Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Όχι το Νερό...

Water... Save it!
Το νερό δεν είναι προϊόν ούτε ανήκει στο κράτος για να το πουλήσει. Είναι αγαθό συνυφασμένο με την ανθρώπινη ζωή και το κράτος απλά είναι ο εγγυητής πως το αγαθό αυτό δεν θα το στερηθεί κανείς πολίτης του.



Δεν θα κουραστώ να το λέω: Μακρυά τα χέρια από το Νερό. Πουλήστε ότι θέλετε, ιδιωτικοποιείστε την ενέργεια, τις μεταφορές, τη δημόσια γη, μακάρι και την εκκλησιαστική περιουσία. Μην ακουμπάτε το νερό. Ο αέρας και το νερό συνιστούν όρους ύπαρξης του ανθρώπου. Δεν είναι προϊόντα, δεν μπορεί να μπαίνουν υπό ατομική ιδιοκτησία κανενός! Στη Λατινκή Αμερική που προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις των υδάτινων πόρων και της διανομής του νερού, σπείρανε την εξαθλίωση. Ας μην το επιτρέψουμε αυτό!..

62 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ερμή μου, να σώσουμε την πατρίδα, όμως, πρώτα, από τους απάτριδες... και, μετά, βλέπουμε και για το νερό!..
;-)

Unknown είπε...

Γιάννη αν μεν κάνεις πλάκα, το θέμα δεν είναι αστείο. Αν πάλι νομίζεις ότι μία πτώση του ΠΑΣΟΚ μας προφυλάσσει από την εκποίηση αναγκαίων για τη ζωή μας όρων, όπως είναι το νερό, τότε κάνεις λάθος φίλε μου και μάλιστα πολύ σοβαρό...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Τις θέσεις μου τις ξέρεις ήδη...
Προτάσσω ήδη και απολύτως την έννοια της "εθνικής απελευθέρωσης" και την θέτω πριν από ο,τιδήποτε άλλο, καθ' όσον ούτε εσύ ακούς και πείθεσαι από τον ξένο κύριο αλλά ούτε και ο ξένος κύριος ακούει εσένα - δεν έχει καν λόγο να το κάνει, δεν λογοδοτεί σ' εσένα, δεν σε νοιάζεται... και δεν νοιάζεται ακόμα περισσότερο ούτε και για τους φυσικούς σου πόρους, όπως το νερό!
Επομένως, μιλάω πολύ σοβαρά και αναγνωρίζω ως πολύ σοβαρό ζήτημα την εκποίηση ή υποθήκευση ή υπονόμευση ακόμα και της τελευταίας ικμάδας αυτής της χώρας, που επιχειρείται τούτη την ώρα: ανθρώπινων πόρων, υλικών πόρων, φυσικών πόρων. Όλα κινδυνεύουν το ίδιο!
Το άλλο ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό κι ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του και τις πολιτικές ελπίδες του, κρίνοντας πεπραγμένα και αποτελέσματα. Για να το πω αλλιώς: προσωπικά, δύσκολα βλέπω μια χειρότερη διάδοχη πολιτική κατάσταση...

CsLaKoNaS είπε...

Το καλοκαίρι του 2008 "τα μάζευα" από Αθήνα και "τα πακετάριζα" για Αμερική.

Στο ξεσκαρτάρισμα που έκανα ήταν και το "κλείσιμο" των λογαριασμών. Ο τελευταίος λογαριασμός ήταν αυτός του Νερού.
Ξέρεις πως είναι αυτά τώρα...πολύ φτηνός πάντα. 15 ευρώ κάθε τρεις μήνες...Ο τελευταίος όμως ήρθε 340!

Μία μέρα πριν φύγω για πάντα από Αθήνα βρέθηκα τέτοιο λογαριασμό στο χέρι! Πάω στην ΕΥΔΑΠ και εκεί μία "ευγενέστατη" κυρία με ενημέρωσε πως τους 3 τελευταίους μήνες είχα καταναλώσει 400 κυβικά νερό (!!!) Τις είπα ότι το 2ράκι που μένω δε χωράει 400 κυβικά νερό, θα είχα πνιγεί! Τότε η κυρία αυτή με το γνωστό "ευγενέστατο" ύφος μου βγάζει ένα κατάλογο με "όγκους σταγονών" και μου εξηγεί πως έχω σίγουρα διαρροή και δεν το πήρα χαμπάρι και ότι "να πως μία βρύση αν στάζει 'αυτή τη σταγόνα με αυτόν τον όγκο' σιγά σιγά θα στάξει 400 κυβικά νερό " (!!). Μάταια προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι αυτό απλά δε μπορεί να συμβεί!

(Άλλωστε το μισθό της θα τον έπαιρνε σίγουρα, καταλάβαινε δεν καταλάβαινε).

Τι είχε συμβεί;

Είχε σπάσει το τζαμάκι του μετρητή μου έξω από την πολυκατοικία (στο πεζοδρόμιο). 3 μήνες 400 κυβικά νερό χύθηκαν στο χώμα, χωρίς να νοιάζεται κανείς, αφού μας περισσεύουν στην Αττική άλλωστε!

Η μόνη ερώτηση που ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ να κάνω, γιατί είχα φύγεί, είναι πως στο διάολο ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ πήρε μέτρηση και με χρέωσε τέτοια κατανάλωση όταν δε θα μπορούσε με τίποτα να διαβάσει το μετρητή ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΕΤΑΓΟΤΑΝ ΣΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ! (Το είδα με τα μάτια μου.) (Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα κατανάλωσης. Ο υπάλληλος έρχεται και καταγράφει τις ενδείξεις του κάθε μετρητή).

Περιπτωσιολογία θα μου πεις; Όχι, και το ξέρεις πολύ καλά!

Θα φτιάξει η κατάσταση αν ιδιωτικοποιηθεί; Τη ζημιά των 400 κυβικών δεν την πλήρωσα εγώ αφού φυσικά δεν έφερα ευθύνη (ήταν εκτός πολυκατοικίας η βλάβη). Τη ζημιά την πληρώσαμε όλοι από τους φόρους μας. Εγώ, εσύ, ο Αστεροηδής. Αν η ΕΥΔΑΠ ήταν ιδιωτική τη ζημιά θα την πλήρωνε η επιχείρηση και μάλλον ο υπάλληλος που "μέτρησε" έναν μετρητή συντριβάνι!

Unknown είπε...

@ Asteroid

Γιάννη μπορεί να λέμε πως έχει καταλυθεί η εθνική κυριαρχία προς όφελος των δανειστών μας, αλλά η αντιστροφή σε αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την άνοδο της "Νέας Δημοκρατίας" του κ. Σαμαρά, στη διακυβέρνηση της χώρας. Άσε που και σαν ενδεχόμενο ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Μπορεί βέβαια να μην ενδιαφέρεσαι για τον κ. Σαμαρά, αλλά για την ενδυνάμωση μέσα από τις εκλογές αυτές της Αριστεράς, σαν συλλέκτης των ψήφων διαμαρτυρίας και κυρίως για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Από εμένα και πάλι κανένα πρόβλημα. Ενήλικος είσαι και έχεις δικαίωμα επιλογής.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως δεν έχουμε λύση του πολιτικού προβλήματος. Αντίθετα και μπορώ να σε διαβεβαιώσω γι' αυτό, θα έχουμε επιδείνωση του. Επιδείνωση που μέσα στο συγκεκριμένο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και υπάρχουμε σαν χώρα, δεν προμηνύει τίποτε το καλό για κανέναν μας.

Μπορεί, όμως εσύ, να πιστεύεις ότι έτσι μπορεί να προκύψει κάτι καλό. Δικαίωμα σου. Εγώ δεν το πιστεύω. Αλλά ούτε αυτό είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι πως η κοινωνία μας πρέπει να διακηρύξει και να είναι σε θέση να υποστηρίξει τα μη διαπραγματεύσιμα όρια της. Πέρα από κόμματα, ανεξάρτητα από αυτά, εξαναγκάζοντάς τα και αυτά να στοιχηθούν μαζί της. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορεί να ξεκαθαρίσει το μέτωπο μεταξύ αυτών που χρωστάμε και μπορούμε να επιστρέψουμε και όσων δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να τα παραχωρήσουμε σε οποιονδήποτε...

Ένα από αυτά είναι οι υδάτινοι πόροι και η διανομή του νερού. Το νερό δεν είναι προϊόν. Δεν ανήκει καν στο κράτος με την εμπράγματη έννοια. Είναι αγαθό απαραίτητο για τη ζωή. Το κράτος δεν το κατέχει, απλώς εγγυάται την εξασφάλιση του αγαθού αυτού σε όλους τους πολίτες του. Κατά την έννοια αυτή το ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για “αποκρατικοποίηση” και ιδιωτικοποίηση των νερών της χώρας μας. Δεν του ανήκουν!.. Τα δίκτυα διανομής που έχει εγκαταστήσει, υφίστανται για να διασφαλίζουν την εφαρμογή όσων έχει εγγυηθεί, σχετικά με τη φροντίδα που του έχει αναθέσει η ελληνική κοινωνία.

Το νερό είναι συνυφασμένο με την ζωή μας. Δεν μπορεί να τεθεί, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο κρίσης και γενικής δυσπραγίας, σε καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Είναι σαν να ιδιωτικοποιείται η εισπνοή του ατμοσφαιρικού αέρα! Ελπίζω να καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω και να συμφωνήσεις πως ακόμα κι αν σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει αυτός ο “εθνικός απελευθερωτικός αγώνας” που οραματίζεσαι, το πρώτο του λάβαρο μπροστά μπροστα θα πρέπει να γράφει “Κάτω τα χέρια από το Νερό! Η Ζωή μας δεν είναι για πούλημα.”

Unknown είπε...

@ Λάκωνας

Σαν το παράδειγμα που αναφέρεις έχει να αφηγηθεί ο κάθε Έλληνας πολλά. Είναι μια πραγματικότητα πως οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, κυρίως για τη συντήρηση του δικτύου παροχής αλλά και αποχέτευσης, δεν είναι και για έπαινο. Αυτό το δέχομαι και θα ήθελα μια ΕΥΔΑΠ να κάνει καλύτερα αυτή τη δουλειά. Είναι όμως ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνον δικό μας. Για παράδειγμα έχω ακούσει για το δίκτυο της Νέας Υόρκης ή του Παρισιού αρκετές ιστορίες απείρου κάλους. Θέλω να πω ότι αυτά που λες αποτελούν λίγο πολύ γενική συνθήκη, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, κανείς δεν λέει για παράδειγμα πως για να βελτιωθεί το σύστημα διανομής νερού στη Νέα Υόρκη, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αντίστοιχη Εταιρεία Υδάτων της Πολιτείας. Ούτε και στο Παρίσι έχει ακουστεί κάτι τέτοιο. Όλοι απαιτούν τη βελτίωση του μέσα στα πλαίσια των προγραμματισμένων κοινωνικών τους δαπανών και του κρατικού ή αυτοδιοικητικού προϋπολογισμού.

Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των υδάτων, με διάφορους τρόπους, έχει επιλεγεί μόνο σε χώρες της περιφέρειας και μάλιστα σαν μία από τις πλέον βάρβαρες μεθόδους “εξυγίανσης” του δημόσιου χρέους. Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θεωρεί πως η εκχώρηση και η πώληση ενός ζωτικού για την ανθρώπινη ζωή αγαθού σε ιδιώτες, συνιστά πρόσφορο τρόπο για την αποπληρωμή όποιων χρεών. Κοντολογίς όπως λέγανε και στις ταινίες “Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου”!..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Όλα αυτά είναι αλληλένδετα, Ερμή!
Οι ξένοι επικυρίαρχοι δεν θα σου σώσουν - ούτε καν θα ενδιαφερθούν - για το νερό σου. Δεν θα σ' ακούσουν τις 2-3 μέρες που θάρχονται εδώ για να δουν αν όλα πάνε καλά στην αποικία και να φύγουν πάλι...
Γι' αυτό και λέω πρώτα η αποτίναξη του ζυγού παντί τρόπω.
Ασφαλώς, δεν θα σώσει κανέναν μας η ΝΔ. Έναν-έναν θα τους ξεφορτωνόμαστε όσους μας πούλησαν για ένα τίποτε. Κι η αρχή θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά από τους τωρινούς...
Αύριο κιόλας στο Σύνταγμα, στις 6μμ.., μπορεί -ελπίζω, εύχομαι - νάναι η αρχή... Θα δούμε!

CsLaKoNaS είπε...

Αστεροηδή βλέπω πως μετεξελίσεσαι ταχέως στο αστέρι της σημαίας του Στάλιν...:)))

Φίλε μου, ο μόνος ζυγός που πρέπει να αποτινάξουμε "παντί τρόπω" είναι οι παράλογες σκέψεις, ιδέες, νοοτροπίες. Η αριστερή κρατικίστικη σκέψη και πολιτική είναι η αιτία που έχουμε φτάσει σε αυτά τα χάλια.

Ακόμα χειρότερα, η μή κυβερνώσα Αριστέρα στη χώρα μας είναι ένας ατόφιος λαϊκίστικος παραλογισμός.

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ επίσης κανείς στην Αμερική δε λέει πως για να βελτιωθεί το σύστημα παροχής νερού πρέπει να κρατικοποιηθεί.

Επίσης νομίζω πως η Νέα Υόρκη δεν έχει τους ίδιους υδάτινους πόρους με την Ελλάδα, και κάνω αυτή την σύγκριση γιατί στη ΝΥ ζούνε περίπου 10 εκατ. άνθρωποι.

Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς σου όμως δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς ποιος είναι ο κίνδυνος μερικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης (το κράτος δεν ξεπουλάει τελείως). Πρέπει να με πείσεις σε παρακαλώ γιατί διαβλέπω απλά άλλη μία αριστερίστικη φοβία απέναντι σε αυτήν την προοπτική.

Margo είπε...

Παρακολουθώ την κουβέντα σας και γυρίζει γύρω από την πολιτική. Η ουσία είναι πως θα ξεπουληθεί και το νερό όπως και όλα τα άλλα και αυτό δεν μας καθησυχάζει καθόλου!
Όλο αυτόν τον καιρό που ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα θα μπορούσαν να κάνουν ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ώστε να δουλέψει προς όφελος του πολίτη. Πώς αλλιώς θα υπάρξει ανάπτυξη;
Σήμερα θα πουλήσουμε αυτά, αύριο τι θα πουλήσουμε, σάμπως θα φτάσουν;

Unknown είπε...

@ Margo

Διακρίνω ένα παράπονο στο σημείωμα σου; Ή κάνω λάθος; Βοήθησε με να καταλάβω τι σου φαίνεται λάθος Μαργκό;

Μιλάμε με επιχειρήματα πολιτικά γιατί έτσι κι αλλιώς από πολιτικές αποφάσεις πολιτικών προσώπων και φορέων εξαρτάται το τι θα γίνει. Πως τος βλέπεις εσύ;

Το "Η ουσία είναι πως θα ξεπουληθεί και το νερό όπως και όλα τα άλλα" που σημειώνεις, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Μπορεί να αποτραπεί. Στο χέρι μας (από μια άποψη) είναι...

Unknown είπε...

@ Λάκωνας

Πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε στον ΟΗΕ απόφαση και εντάχθηκε στον χάρτη των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων το νερό και η πρόσβαση σε αυτό. Η απόφαση αυτή υπερψηφίστηκε από 122 χώρες του πλανήτη. 41 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, απείχαν από την ψηφοφορία...

Γιατί άραγε;

Μπορεί να με θεωρείς "ακροαριστερό" αν και με εκπλήσσει ύστερα από τόσες συζητήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. αλλά συντάσσομαι απόλυτα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επειδή πιστεύω, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να εμπορευματοποιηθούν και να αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Τι να κάνουμε, παρότι με συγκινεί ο Αντόρνο και ο Σοπενχάουερ, δεν παύω να είμαι ταυτόχρονα και παιδί του Λοκ και του Ρουσό... :-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Φίλε Λάκωνα, μακριά από μένα κάθε σκέψη για Κρατισμούς και Κρατική ιδιοκτησία Φορέων, όπου δεν απαιτείται αυτό. Ουδέποτε υποστήριξα κάτι τέτοιο - παραμένω πάντα υπέρ ενός Κράτους ρυθμιστή της αγοράς και όχι ιδιοκτήτη της αγοράς, ενός Κράτους, που με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, θέτει αυστηρούς κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας των επί μέρους οικονομικών τομέων και δραστηριοτήτων και ελέγχει την πιστή εφαρμογή και τήρησή τους!
Οι φυσικοί και αναγκαίοι πόροι, όπως το νερό, μπορεί με κάποιο τρόπο να εξαιρούνται ή να εντάσσονται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο εκμετάλλευσης, αλλά αυτό είναι προς συζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, ναι, θέτω ζητήματα δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας στην παρούσα φάση - κι αυτό είναι κάθε άλλο παρά σταλινικό! Το αντίθετο, θα έλεγα...

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ δε σε θεωρώ ακροαριστερό. Αλλοίμονο!! Το φόβο για την άποψη που εκφέρεις διετύπωσα. Στα αυτιά μου είναι από αυτές τις απόψεις που άκουγα ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο από τους Κνίτες: "Η Αττική οδός είναι ιδιωτική και αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση πολέμου οι ξένοι ιδιώτες μπορεί να μην αφήσουν τα δικά μας τανκς να τη χρησιμοποιήσουν." Σκέψου λοιπόν οχηματαγωγά ελληνικού στρατού εν καιρώ πολέμου να έχουν απαραιτήτως e-pass για τα διόδια :)))

Έτσι δε μπορώ κι εγώ να σκεφτώ έναν ιδιωτικό φορέα να στερεί το νερό από ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν έχουν να το πληρώσουν, και το κράτος να μην παρεμβαίνει υπέρ τους, με επιδώματα ή με οτιδήποτε.

Μπορεί να κάνω και λάθος.

Σκέψου όμως και τούτο. Το νερό είναι πόρος. Όσο λιγοστεύει (όχι λόγω κλιματικής αλλαγής - αυτά είναι αηδίες) λόγω κακοδιαχείρισης τόσο η πρόσβασή του σε αυτή θα γίνεται δύσκολότερη. Κράτος ή ιδιώτες, με κέρδος ή χωρίς, θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παρέχουν πρόσβαση σε όσους το ζητάνε. Και αυτό είναι που μετράει στο τέλος!

CsLaKoNaS είπε...

Αστεροηδή, την άποψη περί νομιμοποίησης τη διετύπωσε και ο ίδιος ο Δασκαλόπουλος.

Δε νομίζω πάντως πως είναι η ώρα γι αυτό. Λίγη υπομονή και μπορεί και να γυρίσει η μπάλα. Ήδη βλέπουμε αναιμικά σημάδια ανάκαμψης, αύξηση εξαγωγών, μικρή πτώση ανεργίας. Το καλοκαίρι αυτό προβλέπεται πολύ καλύτερο λόγω των γεγονότων στη Β. Αφρική.

Το ξέρω πως αυτά είναι ψίχουλα, όμως μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Πρωτεραιότητα δεν είναι Αστεροηδή να φύγουν οι απάτριδες, όπως λες. Πρωτεραιότητα είναι να φτιάξουμε μία ισχυρή οικονομία που να παράγει σταθερά πλεονάσμαστα.

Μετά, μαζί σου, να μην πληρώσουμε τίποτα στους τοκογλύφους !!

Unknown είπε...

@ Λακωνα

Έχω την εντύπωση πως δεν ακούς ή μάλλον δε διαβάζεις τι σου λέω. Λέω ότι το νερό δεν είναι "πόρος" προς εκμετάλλευση αλλά "στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα" σύμφωνα και με την απόφαση του ΟΗΕ. Τι σχέση έχει αυτό με την Αττική Οδό και το τι λέγανε οι Κνίτες. Συζητάμε νομίζω για την ουσία των πραγμάτων και όχι για τον εντυπωσιασμό και την ατάκα. Στο αρχικό μου σημείωμα διατύπωνα με απόλυτη σαφήνεια "Πουλήστε ότι θέλετε, ιδιωτικοποιείστε την ενέργεια, τις μεταφορές, τη δημόσια γη, μακάρι και την εκκλησιαστική περιουσία" για να ξεκαθαρίσω πως αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι μόνον το νερό. "Μην ακουμπάτε το νερό"...

Αυτό που λες πως δεν φαντάζεσαι ότι θα συμβεί, σχετικά με τη στέρηση πρόσβασης στο νερό σε διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού, σαν συνέπεια της ιδιωτικής εκμετάλλευσης του νερού, έχει γίνει. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Χιλή αν θυμάμαι καλά, η ιδιωτικοποίηση του νερού οδήγησε σε ιστορίες απείρου κάλους και βαρβαρότητας. Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα "το δώρο της ζωής" αναφέρονται πολλά τέτοια παραδείγματα, τα οποία εν πολλοίς αποτέλεσαν και την αφορμή για την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με το νερό το 2010.

Unknown είπε...

Και μία διευκρίνηση γενικώς. Έχοντας ζήσει στην περίοδο που το να χαρακτηρίζεις κάποιους σαν "μιάσματα" και "εθνοπροδότες", ήταν επικερδής επιλογή διαβίωσης, δηλώνω αφάνταστα επιφυλακτικός στη χρήση όρων όπως "απάτριδες" και "προδότες" που ακούγονται τελευταία.

Επικρατεί αγανάκτηση και δικαιολογώ, σε ένα βαθμό, την υπερβολή στην έκφραση αλλά τρέμω στην ιδέα του να παγιωθούν χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους.

Για να γίνω πιο σαφής. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη γνώμη μου είναι "ελάχιστος" μπροστά στην πολιτική συγκυρία, δεν διακρίνεται από καμιά πολιτική ευστροφία και αποδεδειγμένα είναι κακός διαπραγματευτής ειδικά όταν ο συνομιλητής του είναι από σκληρός μέχρι επιθετικός και απόλυτος. Εξ αυτού βλάφτει σοβαρά τα όποια εθνικά συμφέροντα μας έχει εκπροσωπήσει. Μπορεί να είναι "μυρμήγκι" σε ήπιους καιρούς και να κάνει κάποια θετική δουλειά με μπουρ μπουρ αλλά στους δύσκολους καιρούς είναι "λίγος". Δεν είναι "άπατρις", δεν πάσχει από έλλειψη αγάπης για την Ελλάδα, από έλλειψη πατριωτισμού. Είναι λίγος και, στα δύσκολα, μπορεί να γίνει χειραγωγήσιμος.

Ίδιοι με αυτόν και κάποιοι υπουργοί που τον πλαισιώνουν όπως ο κ. Δρούτσας ή ο κ. Γερολυμάτος. Καλά παιδιά από καλές οικογένειες, ευπατρίδες με αγωγή, αλλά μηδαμινού πολιτικού εκτοπίσματος όντα που απλά διακοσμούν το γενεαλογικό τους δέντρο με έναν -κάποιον- τίτλο. Όχι ότι καλύτερο για εμάς αυτήν την περίοδο. Ας μην επεκταθώ παραπέρα.

Νομίζω ότι είναι σαφές τι εννοώ. Δεν χρειαζόμαστε χαρακτηρισμούς περί της εθνικοφροσύνης και του πατριωτισμού των πολιτικών μας οι οποίοι, τελικά, κουκουλώνουν και συσκοτίζουν τα πράγματα και τις ανάγκες μας. Χρειαζόμαστε σαφή και συγκεκριμένη κριτική και στα πρόσωπα και στις συνθήκες που διαμορφώνουν... Κατά τη γνώμη μου πάντα :-)

Margo είπε...

Καλημέρα Ερμή!
Σίγουρα το θέμα είναι πολιτικό. Δεν αναφέρθηκα στην ανάρτησή σου. Αναφέρομαι στον χαρακτηρισμό αριστερή κρατικίστικη σκέψη και άλλα τέτοια. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν μας βοηθούν καθόλου. Η λογική λέει πως όλοι οι οργανισμοί είτε κρατικοί είτε ιδιωτικοί για να είναι υγιείς θα πρέπει να δουλεύουν σωστά. Αν ζητήσω για παράδειγμα να μην ξεπουληθεί η ΕΥΔΑΠ αλλά να εξυγιανθεί τότε θεωρούμαι αριστερή;

Έπρεπε να το γράψω πιο συγκεκριμένα αλλά δεν ήθελα να κοντράρω με τον Λάκωνα:)

Καλή σου μέρα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γυναικείο, πρακτικό μυαλό!
Απλή και κοινή λογική!
Το πρόβλημα δεν είναι ποτέ μα ποτέ στις ετικέτες και στις ταμπέλες, αλλά στο περιεχόμενο και στην ουσία.
Τίποτε "Κρατικό" δεν είναι εξ ορισμού "αριστερό" ή εξ ορισμού "κακό". Όπως, αντίστοιχα, και τίποτε "ιδιωτικό" δεν είναι εξ ορισμού "δεξιό" 'η εξ ορισμού "κακό".
Όλα κρίνονται και πρέπει να κρίνονται στο επίπεδο της λειτουργίας και της λειτουργικότητάς τους, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις. Συνήθως, όμως, όλοι μας καταφεύγουμε στα επίθετα, όταν στερούμαστε ουσιαστικών!
Καλημέρα, Margo!

CsLaKoNaS είπε...

Όλα που σκέφτηκα να γράψω κατάλαβα ότι συνοψίζονται στο 'πώς κάποιος ξοδεύει τα χρήματά του', σε ποιον λογοδατεί κλπ κλπ. Τα βασικά δλδ!

Πάνω σε αυτό υπάρχει το θρυλικό κείμενο του Milton Friedman μέρος του οποίου βρήκα πριν καιρό σε ελληνική μετάφραση από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία:

http://www.youtube.com/watch?v=wcbcb4nlOOg

Το βίντεο αυτό εξηγεί με πολύ απλό τρόπο γιατί δεν μπορεί καμία πολιτική εξυγίανσης να πετύχει - (όπως δεν πέτυχε άλλωστε ποτέ και πουθενά!)

Θα το εξιδείκευα αλλά δε θέλω η Margo να ρίξει το επίπεδό της και να κοντραριστεί μαζί μου.

Unknown είπε...

@ Margo

..."Αν ζητήσω για παράδειγμα να μην ξεπουληθεί η ΕΥΔΑΠ αλλά να εξυγιανθεί τότε θεωρούμαι αριστερή; "

Απλό και εύλογο το ερώτημά σου και ενδεικτικό του σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει: να θεωρείται το αυτονόητο ...επανάσταση.

Φυσικά και δεν είναι τυχαίο που έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό. Περιβαλλόμαστε από ανθρώπους και καταστάσεις που έχουν διαστρέψει το νόημα κάθε έννοιας με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα και για τα αυτονόητα και αδιαμφισβήτητα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας μας και τι κοσμοαντίληψη διαθέτει.

Για το λόγο αυτό, φρονώ, μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση και παράλληλα με αυτήν, αφού έτσι κι αλλιώς την επιβάλλει η καθημερινότητα που ζούμε, ότι είναι απαραίτητος ένας νηφάλιος και συγκροτημένος λόγος.

Η πολιτική αντιπαράθεση δίνει την αφορμή για να συζητήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν και επηρεάζουν τη ζωή μας. Δεν είναι κάτι το κακό από μόνη της. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε. Δεν λέω να την κάνουμε αυτοσκοπό, αλλά να τη θεωρούμε σαν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με σοβαρότητα ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Έτσι το βλέπω εγώ. Φυσικά, όταν διεξάγεται με φανατισμό, στερεότυπα σχήματα και ιδεολογικές παρωπίδες, δεν βοηθάει σε τίποτα παρά μόνο “θρέφει” το μίσος και την παράνοια.

Ο Λάκωνας δεν είναι ένας ευχάριστος συνομιλητής και σίγουρα δεν είναι ένας συνομιλητής με τον οποίο μπορώ να πω ότι συνδέομαι με κάποια, εμφανή τουλάχιστον, ιδεολογική ή πολιτική συγγένεια. Επίσης συχνά με τη συνήθεια του να εξαπολύει χαρακτηρισμούς και να γενικεύει, ο λόγος του γίνεται εριστικός και δυσάρεστος. Μιλάει με την απολυτότητα και την υπεροψία που μιλάνε οι νέοι στις παρέες τους. Δεν κρύβει λόγια, δεν τα στρογγυλεύει και λέει καθαρά αυτό που πιστεύει ακόμα και όταν δεν το έχει εμπεδώσει. Και πολλά από αυτά που λέει είναι αλήθειες. Αλήθειες που πονάνε και δεν μπορείς να τις προσπεράσεις αδιάφορος. Όπως όταν μιλάει, για παράδειγμα, για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ή για το ρόλο των κομματικών παρατάξεων μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά και στην εν γένει πανεπιστημιακή κοινότητα. Η διαπίστωση του σε ότι αφορά τη ρίζα του κακού στην ελληνική κοινωνία -σαν μια κοινωνία που δεν παράγει πλούτο και δεν στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, είναι πέρα για πέρα σωστή. Στο σημείο που βρίσκεται και με την υλική βάση που έχει κατακτήσει σαν νεαρός επιστήμονας του οποίου η εργασία αναγνωρίζεται, επιβραβεύεται και πληρώνεται, έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και πως οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες διαχείρισης των ανθρώπινων υποθέσεων συνιστούν, τρόπον τινά, πανάκεια.

Εδώ είμαστε. Προσωπικά θεωρώ ότι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να τον πείσω σε τίποτα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν θεωρώ πως πάει χαμένη ούτε μία λέξη στην ανταλλαγή των απόψεων μας. Έχει πολλά χρόνια ακόμα να ζήσει μπροστά του και η συνειδητοποίηση των βιωμάτων του μόλις τώρα έχει αρχίσει.

Σε ευχαριστώ πολύ που πήρες μέρος κι εσύ στη συζήτηση αυτή :-)

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ δε θα απαντήσω για το θέμα των υδάτων γιατί αναφέρεις το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής το οποίο δεν το γνωρίζω. Θα δω το ντοκιμαντέρ αν μπορώ να το βρω κάπου και θα σου απαντήσω.

Από την άλλη να σημειώσουμε ότι είναι "δική σου" η εποχή όπου οι έννοιες έχασαν τελείως το νόημά τους. Για παράδειγμα τη δεκαετία του '70 μετά τη Χούντα ο δεξιός ή ο φιλελεύθερος ήταν συνώνυμο της Χούντας. Μία ταμπέλα που ούτε ο Χατζιδάκις δεν είχε καταφέρει να τη βγάλει από πάνω του.

Δεν ξέρω αν είμαι ο νέος που έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Είμαι σίγουρα ο νέος που καλείται να "πληρώσει" όλο αυτό το μεταπολιτευτικό πανηγύρι της Αριστεράς και της Προόδου με ξένα δανεικά που όταν πέρναμε είναι καλά και τώρα που πρέπει να τα πληρώσουμε είναι κακά.

Προσπαθώ πάντα να συζητάω με επιχειρήματα για την ουσία του Διαλόγου που είναι η αναζήτηση της "Αλήθειας". Αλήθεια την οποία φυσικά και δεν κατέχω (αν την κάτεχα δε θα "την" αναζητούσα). Όλα τα άλλα στη μπλογκόσφαιρα δε με ενδιαφέρουν.

Δε ζητάω να συζητήσει κανείς μαζί μου με το ζόρι. Όμως απαξιωτικά σχόλια και ειρωνίες χαρακτήριζουν μόνον εκείνον που τις εκτοξεύει.

Unknown είπε...

@ Λάκωνας

(ανέβασες απάντηση ενώ έγραφα τα παρακάτω. Θα κοιτάξω να βρω κι εγώ το νοκιμαντέρ, έχω την εντύπωση ότι κάπου το πουλάνε σαν DVD. Έκρινα όμως σκόπιμο να ανεβάσω αυτά που σου έγραψα, ως προς το "λογικό" του πράγματος... μαζί με μία υπενθύμιση: κάθε γενιά προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα που έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη, ετοιμάζει τα δεινά της επόμενης. Προς γνώσιν και συμμόρφωση :-))

Και ναι είναι γεγονός: καμμία πολιτική εξυγίανσης δεν μπορεί να πετύχει και μάλιστα στο πλαίσιο της λογικής "άπαξ και δια παντός". Δεν χρειάζεται κανένα σεμινάριο πολιτικής, οικονομικής ή ιδεολογικής επιμόρφωσης για να το καταλάβει κάποιος. Η φύση όλων των κατασκευών, είτε αφορούν πράγματα, είτε θεωρίες, είτε κοινωνικούς θεσμούς και λειτουργίες έχουν σαν αναπόδραστη τάση τη φθορά, τη διάβρωση και τελικά την πλήρη απορύθμιση.

Όμως, όπως και έναν άνθρωπο που έχει αρρωστήσει δεν τον πετάς στην άκρη να πεθάνει (αν και δεν γνωρίζω επακριβώς τη θέση των νεοφιλελεύθερων επ' αυτού) αλλά του παρέχεις ιατρική φροντίδα και θεραπεία και στη συνέχεια τον θέτεις υπό παρακολούθηση και παρεμβαίνεις όποτε χρειάζεται διόρθωση η αγωγή που ακολουθεί, έτσι και η εξυγίανση της ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα, δεν είναι άσκοπη και ανώφελη επειδή δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της άπαξ και δια παντός. Απλώς και η κοινή λογική αυτό λέει, ασκείς έλεγχο, αξιολογείς αποδόσεις και επιδόσεις, εκλογικεύεις τη λειτουργία και, αν χρειαστεί, ξαναδιορθώνεις ότι έχει στραβώσει

Αν η εταιρεία υδάτων ήταν σε φάση οριστικής διάλυσης, ας πούμε όπως ένας ζωντανός οργανισμός, και ετοιμοθάνατη, δεν θα ετίθετο καν θέμα πώλησης και αγοράς της. Κανείς δεν αγοράζει πτώματα εκτός και αν κάνει εμπόριο οργάνων. Όμως δεν είναι. Σαν εταιρεία -ή μάλλον σαν δίκτυο εταιρειών- είναι αρκετά υγιής και υπόσχεται ισχυρή κερδοφορία. Κερδοφορία που κατά το σενάριο που προωθείται, θα επιτευχθεί μέσα από την "εξυγίανση" της ιδιωτικοποίησης. Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν είναι μια προτεινόμενη μορφή "εξυγίανσης".

Εδώ όμως είναι και η ουσία. Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν γίνεται για να εξυγιανθεί η ΕΥΔΑΠ σαν επιχείρηση κοινής ωφέλειας αλλά ως μηχανισμός κερδοφορίας υπέρ των ιδιωτών διαχειριστών της. Κερδοφορία σε όλες τις γλώσσες του κόσμου του εμπορίου σημαίνει ένα πράγμα: "αγοράζω φτηνά και πουλάω ακριβά". Τι σημαίνει όμως “αγοράζω φτηνά” ένα αγαθό από το οποίο εξαρτάται η ανθρώπινη ύπαρξη και εν συνεχεία το πουλάω, σαν προϊόν, ακριβά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη;

Και ναι μεν είναι δυνατόν η μείωση του κόστους να περιλαμβάνει τις απολύσεις του πλεονάζοντος και του αδιάφορου προσωπικού, αλλά γιατί πρέπει να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού για να γίνει κάτι τέτοιο; Το ότι θα ακριβύνει όμως το νερό, σαν “προϊόν” πλέον, δεν προμηνύει τίποτε το καλό παρά μόνο για τη τσέπη του “ιδιοκτήτη” του. Στη διακριτική ευχέρεια του οποίου θα παραμείνει και η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τη διασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο από την ώρα που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσει ευνοϊκούς και αποτελεσματικούς όρους ελέγχου του ιδιοκτήτη ο οποίος, επιπλέον, θα τελεί και υπό την αιγίδα των δανειστών μας.

Εξάλλου ο αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ χρονολογείται από το 1980, αφού αποχώρησε το 1974 η αμερικανική ULEN από την Ελληνική Εταιρεία Υδάτων και συγχωνεύτηκε η τελευταία με την αντίστοιχη εταιρεία του Πειραιά και με τον Οργανισμό Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΟΑΠ). Θέλω να πω πως το γεγονός ότι σαν οργανισμός, η ΕΥΔΑΠ, αναπτύχθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης εξηγεί ίσως το γιατί κακοφόρμισε αλλά δεν αποτελεί και τεκμήριο για την ευθανασία της.

Margo είπε...

Να τααα.. είδες που παρεξηγήθηκες Λάκωνα;
Για να κοντραριστώ μαζί σου δεν θα πρέπει να ρίξω το επίπεδό μου αλλά να το ανεβάσω;)

Την καλημέρα μου σε όλους!

ΣΠ είπε...

Για το νερό της ΝΥ (πολιτείας). Το μισό Λονγκ Άιλαντ παιρνει νερό από εταιρεία, την AquaAmerica https://www.aquaamerica.com που παρεχει νερό σε αρκετές πολιτειες και ελεγχεται από το Public Utility Commission.
To αλλο μισό μάλλον εχει δημόσια εταιρεία, την
http://www.scwa.com/about/history.cfm

Κανενα νερό δεν πινεται!
..........

Το πατενταρισμα μιας γονιδιακής αλληλουχίας ειναι χειρότερο από μια ιδιωτική εταιρεία παροχής νερού.
..........

Γιάννη, ψυχραιμία! Μου θυμίζεις τον Ανθιμο αντιστροφα.

Unknown είπε...

@ ΣΠ

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Δεν μπορεί, πιστεύω ότι αν κάποια στιγμή φτάσει ο κόμπος στο χτένι με την ποιότητα του νερού (στο παράδειγμα της Νέας Υόρκης που αναφέρεις) τότε ο κόσμος θα αντιδράσει. Αν δηλ. προκύψει καμία επιδημία σαλμονέλας πιστεύω ότι οι αγωγές θα πέσουν σύννεφο... Αυτό στην Αμερική δουλεύει και τσούζει αρκετά.

Αυτό που δεν κατάλαβα, όμως από αυτά που σημείωσες, είναι η αξιολογική συσχέτιση που έκανες μεταξύ γονιδιώματος και νερού. Προσωπικά θεωρώ και τις δύο περιπτώσεις ιδιοποίησης προς ίδιον όφελος (πατεντάρισμα στη μια περίπτωση, ιδιωτικοποίηση στην άλλη), εξίσου απαράδεκτες και αποριπτέες. Αλλά από την άλλη έχω καταλάβει ότι ποτέ δεν λες κάτι για να εντυπωσιάσεις. Αντίθετα αντιλαμβάνομαι ότι κάτι ουσιαστικό θέλεις να τονίσεις αλλά δεν το αντιλαμβάνομαι. Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο αναλυτική;

CsLaKoNaS είπε...

@ΑΕΡΙΚΟ και ΣΠ

Το διακύβευμα στο νερό της ΝΥ δεν είναι αν πίνεται ή όχι. Ούτε το νερό του Ηρακλείου πίνεται, γιατί απλά δεν είναι πόσιμο! Καθαρίζεται αρκετά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται για τις υπόλοιπες χρήσεις.

Ούτε νομίζω ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών έτσι; Απλά παρέχουν ανά περιοχές.

Το θέμα είναι να υπάρχουν στάνταρ ποιότητας στην παροχή νερού και να ελέγχονται από το κράτος το οποίο επιβάλει χοντρές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο. Και πράγματι στο θέμα της τήρησης και εφαρμογής των νόμων η Αμερική έχει πολλά παραδείγματα να διδάξει.

Τέλος, χωρίς να θέλω να παρέμβω στη σκέψη της, η ΣΠ νομίζω πως μιλάει για τη νέα εποχή που έρχεται σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή θεραπεία και τα γονιδιακά φάρμακα που απευθύνονται σε κάθε ασθενή προσωπικά. Μία πατενταρισμένη γονιδιακή αλληλουχία σημαίνει πως αν εγώ γεννηθώ με αυτή την γενετική αλληλουχία είμαι υποχρεωμένος να αγοράζω τα φάρμακά μου από το συγκεκριμένο οργανισμό που "με έχει πατεντάρει"!

Ωργουελικές καταστάσεις.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

ΣΠ, θέλω να ελπίζω ότι απλώς αστειεύεσαι - ειδάλλως είσαι μακριά, πολύ μακριά, νυχτωμένη!
Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον βασικό πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας και άσκησης της εθνικής κυριαρχίας...
Οι στιγμές είναι αρνητικά ιστορικές και περιθώρια ψυχραιμίας απλώς δεν υπάρχουν! 100.000 άνθρωποι χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα έχουν κάτι να σου πουν - άκουσέ τους... Το καλύτερο, αλλά και το λιγότερο, που έχεις να κάνεις είναι αυτό!

ΣΠ είπε...

Ναι, ειναι και οι δύο απορριπτέες!
Ομως, η περιπτωση "νερό" μου είναι οικεία, σχεδόν την έχω αποδεχτεί..
Υπάρχουν στον πλανήτη μας εφιλατικότερες καταστάσεις, όπως αυτή της ιδιοποίησης γονιδιακών αλληλουχιών, που -προς το παρόν- μου φαίνεται εξωφρενική.

Άστερ, εχω καθημερινή αναμετάδοση από το Σύνταγμα μέσω μαμάς!
Δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια αποφασίζεις για τη φιλοπατρία του καθενός, πρωθυπουργού συμπεριλαμβανόμενου.
Η Ελλάδα, απ'όσα μπορώ να καταλάβω, δεν εχει σχεδόν κανένα διαπραγματευτικό χαρτί διότι έχει συσσωρεύσει αβάσταχτα χρέη, έχει διαφθαρεί ποικιλοτρόπως, και έχει κυβέρνηση χωρίς σθένος και χωρίς κοινό όραμα (όπως συμβαίνει συχνά με τους Ελληνες). Όλα θα αλωθούν, είναι αναπόφευκτο.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

"... και έχει κυβέρνηση χωρίς σθένος και χωρίς κοινό όραμα..." Είπες ήδη μόνη σου πολλά! Τι να προσθέσω εγώ;
Από εκεί και πέρα, καλή μου ΣΠ, αν δεν βλέπεις πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας και συνταγματικής τάξης, λυπάμαι! Δεν μπορώ, όμως, και να κάνω μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου εδώ...
;-)

CsLaKoNaS είπε...

@ΣΠ

"και έχει κυβέρνηση χωρίς σθένος και χωρίς κοινό όραμα "

Μπορείς να μου επιχειρηματολογήσεις σχετικά ; Ειδικά για το 'κοινό όραμα'

Unknown είπε...

Για το γονιδίωμα δεν μπορώ να πω τίποτα. Με όσα ξέρω συμφωνώ απόλυτα μαζί σας με ότι λέτε. Εδώ τι να πω για το θέμα αυτό; Ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί τώρα, θα με περάσουν τουλάχιστον για ...ΓΑΠ :-)

Για το θέμα περί δημοκρατικής λειτουργίας και συνταγματικής τάξης, πριν χάσουμε τη μπάλα μήπως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι κοινά αποδεκτό; Ας πούμε εγώ λέγω ότι ο πρωθυπουργός μας είναι ελάχιστος απέναντι στις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Επίσης λέω ότι η κυβέρνησή του διακρίνεται από παροιμιώδη ανικανότητα προσανατολισμού και υλοποίησης ενός προγράμματος. Αλλού η Μπιρμπίλη αλλού ο Χρυσοχοΐδης. Αλλού ο Ραγκούσης και αλλού η Κατσέλη. Και σαν τη καλή χαρά Δρούτσας, Γερουλάνος και Ξενογιαννακοπούλου σε σκηνές από τη “Διάπλαση των παίδων”... Και όσον αφορά το όραμα για μια “Δανία του Νότου”, με προαιρετικά μαθήματα στο Λύκειο τη Βιολογία και την πληροφορική και υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά, εμένα χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Δεν με ενδιαφέρει αν είναι “άπατρις” ή στερείται “φιλοπατρίας”. Στο θέμα αυτό μόνο ο Θεός και η ψυχή του ξέρουν τι συμβαίνει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι όταν έκατσε στο τραπέζι να διαπραγματευτεί το πως θα βγούμε από την κρίση, δεν υπολόγισε και δεν διεκδίκησε καθόλου όρους για τη στήριξη και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα και υποχώρησε κατά κράτος στις απαιτήσεις των δανειστών μας. Μας αντιμετώπισε μαζί με τους δανειστές μας σαν υποζύγια. Δεν μας υποστήριξε και δεν μας εμπιστεύτηκε, αλλά εφόρμησε σε όσους δεν είχαν μέσο να αμυνθούν για να αρπάξει το χρήμα για λογαριασμό των δανειστών μας. Και εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει έτσι. Για αυτό και δεν βρίσκει πια κανέναν να τον υποστηρίξει ακόμα και σε αναγκαία να γίνουν πράγματα, όπως το άνοιγμα των κλειστών -που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ανοίγουν- τον περιορισμό της λεηλασίας των ΔΕΚΟ και μια σειρά άλλα. Κοντολογίς όταν πρόκειται να αρπάξει από τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το κάνει αμέσως. Όταν πρόκειται να θίξει την κομματική του νομενκλατούρα ή να συγκρουστεί με ισχυρές οικονομικά κοινωνικές ομάδες, στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα... Οι μόνοι που βρίσκουν έναν καλό λόγο να πούνε υπέρ του είναι μερικοί γιάπις που παίρνουν bonus σε πλακίδια χρυσού, έτσι που σαν είδος να μην είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στην εφορία...Για το λόγο αυτό πια ο κόσμος πιστεύει ότι ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του βλάφτουν σοβαρά την υγεία...

Τι θα κάνει όταν πια δεν θα κινείται τίποτα στη χώρα; Θα κατεβάσει το στρατό;

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ κάνεις ένα πολύ βασικό λάθος.

Θέτεις πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς αλλά απευθύνεσαι σε λάθος πρόσωπο. Δεν είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις ο πρωθυπουργός. Το σύστημα διοίκησης είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι βαλτώνουν τα πάντα πριν καν αρχίσουν. Ακόμα και το μνημόνιο δεν κατάφερε να τηρηθεί λόγω της δημόσιας διοίκησης που νεκρώνει τα πάντα όταν απειλούντα τα καλά κατεστημένα συμφέροντα.

Η διάλυση της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας φέρει ένα (και μόνο) όνομα: Ανδρέας.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Το πότε και το πώς και το από ποιόν άρχισε η διάλυση της ΔΣημόσιας Διοίκησης δεν αμφισβητείται, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με το τι γίνεται και το τι δεν γίνεται σήμερα. Η ποιότητά της δεν είναι καλή, αλλά δεν ευθύνεται κιόλας για το αίσχος της πολιτικής ανεπάρκειας, που βλέπουμε γύρω μας, ούτε για πολιτικές επιλογές σημερινές.
Εν πάση περιπτώσει, μέρα με τη μέρα, οι διαγνώσεις λίγη σημασία έχουν. Τα γεγονότα ξεπερνούν κι εμάς και τις κρίσεις μας. Δεν έχει σημασία αν εγώ θεωρώ ότι ο πυρήνας της Κυβέρνησης είναι μια παιδική Χαρά δίχως φιλοπατρία (αυτό είναι μια κρίση μου υποκειμενική), η οποία, όμως, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό, που ξέρουμε και που δεν αμφισβητείται. Η Ελλάδα απαλλοτριώνεται έτσι κι αλλιώς, η Οικονομία της βουλιάζει και πιθανότητα ανάταξης δεν φαίνεται να υπάρχει, όταν άλλοι, τρίτοι, επιβάλλουν πολιτικές, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, όπως είναι φυσικό.
Η συζήτηση αυτή άρχισε την 24/5. Ήδη από τότε, αλλά και πιο πριν αλλού, έθετα το ζήτημα των "εθνικοαπελευθερωτικών" προταγμάτων, της δημοκρατικής λειτουργίας, του ακρωτηριασμού του Συντάγματος. 8 μέρες μετά παρατηρούμε ότι αυτά αποτελούν πλέον τον κοινό και κύριο τόπο των "Αγανακτισμένων". Τα συνθήματα της Πλατείας Συντάγματος από εκεί ξεκινούν και αυτά κατεβάζουν χιλιάδες κόσμου στην Αθήνα καθημερινά. Αν η πρώτη συγκέντρωση ήταν εντυπωσιακή, αν της Κυριακής εξέπληξε - τότε η χθεσινή ήταν η μηχανή του χρόνου, που μας πήγε όλους πίσω στο '60. Όσοι έζησαν την βραδυά της Τρίτης στο κέντρο θα έχουν να το λένε στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
Κι όποιος νομίζει ότι τόσες χιλιάδες κάνουν λάθος ή καθοδηγούνται... είναι τελείως μα τελείως... ΓΑΠ!

CsLaKoNaS είπε...

Αστεροηδή ξεκινώ από το τέλος του σχολίου σου. Όσο κάνουν λάθος ή καθοδηγούνται οι "αγανακτισμένοι" του '11 άλλο τόσο έκαναν λάθος ή καθοδηγήθηκαν οι "μη προνομιούχοι" του '81.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι απάτρις ο Δρούτσας και να μην είναι ο στρατός της δημόσιας διοίκησης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι απάτρις ο Γερουλάνος και να μην είναι ο Έλληνας γιατρός που παίρνει φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του.

Τέλος Αστεροηδή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι απάτρις ο ΓΑΠ και όχι ο κάθε ένας αντιμνημονιακός που δε θέλει να καταλάβει ότι η πτώχευση σημαίνει:

1. Οικονομικός θάνατος αφού παράγουμε πολύ λιγότερα από ό,τι καταναλώνουμε (η οικονομία παράγει πρωτογεννή (!!) ελλείματα.)

2. Τα κοράκια που ποντάρουν στον οικονομικό μας θάνατο πάνε ταμείο αφού ακριβώς κατέχουν δισεκατομμύρια σε credit default swaps.

3. Τα ίδια κοράκια από τα δις που κέρδισαν, μαζί με τους υπόλοιπους θα έρθουν να μας αγοράσουν στο 1/10 της τωρινής αξίας μας, και λίγα λέω, μετατρέποντάς μας σε Ρωσσία της δεκαετίας του '90.

...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μακριά από μένα η υπεράσπιση των "μη προνομιούχων" του '81, που ήταν πράγματι μη προνομιούχοι, αλλά, δυστυχώς για όλους μας, χειραγωγήθηκαν θαυμαστά από τον αλήστου μνήμης Μένιο Κουτσόγιωργα... Δεν κάνω κάποιον παραλληλισμό, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τον συσχετισμό.
Θεωρητκά, υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος κάποιοι να προσεταιρισθούν τους "Αγανακτισμένους" του '11 και να τους χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς κι αυτός ο κίνδυνος θάναι τόσο μεγαλύτερος όσο η Κυβέρνηση θα επιμένει να νομοθετεί, δίχως να λαμβάνει υπ' όψιν της την λαϊκή αντίδραση, που ογκούται. Η εμπειρία από την καθημερινή παρουσία μου στο Σύνταγμα μου λέει ότι η ένταση σταδιακά ανεβαίνει και ότι, επομένως, είναι πιθανό, δοθείσης αφορμής, κάποιος να δώσει σύνθημα για "ντου" οπουδήποτε και το πλήθος να ακολουθήσει...
Από την άλλη πλευρά, μολονότι διατηρώ τις απόψεις μου για το ποιός μπορεί να αγαπάει την Ελλάδα και ποιός όχι, δεν είναι εκεί η ουσία. Αυτά είναι εικασίες περί κινήτρων και δεν εξυπηρετεί να επεκτεινόμασθε.
Η ουσία είναι η πολιτική, πόσο νομιμοποιείται δημοκρατικά και πόσο αποτελεσματική είναι.
Επ' αυτών, ως Νομικός και ως πολίτης επιμένω ότι εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας - αλλά προφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ότι το υποστηρίζουν αυτό όλοι οι Συνταγματολόγοι, ενώ ενδεικτικό της βάσιμης αμφισβήτησης της συνταγματικότητας είναι και το ότι το ΣτΕ "κωλυσιεργε" και αποφεύγει την έκδοση Απόφασης επί της από έτους υποβληθείσας προσφυγής. Η υπόθεση έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις, σε περίπτωση που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κηρύξει αντισυνταγματικό το Μνημόνιο.
Στο πεδίο της αποτελεσματικότητας παρέλκει να αναφέρω το ο,τιδήποτε. Το ότι η συνταγή ήταν εξ αρχής μη εφαρμόσιμη και διόλου θεραπευτική για την Ελληνική Οικονομία είναι πασιφανές και αυταπόδεικτο.
Δεν κηρύττω τον λόγο της πτώχευσης, αλλά το τι θα κάνουν τα κοράκια σε μια τέτοια περίπτωση, όπως κι αν βαπτισθεί, το ξέρουμε. Είναι αυτό που ετοιμάζονται να κάνουν και τώρα έτσι κι αλλιώς. Να αγοράσουν στην χαμηλότερη τιμή, να κερδοσκοπήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχει έτσι δομηθεί το οικονομικό τους περιβάλλον, που μου φαίνεται πως κερδίζουν έτσι κι αλλιώς. Αν πάμε καλά παίρνουν τα χρωστούμενα με τους υψηλούς τους τόκους, αν δεν πάμε, ενεργοποιούνται τα CD's τους και κερδίζουν πάλι!
Το κύριο ζήτημα, Λάκωνα, και το ίσως εγγενές λάθος ή έγκλημα της ακολουθούμενης πολιτικής είναι ότι δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα τοκοχρεωλύσια, τα δανεικά (κι όχι βέβαια για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις!!!). Με τον τρόπο αυτό βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στο τέλμα, όλη η ρευστότητα εξάγεται, αφαιμάσσεται όλο και περισσότερο η Ελληνική Οικονομία...

CsLaKoNaS είπε...

Κάνεις λάθος. Δε δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια μόνο. Η οικονομία μας παράγει πρωτογεννή ελλείματα.Τα πρωτογεννή ελλείματα δεν είναι τοκοχρεωλύσια. Ακόμα και αν αρνηθούμε το 100% του χρέους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε.

Unknown είπε...

@ Λακωνας

Καλά σοβαρολογείς βρε Λάκωνα;

Η δημόσια διοίκηση φταίει που η κ. Λούκα Κατσέλη αναιρεί στην πράξη όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την μνημονιακή πολιτική, και παραμένει επί ενάμιση χρόνο υπουργός;

Η δημόσια διοίκηση φταίει που ο κ. Παμπούκης υπουργός fast track (τι άλλο θα ακούσουμε) επενδύσεων εξαπολύει κάθε τρεις και λίγο “πυροτεχνήματα” τα οποία σπεύδει να σβήσει η κ. Μπιρμπίλη;

Η Δημόσια Διοίκηση φταίει που ένα απόλυτο “τίποτα” όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου παριστάνει την υπουργό, με μόνη “θετική” της προσφορά τον πανικό που έσπειρε υπέρ φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο Η1Ν1 και που τώρα κανείς δεν ξέρει ούτε πού βρίσκεται ούτε με τι ασχολείται;

Η δημόσια διοίκηση φταίει για τη “μία από τα ίδια” σούπα περί την εκπαίδευση της κ. Διαμαντοπούλου;

Γιατί η Δημόσια Διοίκηση δεν έγινε εμπόδιο στην εφαρμογή του “Καλλικράτη” για να πούμε ένα καλό, ή στη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων μισθωτών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Βολικό να φορτώνουμε τις αποτυχίες στην εξωνημένη, έτσι κι αλλιώς Δημόσια Διοίκηση, αλλά πάλιωσε κι αυτό, βρες κάτι άλλο. Και αν διάβαζες καλύτερα το κείμενο μου θα έβλεπες ότι δεν φορτώνω στον πρωθυπουργό παρά μόνο ότι του ανήκει: πολιτικό νανισμό και ανικανότητα να κυβερνήσει κουμαντάροντας την κυβέρνησή του και την -έστω και αν το δεχτούμε στο βαθμό που το λες- δυστροπούσα δημόσια διοίκηση! Αμάν πια με τις παρωπίδες!

Σχετικά με τον Αντρέα και μάλιστα όπως το διατυπώνεις δεν θα πάρω. Όχι γιατί δεν φέρει ευθύνη και στο θέμα αυτό, αλλά γιατί σε θέματα που άπτονται της ιστορίας μου αρέσει να είμαι συγκεκριμένος και δεν καλύπτομαι από συνθηματολογικές παρόλες...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Υπεραπλουστεύεις, Λάκωνα, στην ανεξήγητη προσπάθειά σου να υπερασπισθείς έναν Πρωθυπουργό, που τον αδειάζει πλέον τόσο το παγκόσμιο σύστημα όσο και το εγχώριο.
Δεν αρνούμαι ούτε τις εγγενείς αδυναμίες της Οικονομίας μας ούτε τα σωρευμένα προβλήματα ούτε την αλόγιστη διόγκωση του Δημόσιου Τομέα ούτε την ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αρνούμαι, όμως, μιαν αδιέξοδη πολιτική, που, στο τέλος-τέλος, ο καθένας από μας εδώ δυσκολεύεται να αντιληφθεί σε τι θα διέφερε από την πτώχευση από άποψη αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα των πολιτών. Η γενική εντύπωση, που επικρατεί, είναι ότι η Ελλάδα διατηρείται κλινικά νεκρή στα μηχανήματα, μέχρις ότου απλώς αποπληρώσει - μέσω των νέων δανείων - το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών, οπότε και θα βγουν τότε από την πρίζα τα μηχανήματα, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δανειστές, οι οποίοι θα ενεργοποιήσουν και τα CD's τους κι όλα καλά (γι' αυτούς)!
Η συνεχής άνοδος των λεγόμενων spreads μήπως αυτό ακριβώς δεν υποδεικνύει - ή μήπως δείχνει εμπιστοσύνη στην συνταγή και δεν τόχουμε καταλάβει;
Στην συγκεκριμένη πλέον φάση χρειάζεται ένας πολιτικός που θα κάνει μια κίνηση "turn the tables on them"... Υπάρχει; Γίνεται;
Παρά το ότι ούτε απόφοιτός της είμαι ούτε ασπάζομαι την Πολιτική Σχολή Ανδρέα Παπανδρέου, εικάζω ότι ίσως αυτός θα μπορούσε να εφεύρει μια τέτοια κίνηση - ο υιός όχι! Δεν τόχει ο άνθρωπος!

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ κάνεις λάθος.

Για κάθε ένα παράδειγμα που αναφέρεις μπορώ να σου αναφέρω δεκάδες άλλα όπου φταίει ο μηχανιμός της διοίκησης. Μην τρελαθούμε τελείως τώρα. Κάθε κυβέρνηση ξεκινάει με κάποιο όραμα. Δε φταίει π.χ. ο πρωθυπουργός για το ότι δεν πληρώνουμε φόρους!

Η μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου δεν είναι κακή.

Ένα χτυπητό παράδειγμα του ρόλου της "διοίκησης" στο πιο διευρυμμένο, είναι μάλιστα η προηγούμενη μεταρρύθμιση της Γιαννάκου. Η αρχική εισήγηση Βερέμη δεν είχε καμία σχέση με το νόμο Γιαννάκου. Οι αλλαγές έγιναν "καθ' οδόν" από τους μηχανισμούς και τις συντεχνίες των δασκάλων και των καθηγητών.

Αερικέ είσαι παλιός αλλά δε μονωπολείς την ιστορική αλήθεια επειδή απλά έζησες εκείνη την εποχή. Δεν είσαι ο μόνος που υπήρχε τη δεκαετία του '80.

Η κυβέρνηση που κατηγορείται ως ανίκανη βρίσκεται σε πολύ κόπωση. Τον προηγούμενο χρόνο κατάφερε να μειώσει κατά 5% το έλλειμα, κάτι πρωτοφανές για τις σύγχρονες οικονομίες.

Πτώχευση σημαίνει στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ (σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του δημοσίου) και μία Ελλάδα οικονομικός δορυφόρος της Τουρκίας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ε όπως και να το κάνουμε αυτό δεν είναι προοπτική.

CsLaKoNaS είπε...

Αστεροηδή μάταια ψάχνουμε για Ηγέτες. Δεν υπάρχουν ηγέτες στη σημερινή εποχή και πολύ καλά κάνουν και δεν υπάρχουν.

Οι ηγέτες είναι αυτοί που μας έβαλαν σε αυτήν την κρίση.

Εν πάσει περιπτώσει αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν από τους παλιούς ίσως καλύτερος θα ήταν ο Σημίτης της πρώτης τετραετίας.

CsLaKoNaS είπε...

Τέλος Αστεροηδή αν το κίνημα των αγανακτισμένων τείνει να εκτροχιαστεί είναι καλύτερα να διαλυθεί πάραυτα.

Εγώ που βρέθηκα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο προχθες είδα πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που κρατούν τις συγκεντρώσεις.

Εικόνες όπως αυτές που είδαμε με βουλευτές να μη μπορούν να φύγουν από τη Βουλή δεν ξέρω πόσο τιμούν και προάγουν τη Δημοκρατία. Αυτές τις εξυπνάδες πρέπει να τις σκεφτούν πολύ σοβάρα.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Όσο αποδομούν το πολιτικό σύστημα απλώς για να το αποδομήσουν, τόσο θα ζεσταίνονται οι μηχανές των τανκς.

Unknown είπε...

Λέει ο Αστεροειδής:
“Το κύριο ζήτημα, Λάκωνα, και το ίσως εγγενές λάθος ή έγκλημα της ακολουθούμενης πολιτικής είναι ότι δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα τοκοχρεωλύσια, τα δανεικά (κι όχι βέβαια για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις!!!)”. Και έχει απόλυτο δίκαιο.

Και απαντάει ο Λάκωνας
“Κάνεις λάθος. Δε δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια μόνο. Η οικονομία μας παράγει πρωτογεννή ελλείματα.Τα πρωτογεννή ελλείματα δεν είναι τοκοχρεωλύσια. Ακόμα και αν αρνηθούμε το 100% του χρέους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε.” Και έχει κι αυτός απόλυτο δικαιο.

Εδώ έχουμε φτάσει. Επειδή είναι κατεστραμμένη και αποσαθρωμένη η οικονομία μας, δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια, ώστε ένα μέρος από, αυτό το έρημο, ΑΕΠ που δημιουργείται από τον τζίρο υπηρεσιών και εισαγωγών, να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε στο απόλυτο ναδίρ και πως η ακολουθούμενη συνταγή, χρεώνοντας όλο το βάρος στην ελληνική κοινωνία αποσκοπεί στο να διαφυλάξει όχι τόσο το χρήμα των δανειστών όσο αυτή καθ' εαυτή την ύπαρξη τους στο διεθνές οικονομικό στερέωμα; Συντηρούν την ελληνική οικονομία σαν ζόμπι για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να πληρώσουμε, σαν ελληνικό κράτος, στη λήξη και στο ακέραιο της αξίας τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια τους. Κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σήμερα, θα επιμετρηθεί στο παθητικό του ισολογισμού των δανειστών μας, κατακρημνίζοντας την μετοχή τους με όλα τα συνακόλουθα ενός οικονομικού τσουνάμι πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Γιατί ο Σόϊμπλε και ο Τρισέ βλέπουν σαν εφιάλτη ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αλλά αν αυτοί είναι αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη και προσπαθούν να τον διαχειριστούν, εμείς όσο μένουμε προσδεδεμένοι στην λογική του Μνημονίου, ήμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη και οριστική καταστροφή. Ναι, κινδυνεύουμε να υποστούμε μεγάλα δεινά αν σταματήσουμε το μνημόνιο. Ναι κινδυνεύουμε από πλήρη καταστροφή όσο παραμένουμε προσδεδεμένοι σε αυτό. Εδώ είμαστε και το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας δεν λέει τίποτα πια.
Προσωπικά προκρίνω την επιλογή εκτός μνημονίου. Το ατομικό μου κόστος και το κόστος για την οικογένειά μου θα είναι βαρύτατο. Τι να κάνουμε; Χαμένοι για χαμένοι ας σώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Προσωπικά, δεν ψάχνω για ηγέτες - όχι, τουλάχιστον, για ηγέτες, με την έννοια του θαυματοποιού, που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Με φοβίζουν κάτι τέτοιοι! Ηγέτη, που να μπορεί να εμπνεύσει τον λαό και την κοινωνία, όμως, μάλλον τον έχουμε ανάγκη στην παρούσα συγκυρία! Και, πάντως, σίγουρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με κάποιον, που, όταν του προτείνουν κάποια πολιτική, αυτός απαντά: "Εγώ συμφωνώ, θέλω, πρέπει κ.λπ., αλλά διαφωνεί η Τρόικα ή πήτε το στην Τρόικα ή άμα πείσετε την Τρόικα"...
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και είτε εξοργίζουν είτε αποκαρδιώνουν τον λαό.

Σ' ό,τι αφορά τον πιθανό εκτροχιασμό του κινήματος των Αγανακτισμένων, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, αλλά, νομίζω, τροφοδοτούνται κυρίως από πράγματα σαν αυτά, που είπα αμέσως πριν. Γι' αυτό και επανέρχομαι στην ρήση, που του ξέφυγε του κ. Βενιζέλου: προτεραιότητα είναι να ανακτηθεί η πολιτική διεύθυνση της χώρας. Όσο αυτό δεν γίνεται, πολλά μπουμπούκια θα ανθίσουν... Νάσαι βέβαιος και να προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Προσυπογράφω, ΑΕΡΙΚΟ!
Μολονότι - το ξαναλέω - δεν κηρύττω το Ευαγγέλιο της πτώχευσης, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να μας πάει μακριά και σίγουρα η εθνική και ατομική αξιοπρέπεια αποτελεί, τέλος πάντων, βάση για reboot ή restart ή όπως αλλιώς τα λένε αυτά!!!
Εν πάση περιπτώσει, η απειλή πτώχευσης ίσως είναι ένα χαρτί, που μπορούμε να παίξουμε, αντί να καθόμαστε στο τραπέζι και να κοιτάμε τους άλλους να παίζουν για μας. Μπορεί νάναι μπλόφα, μπορεί όχι- αλλά μερικές φορές οι μπλόφες αποδίδουν... ειδικά όταν η παρτίδα μοιάζει σίγουρα χαμένη!

CsLaKoNaS είπε...

Μου αρεσει πολυ που οριζετε την αξιοπρεπεια τετοια ωστε να μην πληρωσουμε αυτα που χρωσταμε. Επισης δεν ειναι ολοι οι δανειστες μας βρυκολακες. εχουμε δανειστει και απο ασφαλιστικα ταμεια αλλων χωρων αλλα και της δικης μας.

Η πτωχευση δεν ειναι λυση.

CsLaKoNaS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Κάποιο λάθος κάνεις, Λάκωνα...
Η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει, απλώς, εν προκειμένω, το ότι εγώ θα ορίσω το πώς θα πληρώσω. Δεν θα μου το επιβάλλουν τρίτοι.
Είμαι κυρίαρχος και αυτόνομος, έπεσα έξω στους υπολογισμούς μου, όταν δανειζόμουν, όπως έπεσες κι εσύ έξω όταν με δάνειζες, τα μετράω τώρα και δεν μου βγαίνουν, βάζω κάτω τις προτεραιότητές μου επί τη βάσει των νέων, σημερινών, συνθηκών, σου προτείνω μια συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου/μείωσης του ποσού των δόσεων επωφελή και, πάντως, όχι ζημιογόνο για σένα (αφού θα εισπράξεις τελικά περισσότερα, λόγω της παράτασης του δανείου κ.λπ.), και, αν θέλεις, την δέχεσαι. Αν δεν θέλεις, δεν την δέχεσαι, και τότε μόνον ακολουθούν οι συνέπειες της πτώχευσης, που δεν είναι, όμως, ούτε επιλογή μου ούτε σκοπός μου.
Αν εσύ είχες πάρει στους καλούς καιρούς ένα δάνειο και τώρα δυσκολεύεσαι, αυτό δεν θάκανες;

CsLaKoNaS είπε...

"Η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει, απλώς, εν προκειμένω, το ότι εγώ θα ορίσω το πώς θα πληρώσω. Δεν θα μου το επιβάλλουν τρίτοι."

Είσαι με τα καλά σου;

Νομίζεις ότι το πρόβλημα είναι αυτά που χρωστάμε;;;; Η συμφωνία επιμήκυνσης είναι ό,τι πιο εύκολο!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ! Η Αργεντινή είναι 10 χρόνια έξω από τις αγορές!

Αυτή τη στιγμή ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΑ! Είχαμε 15% έλλειμα από την εποχή του καταλληλότερου!

CsLaKoNaS είπε...

Η πτώχευση δεν είναι λύση. Την επαύριο δε θα μπορούμε ούτε πετρέλαιο να αγοράσουμε για να γεμίσουμε τα ντεπόζιτα των πολεμικών μας αεροσκαφών.

Το σχέδιο ήταν να μπούμε στο μνημόνιο για να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις ώστε να γίνει η οικονομίας μας ανταγωνιστική. Άλλο σχέδιο δεν υπήρχε, εκτός από την πτώχευση. Οι ξένοι το δέχτηκαν αυτό γιατί νοιάζονται πρωτίστως για τα λεφτά τους και εμείς γιατί χωρίς τα δισεκατομμύριά τους δε θα υπήρχαμε.

Σήμερα αν και κανένας δεν ξέρει ξέρει τι να κάνει, όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο. Ο λαός αποδοκιμάζει το ΠαΣοΚ όμως γνωρίζει πως δεν υπάρχει άλλος αυτήν την ώρα να αναλάβει. Κανείς από την κοινωνία δε θέλει εκλογές και κανένας από το πολιτικό σύστημα δε θέλει να βάλει τα χέρια του στη φωτιά.

Αφήνεται μόνη της η κυβέρνηση να τη βρίζουν όλοι και να κατηγορείται ότι κάνει μόνο λάθη.

Είναι πολύ εύκολο να μην παιρνεις θέση και να λές όχι σε όλα. Είναι πολύ εύκολο να μαζεύεσαι στο σύνταγμα και να τραγούδας "ένα το χελιδόνι" (άρες μάρες κουκουνάρες).

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Όχι, Λάκωνα... Ο χρόνος έχει τελειώσει - δεν βλέπω κανέναν να συμφωνεί ότι για την χώρα θάταν καλό να έχει κι άλλον χρόνο.
Το βέβαιον είναι ότι 80% του λαού δεν συμφωνεί με την πορεία αυτή. Ίδωμεν, λοιπόν...

Unknown είπε...

(καλά κάνετε και τα λέτε. Εγώ δεν σας προλαβαίνω στους ρυθμούς αλλά δεν πειράζει)

@ Λάκωνας

Μην λες δεν πληρώνουμε φόρους. Ό,τι συμπεριφορά και να έχει ο πληθυσμός στο θέμα αυτό η ευθύνη βαραίνει το κράτος. Διότι δεν έχει θεσπίσει το σύστημα ώστε όλες οι πληρωμές ας πούμε πάνω από 300 ευρώ, να γίνονται μέσω τραπέζης ή με τσεκ και δεν χρησιμοποιείται το Taxis για άμεση διασταύρωση κινήσεων ενός φορολογούμενου που να συνδυάζει έξοδα κατανάλωσης με δηλωμένη φορολογική ύλη. Τόσα χρόνια που μιλάνε για πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι σημερινοί είπαν ότι θα το κάνουν αλλά ακόμα περιμένουμε παρακολουθώντας το σήριαλ των προκηρύξεων και ακυρώσεων διαγωνισμών σε συνδυασμό με την κατάρρευση του TAXIS. Ε μα πια...
Εγώ δεν είπα ότι η Δημόσια Διοίκηση είναι άμοιρη του φόνου. Είπα ότι εκλέγουμε πολιτικές ηγεσίες ώστε να τιθασεύουν την Δημόσια Διοίκηση και να την εξαναγκάζουν να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή θα ήθελε ίσως να το κάνει αυτό αλλά αποδεικνύεται ανίκανη να το κάνει. Τόσο απλά.
Σε ότι αφορά ταιστορικά ζητήματα, δεν διεκδικώ οφίτσιο εκ παλαιότητος. Μην τρελαθούμε τώρα. Αναγνωρίζοντας πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει τεράστιες ευθύνες σε πολλά ζητήματα δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα θέματα αυτά στα πλαίσια μιας συνθηματολογίας, τάχα μου θυμόσοφης, αλλά τελικά αρκετά ύποπτης στη στόχευσή της. Δεν είπα πουθενά ότι είμαι ο μόνος αρμόδιος ή γνώστης. Μην διαστρέφεις τα λεγόμενά μου.
Το 5% του ελλείματος το μείωσε γιατί έβαλαν πλάτη και δεν αντέδρασαν βίαια οι εκατομμύρια εργαζόμενοι των οποίων μείωσε τις απολαυές. Αυτοί είπαν, μακάρι να λύσει το πρόβλημα κι ας χάσουμε αυτά που μας αφαιρούν. Φέτος όμως όρμηξε πάλι στους ίδιους και τους λέει ότι “δυστυχώς” πρέπει να τους πάρει και άλλα. Μόνοι τους λένε και η Τρόϊκα το διατυμπανίζει πως αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι της επιδρομής. Για ποια κόπωση μιλάς. Μόνοι τους λένε ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν (κοίτα και δηλώσεις Λομβέρδου). Εσύ τι μου λες τώρα για πρωτοφανή κατορθώματα. Εδώ το λέμε πρωτοφανή θυσία χωρίς λόγο...
Ναι πτώχευση μπορεί να σημάνει στάση πληρωμών και άλλα δεινά και μάλλον έτσι θα γίνει. Στον απελπισμένο και με πλήρη αίσθηση ότι είναι χαμένος έτσι κι αλλιώς τι έχεις να προτείνεις. Να ψοφήσει μόνος του και ήσυχα ή να πολεμήσει για το τομάρι του και ότι ήθελε προκύψει; Έλα Κρητικέ πε 'μου ίντα κάμεις επαέ;
Προοπτική; Για την επιβίωση είναι το θέμα που μιλάμε και για την αξιοπρέπεια

CsLaKoNaS είπε...

Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος με το νέο δάνειο. Δεν ισχύει απόλυτα ότι ο χαμμένος δεν έχει τίποτα να χάσει. Υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας που θα έχει να χάσει πάρα πολλά από μία στάση πληρωμών. Επίσης δεν είμαστε μόνοι μας, οι κραδασμοί στις υπόλοιπες κοινωνίες της ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να "πέσουμε". Η πτώχευση δεν είναι λύτρωση, τουλάχιστον για την ώρα. Αν είχαμε μία οικονομία που να παράγει πλεονάσματα θα ήμουν ο πρώτος που θα έβγαινε να πει "θέλετε χρέος; ... θα πάρετε τα ... μου!"

Θέλουμε χρονο να απελευθερώσουμε όλους τους δυνατούς παραγωγικούς πόρους με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε βιώσιμη την οικονομία μας. Δεν το κάναμε ένα χρόνο πριν. Με το νέο δάνειο θα το κάνουν για μας οι ξένοι (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για μας και την αξιοπρέπειά μας). Θα ξεπουλάνε και θα μαζεύουν φόρους για λογαριασμό μας! Όπως το 1897 ένα πράγμα.

Αερικό συμφωνούμε σε όλα για ακόμα μία φορά. Δεν ήθελα να συνθηματολογήσω για τον Ανδρέα. Είμαι ο πρώτος π.χ. που λέει ότι δε φταίει π.χ. για τη διόγκωση του χρέους. Είναι όμως μεγάλη και ενδιαφέρουσα κουβέντα, το τι έγινε τη δεκαετία του '80 στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα κουβέντα είναι να δούμε και τι έγινε εκείνη τη δεκαετία στην Μ. Βρετανία! Εκεί ήταν τότε το ΔΝΤ; Πως κατάφερε η Μ. Βρετανία να σταθεί στα πόδια της; Πως αντιμετοπίστηκαν τα συνδικάτα τότε; Χρειαζόμαστε μία Maggie ή ένα στρατηγό;

CsLaKoNaS είπε...

Τέλος Αερικέ γνωρίζοντας τις δημοκρατικές σου ευαισθησίες δεν περίμενα να προκρίνεις τη Χρεωκοπία αλλά π.χ. το Δημοψήφισμα.

Τι λες γι αυτό;

Unknown είπε...

Δεν θα είχα αντίρρηση σε ένα Δημοψήφισμα. Κοστίζει ένα σκασμό λεφτά βέβαια, αλλά αν ήταν να εκφραστεί η κοινωνία άμεσα και όχι δημοσκοπικά, δεν έχω καμιά αντίρρηση. Ξέρω ότι από τα ΜΜΕ θα ασκηθεί ισχυρή προπαγανδιστική πίεση υπέρ του Μνημονίου, αλλά αν ο κόσμος πειστεί από αυτούς και το αποφασίσει εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα.

Με την ευκαιρία το ντοκιμαντέρ για το νερό θα το βρεις εδώ: http://exandas.ert.gr/el/kentriko-eksantas/featured-documentaries/poleitai-zoi

Unknown είπε...

Επίσης Λάκωνα να σου θυμίσω και μια κουβέντα που κάναμε τον Σεπτέμβρη 2013

CsLaKoNaS είπε...

Δεν υπάρχει ζήτημα παραπληροφόρησης τόσο πολύ πια. Όλοι μπορούν να έχουν λίγο πολύ πρόσβαση στην πληροφορία. Μπορεί εν πάσει περιπτώσει να διαφυλαχθεί αυτό.

Πάντως να πούμε και ένα καλό για αυτήν την κυβέρνηση: Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση των αποδοχών των κληρικών κατά 50% και καλείται η Εκκλησίας της Ελλάδας να καλύψει τη διαφορά.

Θα δω το ντοκιμαντέρ.

Η κουβέντα του 2013 από ό,τι διάβασα να θυμηθώ λίγο δε διαφέρει και πολύ από αυτά που λέγαμε τότε.

ΣΠ είπε...

Mon Dieu! 57 σχόλια!
Βρε παιδιά, πού βρίσκετε το χρόνο??

Επι τι ευκαιρία να αναφέρω ότι η μαμά "ψηφἰζει" Μαριά.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Κι εσύ, αν ήσουν εδώ, και συνειδητοποιούσες τι και πόσα παίζονται, στον Μαριά θα κατέληγες!
Στον Μαριά ή στα βαριά!!!
Αν διάβασες την ανάρτησή μου, θα το ξέρεις πως είναι αστέρι!
Φιλιά στην μαμά, λοιπόν!

ΣΠ είπε...

Οταν έρθω στην Ελλάδα θα καταλάβω τι?
Οτι σε καιρό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δανειστηκαμε ένα χωρό χρήματα και τώρα θέλουμε να την κάνουμε με ελαφρα πηδηματάκια μακρυά από τις υποχρεώσεις μας και με τη γνωστή κουτοπονηριά μας, χρησιμοποιώντας το επιχειρημα του απεχθούς χρέους?

Οτι ο δημόσιος υπάλληλος Πελεγρίνης τάσσεται αντανακλαστικά κατά του Μνημονίου επειδή θα χάσει η ομάδα του το δικαίωμα στην τεμπελιά?

Οτι επικροτούμε την πρόταση του Μίκη «Επανάσταση, νέα Κυβέρνηση, Νεα δάνεια από Κίνα»?

Οτι ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση έχει το θάρρος να περνάει μόνο οριζόντιες περικοπές μισθών αλλά δεν τολμά καμία συστημική αλλαγή επειδή η χώρα αποτελείται από εκατοντάδες φράξιες των 1000-5000 ατόμων με αρχηγίσκους τύπου Φωτόπουλου με τις οποίες δε συγκρούεται γιατί το κράτος εχει χτιστεί πάνω τους?

Τι θα καταλάβω όταν ερθω στην Ελλάδα?
Θα καταλάβω την αγωνία του Ελληνα μπροστά στην ανεργία, τη φτωχια και το ενεδεχόμενο απόλυσης? Δε χρειαζεται να ειμαι στην Ελλαδα για να το καταλάβω αυτό. Το καταλαβα όταν εχασα τη δουλειά μου στα καλά καθούμενα, σε μία ξένη χώρα, χωρίς μόνιμη άδεια παραμονής, και χωρίς φίλους.

Η μήπως ότι τα όνειρα μιας γενιάς ματαιώνονται? Ούτε αυτό χρειάζεται να έρθω στην Ελλάδα για να το καταλάβω. Το ότι δε βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια τι δείχνει?
‘H το ότι οταν επιστρέψω (που επιτέλους θα συμβεί στο τέλος του χρόνου, εκτός εάν η χώρα καταρρευσει τελείως οπότε το μελλον διαγραφεται εντελώς αβεβαιο), δε θα μπορώ να κάνω αυτά για τα οποία εκπαιδευτηκα επειδή no one in this country gives a fuck about anything και επειδή αν δεν εχεις το απαιτούμενο κοννέ δεν μπορείς ουτε πασατέμπο να πουλήσεις?

Ποιος θα μου παρέχει ρευμα ή νερό δεν έχει και τόση σημασία. To αν όμως η ΔΕΗ κατεβαζει διακόπτες κάθε που θίγεται το οποιο συμφέρον της ενώ π.χ. ο άρρωστος πατέρας μου λιώνει από τη ζεστη με νοιάζει! Το να πηγαινω σε δημόσια επιστημονική βιβλιοθήκη και να πρέπει να ανεχομαι την υπάλληλο να μιλάει στο τηλέφωνο για τα σχέδια της τσικνοπέμπτης ενώ θα έπρεπε να με εξυπηρετεί με νοιάζει επίσης. Το να ζητάω από τον επιβλέποντα της διατριβής μου μια κωλουπογραφή για να πάω σε ένα training course με δικά μου έξοδα και αυτός να μη μου τη δίνει επίσης με νοιάζει. Το να πληρώνω από την τσέπη μου τα αναλώσιμα για το διδακτορικό μου με νοιάζει.

Αυτά (και άλλα πολλά) προφανώς δεν αλλάζουν με οριζόντες περικοπές μισθών αλλά, καλώς ή κακώς, δεν αλλάζουν αναίμακτα.
Είναι η παρούσα κυβέρνηση ικανή να κάνει τις αλλαγές με την πρέπουσα αξιοπρέπεια και το απαιτούμενο τσαγανό? Μάλλον όχι.
Όμως το να γίνουν οι αλλαγές ειναι προτεραιότητα ενώ το να μην παραδεχόμαστε την ολοκληρωτική αποτυχία μας να λειτουργήσουμε ώς μοντέρνο δυτικό κράτος είναι, τουλάχιστον, χαζομάρα.
Επίσης οι κορώνες για εθνική αξιοπρέπεια κλπ δεν εξυπητρετούν σε τίποτε. Το πολύ πολύ να μας στείλουν σε παύση πληρωμών χωρίς δυνατότητα δανεισμού, εστω από την ΕΚΤ/ΕΕ/ΔΝΤ, μια ώρα αρχίτερα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αυτά, για τα οποία νοιάζεσαι, ΣΠ, ενώνουν όλους τους Έλληνες - όλους, δηλαδή, πλην των πολιτικών και όσων θίγονται άμεσα, όπως, π.χ., ο κ. Φωτόπουλος.
Και, ναι, πράγματι, δεν διορθώνονται με την εξαθλίωση των χαμηλότερων στρωμάτων, που αποτελεί την μόνη εφαρμοσμένη πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης. Άλλη δεν βλέπω!
Αυτή, όμως, η κοινωνική εξαθλίωση, σε συνδυασμό, μάλιστα, με τους πολιτικούς αυταρχισμούς και τις αυθαιρεσίες είναι, που οδηγεί, τελικά, μεγάλες μάζες σε αγκαλιές ακραίων στοιχείων. Και αυτήν την πολιτική καταδικάζουμε όσοι φοβόμαστε τις ακρότητες ή τις γραφικότητες, που, δυστυχώς, συνοδεύουν μερικές φορές, όχι πάντα, ορισμένες σωστές θέσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας - και αναφέρομαι, κυρίως, στους καθ' ύλην αρμόδιους Συνταγματολόγους (για το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης) και στους Οικονομολόγους, που διαφωνούν με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής.

Όταν, με το καλό, προσγειωθείς στην Ελληνική πραγματικότητα - αν επιμένεις ώς τότε ακόμα!! - αυτό θα καταλάβεις: ότι στην Ελλάδα άλλος γ...μεί κι άλλος πληρώνει κι ότι αυτό είναι το νερό, που κουβαλούν κάποιοι στον μύλο των ακραίων...

Ανώνυμος είπε...

κε Ερμή μπορείτε να διατηρήσετε την συζήτηση - μονόλογο, δια βιου για να καθησυχάσετε την ένοχη συνείδησή σας, να την βάλετε και κάτω απ το μαξιλάρι για να κοιμάστε ήσυχος τα βράδια.. εσείς και ο φίλος σας που συμμετείχε σ αυτό άσχημο παιχνίδι.. γνωρίσαμε και τον πραγματικό σας χαρακτήρα και τώρα έχουμε μια καλύτερη άποψη για σας.. τώρα ποιός θα έπρεπε να ντρέπεται είναι ηλίου ολοφάνερο και όλοι έχουν κρίση και καταλαβαίνουν.. οι ερινύες σας