. Ακόμα και αν κάποιοι έπαιξαν με δόλο σε βάρος μας, δική μας η ευθύνη που δεν το αντιληφτήκαμε καν. Γι' αυτό και πρέπει να καταλάβουμε που τα σκατώσαμε. Παίξαμε (χαζοχαρούμενα) και χάσαμε. Κάτι να μας μείνει όμως. Κάτι να μάθουμε από αυτό...
@ Elva
Καλησπέρα Elva. Πριν από πολλά χρόνια, όταν οι "παρατάξεις" των κομμάτων πρωτοκάνανε την εμφάνισή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, είχα διατυπώσει τη θέση πως "πρέπει να γρονθοκοπήσουμε την έννοια των παρατάξεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και να καταγγείλουμε όσους την προωθούν σαν διασπαστές και εχθρούς του συνδικαλιστικού κινήματος".
Φυσικά και δεν με άκουσε κανείς και όσοι με άκουσαν δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Όσα μου λες, λοιπόν, τώρα για τα σκυλιά που γαυγίζουν ενάντια σε άλλα σκυλιά, δε με συγκινούν.
Για την παραπομπή σου στο άρθρο του Ριζοσπάστη, σου απαντώ στο δικό σου blog στο post για τα Καλάβρυτα.
@ΑΕΡΙΚΟ
"Εγώ, αν δεν γίνει απολογισμός και απογραφή δεν μπορώ να κλείσω τίποτα"
Σωστά.
Μερικοί από τους λόγους που ψάχνεις ίσως να είναι και οι παρακάτω...
Μάθαμε να ζούμε παραπάνω απο τις δυνάμεις μας.
Μάθαμε να μην παράγουμε τίποτα το αξιόλογο και να επιδοτούμαστε γι αυτό.
Μάθαμε να ψηφίζουμε πολιτικούς για να μας διορίσουν εμάς ή τα παιδιά μας χωρίς να ασχολούμαστε για το πως και αν επιβαρύνουμε τη χώρα μας.
Μάθαμε να μας νοιάζει μόνο το τώρα και η πάρτη μας.
Μάθαμε να ανεχόμαστε κυβερνήσεις που ψηφίζουν νόμους-εκτρώματα σαν τον "περί ευθύνης υπουργών".
Μάθαμε να τα περιμένουμε όοοολα από το κράτος που από τη μία το χρυσοπληρώνουμε και από την άλλη το κατακλέβουμε.
χιλιοειπωμένοι λόγοι αλλά πάντα κάνουν εντύπωση, ε;
@ CsLaKoNaS
Χιλιοειπωμένα, όντως, αλλά μισά. Εννοώ ότι όση εντύπωση κι αν προκαλούν δεν παύουν να λένε μόνο τη μισή αλήθεια και να δείχνουν μόνο προς μια κατεύθυνση.
Υπάρχει και η καθοριστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, τόσο των αρχηγών των κομμάτων όσο και των κυβερνήσεων τους. Από κοντά και η στρατιά των οργανωμένων "οπαδών", ή αν θες κατά μία άποψη, το είδος του "εθελοντισμού" όπως έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Και όσο και αν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις και ποινικές ακόμα ευθύνες, δεν εννοώ εδώ, ούτε και κυρίως, αυτές τις ευθύνες. Εννοώ κυρίως την ευθύνη τους για τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου στη χώρα μας με τρόπο που ευνοεί την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις. Με τρόπο τέτοιον, δηλαδή, που μας "μαθαίνει" όλα όσα περιγράφεις ότι "μάθαμε".
Πρόσεξε με. Δεν επιτίθεμαι στα κόμματα σαν θεσμό στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ τα κόμματα αναγκαία και καθοριστικής σημασίας. Δείξε μου όμως πως λειτουργεί ένα κόμμα, με ποιο τρόπο κατευθύνει τις δυνάμεις του στα κοινωνικά ζητήματα, πόσο δημοκρατικό, έξυπνο και λειτουργικό κανονισμό λειτουργίας διαθέτει και πόσο τον σέβεται σε κάθε περίπτωση, για να σου πω τι είδους εξουσία θα ασκήσει και τι διαπαιδαγώγηση θα παράσχει στην κοινωνία.
Επίσης δεν θεωρώ την επιδίωξη για άσκηση της εξουσίας κάτι το μεμπτό. Τα κόμματα είναι όχημα για την άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής τους τόσο στην Ελλάδα όσο και παντού. Αυτό γιατί έχω βαρεθεί την καραμέλα ότι τα κόμματα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Αλλά και για να τονίσω ότι η εξουσία, παραχωρείται για την παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία στο σύνολο της και όχι για το βόλεμα της κωλάρας μας και των δικών μας παιδιών.
Για το λόγο αυτό και μέμφομαι τα κόμματα της Αριστεράς, που με τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν παραιτηθεί από την επιδίωξη άσκησης της εξουσίας, εγκαταλείποντας την κοινωνία και κυρίως τις δυνάμεις που εκπροσωπούν, στο έλεος της "αστικής" διαχείρισης των προβλημάτων και της καθημερινότητάς τους.
Αυτό το πολιτικό πλαίσιο λοιπόν και τα όργανα που το διαμορφώνουν, είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα απολογισμού της περιόδου που διανύουμε, ακριβώς γιατί τίποτα καινούργιο δεν προκύπτει από παρθενογέννεση και επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα πολλά λαμόγια που καραδοκούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Δε νομίζεις;
@ΑΕΡΙΚΟ
Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες. Γι αυτό και στην τοποθέτησή μου έγραψα "Μερικοί από τους λόγους που ψάχνεις"
Η Ελλάδα πάσχει σοβαρά από κομματοκρατία. Τα κόμματα μπήκαν παντού. Χώθηκαν και στα τρία βάρθρα της Δημοκρατίας μετατρέποντάς τα σε βόθρους. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΚΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΒΑΡΗ.
Επίσης αναφέρω σε ένα παλιό άρθρο ότι 'ο λαός ζητάει "αίμα" - κάποιοι πολιτικοί να πάνε φυλακή, και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο'.
Το επαναλαμβάνω κ εδώ.
Δεν είναι κράτος αυτό που ένας Αλογοσκουφής κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.
@ Dimos El Grec
Φίλε μου με συγχωρείς που δεν σου απάντησα αμέσως.
"Όλοι μαζί" πάει καιρός που στην Ελλάδα φαίνεται σαν να μη καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Ακόμα χειρότερα, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι "Όλοι μαζί" κι έτσι καταφέρνουμε να τραβάμε κατά διαόλου. Φυσικά όλοι μαζί!
Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ που πέρασες.
Εγώ δεν θα σταθώ στον πολύ ωραίο διάλογό σου με τον CsLaKoNaS. Κουράστηκα, ίσως πολύ γρήγορα γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή, να ψάχνω να βρω που να ρίξω τις ευθύνες, ποιος φταίει τελικά και γιατί τώρα πληρώνουν οι φτωχοί. Ειλικρινά βαρέθηκα.
Πολύ πριν γίνουν όλα αυτά μιλούσα για την κατάντια της χώρας, τα άσκοπα εκατομμύρια που ξοδεύονταν σε μεγαλοεργολάβους να κάνουν δρόμους που μας κόστιζαν δύο και τρεις φορές παραπάνω από ότι στις άλλες χώρες, σε νοσοκομεία δημόσια που φτιάχνονταν δύο φορές βάζοντας στις τσέπες τους τεράστια ποσά από τον πιο μικρό εργολάβο μέχρι τον πιο μεγάλο και πολλά άλλα.
Θα σταθώ μόνο στη νεολαία έτοιμη να πάρει των οματιών της μήπως και βρει καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Προσωπικά το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φύγω. Δεν ξέρω αν το να μεταναστεύσει κάποιος σημαίνει ότι θα πετύχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεν έχω κερδίσει τίποτα. Κανένας δεν έχει αναγνωρίσει την αξία μου όσο και αν προσπάθησα. Βαρέθηκα να ακούω συνέχεια για κάποιους άλλους που φταίνε και ποτέ για τον εαυτό μας. Δεν συνεχίζω δεν έχει ουσία...
@ Saq
Ότι και να σκέφτεσαι να κάνεις, συζήτησέ το με τους οικείους σου. Με αυτούς θα αποφασίσεις και σε αυτούς θα στηριχτείς μέχρι να τα καταφέρεις μόνος σου.
Εχω μεινει αφωνος επι μερες με αυτα που βλεπω και ακουω...
Λυπαμαι τοσο πολυ για τα ατομα που εχασαν τη ζωη τους σημερα χωρις κανενα λογο...
Φανταζομαι οτι αν πραγματικα γινουν ερευνες στο κοντινο μελλον, για το ποιοι ειπαν ψεματα στο κοσμο και ποιοι εκλεψαν, εχει να γινει χαμος...
Επι πλεον αναρωτιεμαι γιατι μερικες φορες ο Ελληνικος τυπος δεν αναφερεται καθολου σε πραγματα που ειναι στην κυριολεξια "ανηκουστα", και γιατι δεν ψαχνουν να βρουν τι ατιμίες που εκαναν Ελληνες σε Ελληνες (αθανατο "Ελληνικο φιλοτιμο"...)πριν αρχισουν να ριχνουν τις ευθυνες σε "ξενους δακτυλους"...
Ευχομαι να βγουν διαφορα στη φορα για να δει ο κοσμος την αληθεια...
Παρα πολλες χωρες ειναι σε κακη οικονομικη κατασταση, αλλα το τι κακο εχουν κανει Ελληνες σε Ελληνες εφτασε σε απιστευτα σημεια... δυστυχως...
Δημοσίευση σχολίου