Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τοπίο στην ομίχλη...




Έγραφα σε προηγούμενο σημείωμά μου πως η έκβαση των εκλογών της 6ης Μαΐου δεν εξαρτάται πια από το τι πιστεύει ο καθένας μας σαν σωστό για τη χώρα μας, αλλά από την σκοτεινή πραγματικότητα της καταγεγραμμένης ανεργίας άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Αν μαζί με αυτούς υπολογίσουμε τους οικείους τους και τους μη καταγεγραμμένους άνεργους, ειδικά στο χώρο της νεολαίας, προβάλει μπροστά μας το εφιαλτικό σκηνικό του ενός τρίτου, περίπου, του ενεργού πληθυσμού της χώρας να βιώνει την κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική του καταστροφή, στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος που δεν παρέχει ελπίδα στο άμεσο μέλλον για κανέναν.


Οι συζητήσεις που γίνονται στη βάση των “μνημονιακών” και των “αντιμνημονιακών” συσπειρώσεων, αντιπαραθέτουν επιχειρήματα, από τη μια, για την ανάγκη να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή της χρεωκοπίας και, από την άλλη, για την ανάγκη να “τιμωρηθούν” όλοι όσοι μας οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή και να σώσουμε τη χώρα επιλέγοντας τον δρόμο της επιστροφής σε ένα είδος υπερήφανης απομόνωσης μακριά από διεθνείς υποχρεώσεις και ανεπιθύμητους ελέγχους.

Στα αυτιά μου όλη αυτή η αντιπαράθεση ακούγεται περίπου σαν οι μεν να λένε πως δεν έχει σημασία που το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού έχει καταστραφεί και που ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να καταστραφούν και άλλοι τόσοι, αλλά το σημαντικό είναι να σωθεί η χώρα. Όσοι έχουν καταστραφεί ήδη και όσοι πρόκειται να καταστραφούν δεν είναι παρά παράπλευρες απώλειες ενός “αγώνα” στον οποίο τα συμφέροντα της πατρίδας μοιάζουν να μη συνδέονται με αυτά των πολιτών της. Περίεργη αντίληψη σωτηρίας.

Από την άλλη βρίσκονται όσοι επιχειρηματολογούν για αποχώρηση από την ΕΕ ή για προάσπιση της ανεξαρτησίας μας με διώξιμο των τροϊκανών υπαλλήλων, σαν μέτρο για την εξαφάνιση των πιέσεων και των υπαγορεύσεων των μέχρι στιγμής μνημονίων. Αφήνουν να αιωρείται μια εντύπωση επιστροφής κατά κάποιον τρόπο στην προτέρα κατάσταση. Μου δίνουν την εντύπωση, εξαιτίας των πολιτικών που προτείνουν και των πρακτικών που αναπτύσσουν, πως αυτοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας καθολικής κατάρρευσης των πάντων, με απαράδεκτη επιπολαιότητα. Πιστεύουν ή προσπαθούν να μας πείσουν πως η ενίσχυση του εκλογικού τους ποσοστού ισοδυναμεί με τη δυνατότητα ανατροπών στο συσχετισμό δυνάμεων και, φαίνεται, να μην τους απασχολεί η πολυδιάσπαση των λεγόμενων αντιμνημονιακών (αριστερών) δυνάμεων και η παντελής απουσία μιας συνεκτικής πολιτικής και οργανωτικής πρότασης. Μοιάζουν στα μάτια μου σαν να κατευθύνουν το οργισμένο θυμικό της κοινωνίας σε μια μορφή εκτόνωσης, χωρίς καμιά εκτίμηση και πρόνοια για το τι θα συμβεί σαν θετικό ή σαν αρνητικό επακόλουθο...

Δεν συζητώ βέβαια για τα τυχάρπαστα πολιτικά μορφώματα, σαν του Καμένου και του Καρατζαφέρη που ψαρεύουν σε θολά νερά παρέα με τη φασιστική αλητεία των χρυσαυγιτών. Ορθώνουν ανάστημα πάνω στο πτώμα της μεταπολίτευσης, βρίσκοντας έδαφος στο μίσος που καλλιεργούν, και στην εκμετάλλευση φόβων που προξενεί η άγνοια και η εγκατάλειψη από το κράτος ολόκληρων πληθυσμών στις πόλεις και τα χωριά. Σε αυτούς ταιριάζει η παροιμία “στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται”...

Πολιτικά βρίσκομαι στο ίδιο σημείο που βρίσκονται οι περισσότεροι μας. Δεν με εκφράζει και δεν με αντιπροσωπεύει καμιά από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στο λίγο που κάποιες ανάμεσα σε αυτές μπορούν να με πλησιάσουν, η ιστορική γνώση και η γνώση ανθρώπων και συμπεριφορών με κρατάει κρύο και σε απόσταση. Παρ' όλα αυτά, θα πάω να ψηφίσω και να προσθέσω την ψήφο μου, πολύτιμη δίπλα στις δικές σας ψήφους, διότι οφείλω την αλληλεγγύη και την ενεργητική συμπαράσταση μου στις στρατιές των ανέργων ανδρών, γυναικών και νέων που βιώνουν το ζόφο της καταστροφής της ζωής τους. Θα πάω να ψηφίσω γιατί δεν έχει νόημα να ζω εγώ καλά και ήσυχος με τη συνείδησή μου, σε μια κοινωνία που οι πολλοί καταστρέφονται ενώ οι υπόλοιποι κάνουν την πάπια ελπίζοντας να τη σκαπουλάρουν. Και όσοι θέλουν να “σώσουν” μια τέτοια κοινωνία, χάρισμα τους. Εγώ θα είμαι παρέα με αυτούς που ονειρεύονται να την αλλάξουν παρ' όλα τους τα λάθη και τα στραβά τους. Σταθερά. Δυνατά. Με όλη μου την καρδιά :-)

36 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
CsLaKoNaS είπε...

Η κατάσταση Αερικέ είναι μπάχαλο. Και αυτό γιατί κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν μπορεί να πείσει.

Οι μεν Μνημονιακοί δε μπορούν να πείσουν ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει (ρήση του Μητσοτάκη αυτή θυμάσαι;), οι δε αντι-μνημονιακοί δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται! Αποκορύφωμα ο (αυθαρτος) Φώτης ο οποιός κατηγόρησε το Αριστερό κόμμα της Γερμανίας επειδή καταψήφισε στη γερμανική βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση, όταν ο ίδιος την καταψήφισε στην ελληνική βουλή.

Είναι αλήθεια ότι κανένας από το αντι-μνημονιακό μπλοκ δε θα μπορεί να εγγυηθεί μισθούς και συντάξεις αν παραβιάσει μονομερώς τη συμφωνία. Ας πάνε να κυβερνήσουν όμως! Γιατί εδώ που τα λέμε, το μόνο κόμμα που μέχρι στιγμής έχει πληρώσει τα εγκληματικά λάθη της Μεταπολίτευσης είναι το ΠαΣοΚ.

Τώρα, το 1 εκατ. άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα είναι τραγικό, αλλά και λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης να μην κάνει απολύσεις στο δημόσιο. Απ' την άλλη πρέπει να αλλάξουμε και μυαλά, δεν πρέπει;

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία για τα οποία έχει κοντέψει να διαλυθεί η ελληνική κοινωνία, αυτά φαίνονται να ανακάμπτουν, αρχίζουν κάποιες ΔΕΚΟ να είναι πλεονασματικές αλλά και η γενική διακυβέρνηση αρχίζει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Αφορούν κανένα; Αν ήμουν άνεργος χωρίς προοπτική στο μυαλό μου, δε θα με αφορούσαν καθόλου. Παρ' όλα αυτά έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη.
!

Ελπίζω πως δε θα μπει η ΧΑ στη βουλή γιατί το χειρότερο που θα κάνει είναι να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωαμ για τους πολιτικούς μας.


Βέβαια 2 μέρες πριν τις εκλογές, έχει ελάχιστη σημασία οποιαδήποτε ανάλυση. Κυριακή κοντή γιορτή

CsLaKoNaS είπε...

"Απ' την άλλη πρέπει να αλλάξουμε και μυαλά, δεν πρέπει;"



Εννοούσα αυτό!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

550 ευρώ για 6ήμερη 8ωρη εργασία - αυτή είναι η κοινωνία, που ονειρεύονται οι χυδαίοι Έλληνες φιλελεύθεροι της κακιάς ώρας. Σύνολο για το 4μηνο: 2.200 και όχι 3 ή 4.000, που μας λέει ο κυριούλης, ο οποίος απορεί γιατί δεν παρουσιάσθηκαν Έλληνες.

Η Ελλάδα ασφαλώς και πολύ φυσικά χωρίζεται σε Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς την περίοδο αυτή, αλλά τούτο οφείλεται μόνο και μόνο ότι αυτές είναι οι πολιτικές προτάσεις στο τραπέζι. Δεν χωρίζεται σε Ευρωπαϊστές και Αντιευρωπαϊστές - με μόνη ουσιαστική εξαίρεση το ΚΚΕ, που δηλώνει ευθέως ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την Ε.Ε., όπως το δήλωνε και ο Ανδρέας ώς το 81. Ας μη αναπαράγουμε, λοιπόν, τα ψεύδη και την προπαγάνδα που παρουσιάζουν ΟΛΑ τα Αντιμνημονιακά Κόμματα ως καθέτως αντι-ευρωπαϊκά.

Το δίλημμα των Εκλογών είναι απλώς αν θα βάλουμε τους ανθρώπους και την επιβίωσή τους - την αξιοπρεπή επιβίωση όλων, όμως - ως πρώτο μέλημα και κριτήριο. Το ευρώ και η Ευρώπη είναι παρεπόμενα. Ίσως δεν μπορούμε να είμαστε στην Ευρώπη, ίσως μας διώξουν - αλλά είναι μάλλον απίθανο αυτό.
Διεκδικούμε μια διαφορετική, πιο ανθρώπινη, ρεαλιστική και οικονομικά αποτελεσματική μεταχείριση της χώρας και της κοινωνίας από την Ευρώπη, οι μηχανισμοί της οποίας και γνώριζαν και σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να μετείχαν στο φαγοπότι, που είχε στηθεί τόσα χρόνια σε μια χώρα με Κρατικό μηχανισμό επίτηδες κονιορτοποιημένο. Δεν είναι δυνατόν να γνώριζα εγώ για το θαύμα των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, γιατί το διάβαζα στις εφημερίδες, και να μη το γνώριζαν οι Βρυξέλλες, που έχουν από χρόνια συστήσει την Υπηρεσία OLAF ακριβώς για τα οικονομικά εγκλήματα αυτού του είδους.
Ψηφίζουμε, λοιπόν, αύριο πρωτίστως για την επιβίωση των ανθρώπων, για την αξιοπρέπεια και την κοινωνία. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία, γιατί χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει και χώρα! Δεν πατάμε επί πτωμάτων, για να σώσουμε τους προνομιούχους...

CsLaKoNaS είπε...

1. 550 ευρώ με έξοδα διαμονής πληρωμένα και νομίζω και διατροφή. Μάλλον λοιπόν το εισόδημα ρων Ελλήνων ανέργων είναι π´ανω από αυτά τα λεφτά.

2. Ο Ανδρέας δεν είχε μιλήσει ποτέ ανοιχτά για έξοδο από την ΕΕ. Είχε μιλήσει για δημοψήφισμα σχετικά με προνομιακή σχέση της Ελλάδας με την κοινή αγορά, το οποίο και δεν έκανε.

3. Δεν εχουμε κανένα διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσουμε για αλλαγή πολιτικής την ΕΕ, εκτώς από τις θυσίες του κόσμου. Ας ελπίσουμε οτι στο μέλλον θα αλλάξουν οι συσΧετισμοί και θα σπάσει ο γαλλογερμανικός άξονας.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν το συζητώ... ΚΑΙ ξενοδοχείο (έτστω 3 αστέρων) ΚΑΙ catering KAI 550 ευρώ;
Πάρα πολλά λεφτά! Κι αν είσαι μαύρος από το Mississippi του '60 σε φυτεία, ακόμη περισσότερα!!!

CsLaKoNaS είπε...

για μάζεμα ροδακινων τους ζητάνε, γιατί σου φαίνονται λίγα;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μήπως γιατί είναι;
Μήπως γιατί η ανεργία αφορά κυρίως όχι όσους κάνουν τέτοιες δουλειές και δουλειές του ποδαριού ή μεροκάματα γενικά;
Μήπως γιατί ένας 25άρης ή 30άρης, αν έχει τελειώσει και μια Σχολή κιόλας, δεν θάχε ούτε καν οικονομικό κίνητρο να μετεγκατασταθεί στην Ημαθία για λίγα μεροκάματα στο λιοπύρι;
Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς...
Εσύ θα πήγαινες από την Κρήτη στην Ημαθία για 550 ευρώ;

CsLaKoNaS είπε...

ο κατώτατος μισθός ανιδείκευτου εργάτη κάτω από 25 χωρίς προυπηρεσία είναι 510 ευρώ. Και ναι , αν τα είχα ανάγκη θα πήγαινα. Δε θα περίμενα να με ταίζουν ούτε οι γονείς μου ούτε ο ΟΑΕΔ. Η δουλειά δεν είναι ντροπή, η υποκρισία του κομπλεξισμού ή της τεμπελιάς ένεκα πτυχίου , είναι. Αλλά φυσικά , όπως το βλέπει κανείς.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αν είχες ανάγκη... Μόνον αν είχες ανάγκη! Αλλά δεν έχεις...

CsLaKoNaS είπε...

όπως πάρα πολλοί συμπολίτες μας δε φαίνεται να έχουν τέτοια ανάγκη. προτιμουν την .... αγανάκτηση .

Unknown είπε...

Να κάνω πρώτα μια διευκρίνηση αναγκαία. Δεν είναι στην Αριστερά όλοι όσοι προτείνουν "ανοιχτά" την αποχώρηση από την ΕΕ. Αυτό το κάνει μόνο το ΚΚΕ και είναι προς τιμήν του το ότι το λέει ανοιχτά και καθαρά. Για την υπόλοιπη αριστερά, εκτός ΔΗΜΑΡ, επικρατεί μια ομίχλη σχετικά με το θέμα που συγκαλύπτει για χ λόγους διαμετρικά αντιτιθέμενες απόψεις και τάσεις. Και εν πάση περιπτώσει δεν υποστηρίζεται σταθερά η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με όλα του τα στραβά και όλα του τα καλά. Η θέση που λέει να δούμε βρε αδερφέ ανάλογα με τη συγκυρία, αν μας συμφέρει, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Φρονώ ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί στρατηγική επιλογή που σε κάθε περίπτωση πρώτα την υπερασπιζόμαστε και μετά την κρίνουμε για να της δώσουμε την υπόσταση που επιθυμούμε. Η συγκυρία για την υπόθεση αυτή είναι κακή, αλλά δεν έχουν ειπωθεί ακόμα όλα. Και εάν δεν τα καταφέρει η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στην παρούσα φάση και διαλυθεί, σε μια επόμενη στιγμή πρέπει να επιδιωχθεί ξανά η ενοποίησή της. Φυσικά και με τη δική μας συμμετοχή. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά από αυτά τα οποία θεωρούμε ολέθριο πως περιστέλλονται αδίκως -κοινωνικό κράτος, πολιτικές ελευθερίες, βιοτικό επίπεδο κ.α.- είναι κατακτήσεις που θεμελιώθηκαν με την υποστήριξη του θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τα λέμε όλα.

Κατά την έννοια αυτή ούτε ψεύδη αναπαράγω ούτε προπαγάνδα. Θεωρώ πως στο θέμα της σχέσης μας με την ΕΕ, δεν παίζουμε ούτε δείχνουμε σαν να είναι δευτερεύον. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί παίζουν με αυτό και το παρουσιάζουν σαν δευτερεύον.

Και το δίλημα των εκλογών δεν είναι μόνο ένα. Μακάρι να ήταν μόνο ένα και ειδικά αυτό που λες Γιάννη. Είναι περισσότερα και το πιο σημαντικό, δεν τα θέτουμε μόνο εμείς και μόνο με τον τρόπο που θέλουμε αλλά πολλοί περισσότεροι και, μάλιστα, με αξιώσεις επικυρίαρχου...

Ψηφίζουμε λοιπόν αύριο επιθυμώντας, αφενός, να σταθούμε σαν κοινωνία αποφασιστικά στο πλευρό όσων έχουν χτυπηθεί από την κρίση και διεκδικώντας να μπει φραγμός στην ασυδοσία με την οποία ισοπεδώνονται κατακτήσεις δεκαετιών. Ψηφίζουμε όμως και σαν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ιδιότητα που δεν αποποιούμαστε ούτε διαπραγματευόμαστε) δηλώνοντας ότι δεν υποστηρίζουμε ούτε νομιμοποιούμε τις επιλογές Μέρκελ, Σόυμπλε, Σαρκοζί και των δορυφόρων τους και όσων συμπορεύτηκαν στον τόπο μας εφαρμόζοντας ελαφρά τη καρδία τα μνημόνια της νεοφιλελεύθερης κουστωδίας. Ψηφίζουμε επιπλέον για να δηλώσουμε σε πολιτικούς σχηματισμούς σαν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, πως με οβιδιακές μεταμορφώσεις και ονομάζοντας το κρέας ψάρι, δεν έχουν κανένα μέλλον στην ιστορική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Το ίδιο και προς τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, πως έχει έρθει πλέον ο καιρός να εγκαταλείψουν τη στρατηγική της διαρκούς διαμαρτυρίας -μια στρατηγική που διαμορφώθηκε από τον καιρό της 3ης Διεθνούς και υπηρετεί το ΚΚΕ αταλάντευτα- και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και τις συνέπειες των αποφάσεων και των πράξεων τους. Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ψηφίζουμε για να σταματήσουμε στη γένεση της την απόπειρα του φασισταριού να μολύνει με την παρουσία του την πολιτική και την καθημερινή μας ζωή.

Unknown είπε...

@ Λάκωνας

Το θέμα της νοοτροπίας είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαθύ. Σίγουρα έχουν να γίνουν πολλά ώστε να γίνουμε περισσότερο αποδοτικοί προς τον εαυτό μας και προς το κοινωνικό σύνολο. Ίσως ίσως και πιο ...όμορφοι ακόμα :-)

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η "προσφορά" για ωρομίσθιο 2,88 ευρώ, εκ μέρους των αγροτών της Ηλείας και, ακόμα περισσότερο η προβολή του αποτελέσματός της, μοιάζει περισσότερο με σαρκασμό απέναντι σε άνθρωπο που έχει υποστεί νευρικό κλονισμό, παρά με αγνή κοινωνική προσφορά. Την επαύριο της καταρράκωσης του βιοτικού επιπέδου και των συμβάσεων εργασίας, το να σπεύδεις να βρεις εργάτες γης με εξευτελιστικό ωρομίσθιο είναι εμπαιγμός. Η διαμονή δε που διαφημίζεται, μήπως είναι τα γνωστά ντολ για τα οποία είχε βουήξει το πανελλήνιο όταν οι Αφγανοί δουλοπάροικοι στις φυτείες φράουλας στην Ηλεία διαμαρτυρήθηκαν για το στοίβαγμα τους σε αυτά; Λιγο πολύ δεν είναι, νομίζω, θέμα μεροκάματου μόνον και "αριστοκρατικής" νοοτροπίας όσο θέμα πόσο επιβραβεύεις ένα γουρούνι για τη γουρουνιά του...

CsLaKoNaS είπε...

"Ας μην ξεχνάμε πως πολλά από αυτά τα οποία θεωρούμε ολέθριο πως περιστέλλονται αδίκως -κοινωνικό κράτος, πολιτικές ελευθερίες, βιοτικό επίπεδο κ.α.- είναι κατακτήσεις που θεμελιώθηκαν με την υποστήριξη του θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τα λέμε όλα."

Η Ελλάδα έχει μόνο ωφέλη από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και το ευρώ. Αυτό δε θέλει να το παραδεχτεί κανείς αντι-μνημονιακός στην παρούσα φάση.

Γενικά το πρόβλημα της Αριστεράς είναι πως δεν έχει ιδέα από την παρούσια οικονομία. Οι δηλώσεις τους είναι τραγελαφικές. Ο Φώτης εξαγριώνεται γιατί οι Έλληνες πληρώνουν 17% τόκο στις πιστωτικές τους κάρτες ενώ οι Γερμανοί μόνο 7%. Τι να του πεις;

Επίσης μιλάει για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Μα ποιος δεν το θέλει αυτό;;;; Το θέμα είναι πως μόνο αν φτιάξεις μία παραγωγική οικονομία και πετύχεις τους βασικούς οικονομικούς στόχους θα είσαι σε θέση να απαγκσιστρωθείς. Δε θα το κάνεις με νομοθετική ρύθμιση.

Για τον Τσίπρα τα λες πάρα πολύ σωστά! Θα διασπαστούν την πρώτη μέρα που θα αναλάβουν κυβερνητικό πόστο. Δεν τους ξέρεις;

Η Αλέκα είναι πράγματι η πιο σωστή από όλους, αν και παραμένει ανενημέρωτη σχετικά με την πτώση της ΕΣΣΔ. Σιγά - σιγά δε βιαζόμαστε!


2.
"επιβραβεύεις ένα γουρούνι για τη γουρουνιά του"

Ο μισθός είναι 550 ευρώ για 6 μερες τη βδομάδα με διαμονή και (μάλλον) διατροφή.

Ο κατώτατος μισθός ανειδίκευτου εργάτη κάτω από 25, είναι 510.

Το επίδομα ανεργίας ξεκινά από 367 ευρώ.

επίσης:
"μήπως είναι τα γνωστά ντολ"

Δεν το ξέρω αυτό, ούτε εγώ - ούτε εσύ.

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως οι μισθοί δε μειώθηκαν απλά με μία νομοθετική ρύθμιση.

Δεν αποφάσισε μία ωραία πρωία μια οικονομική ελίτ να μας εξαθλιώσει γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει εκείνο το πρωινό.

Οι τιμές αυτές είναι οι τιμές που αντέχει η οικονομία. Αν το σοκ είναι μεγάλο, είναι γιατί έσκασε η φούσκα των δανεικών. Ναι είναι μεγάλο το σοκ, αλλά τι να κάνουμε τώρα;;;;;;

Το ερώτημα λοιπόν αγαπητέ Αερικέ, είναι τι κάνουμε με αυτά τα δεδομένα!

Πως ακριβώς ορίζεται η υπερηφάνεια;

367 ευρώ και φραπεδιά στην καφετέρια ή στην πλατεία αγανακτισμένος με χαρτζιλίκι του (συνταξιούχου) μπαμπά ή 550 ευρώ από δουλειά , μικρή, εποχική, του ποδιαριού, άδικη ως ένα βαθμό, αλλά δουλειά. Αυτές οι νοοτροπίες αναμετρώνται σήμερα.

Πάρε θέση!

Unknown είπε...

Σοκ; Ποιο σοκ; Έχεις υποστεί εσύ κάποιο σοκ; Δε νομίζω πως καταλαβαίνεις γιατί πράγμα πρόκειται...
Με κάνεις να πιστεύω πως η κοινωνική σου νοημοσύνη σε περιμένει στα αζήτητα... Έλα ρε Λάκωνα και είναι κρίμα βρε παιδί μου, έξυπνο παιδί εσύ, να βγαίνεις μπροστά να κάνεις τη βρώμικη δουλειά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας δημόσια αυτά που κρύβονται πίσω από τις πόρτες των γραφείων τους...

Ώστε οι απολυμένοι και οι άνεργοι προτιμούν τη φραπεδιά της μαμάς από την απασχολησιμότητα για κάτω από 3 ευρώ την ώρα. Και αυτό στέκεται εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη που ονειρεύεται το ΠΑΣΟΚ! Γιατί δεν το κάνει άραγε και προεκλογικό σύνθημα; "Τώρα που καταλάβατε ότι δεν υπάρχουν λεφτά καιρός να καταλάβετε πως δεν υπάρχει και χαΐρι"...

Φοβάμαι πως δεν είναι μακριά η ώρα με τη φόρα που έχουν πάρει Τρόικα και λοιπές "δημοκρατικές δυνάμεις", που πάρα πολλοί απελπισμένοι θα γυρνάνε ανά την επικράτεια παρακαλώντας για ένα μεροκάματο ακόμα πιο χαμηλό. Ας το παρακολουθήσουμε και αυτό απαθείς, σχολιάζοντας τα σφιγμένα χείλη και το θολό βλέμμα όσων θα βρεθούν σε αυτή τη θέση. Και ας τους λέμε "κοίτα να δεις κορόιδο, άμα θες! Αλλιώς τράβα και ψόφα παρακάτω". Αυτή την ανάπτυξη οραματίζεται η χρυσή νεολαία του ΠΑΣΟΚ "χίλια μύρια κύμματα μακριά από το Αϊβαλί";

Πάρε θέση...

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ,

Τα επιχείρηματα τύπου : "Δεν ξέρεις -> Μη μιλάς" ή "Μιλάς επειδή δεν ξέρεις." είναι μεν εντυπωσιακά αλλά κενά περιεχομένου. Χτυπάει στο συναισθηματικό υποσεινύδητο του ακρωατηρίου αλλά δεν αποφέρει τίποτα στην αλήθεια της συζήτησης και αυτό γιατί είναι κατά βάση πολύ πολύ πολύ χαμηλού επιπέδου.

Ναι, δεν ξέρω τι θα πει Σοκ έτσι όπως το λες εσύ. Ξέρεις εσύ τι θα πει Σοκ έτσι όπως το λέει π.χ. ένας πρόσφυγας πολέμου;

Και πες ότι μαθαίνω και εγώ και πολλά άλλα κολόπαιδα τι θα πει σοκ, έτσι όπως το εννοείς. Θα καλυτερεύσει η δική σου θέση ; Θα νιώσεις καλύτερα; Θα πάρει ανάσα η οικονομία, αν φτωχοποιηθεί και το υπόλοιπο των πολιτών;

Σε τελική ανάλυση είτε μάθουμε τι θα πει σοκ είτε όχι, τα νούμερα που έδωσα είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Με βάση αυτά τα νούμερα και όχι με βιωματική γνώση την οποία δεν έχω και δεν επικαλούμαι, μου φαίνεται λογικό να πάει κάποιος σε καιρούς τέτοιας κρίσης να δουλέψει.

Ταυτόχρονα μου φαίνεται παράλογο να πιστεύει κάποιος πως οι μισθοί είναι εκεί που βρίσκονται γιατί απλά δεν τους διεκδικήσαμε. Δεν κάναμε αρκετές πορείες και απεργίες ή γιατί κοιμόμασταν όταν περνούσαν τα σχετικά νομοσχέδια στη βουλή.

"Ώστε οι απολυμένοι και οι άνεργοι προτιμούν τη φραπεδιά της μαμάς από την απασχολησιμότητα για κάτω από 3 ευρώ την ώρα."

Ναι. Ξεκάθαρο Ναι! Ειδικά με άτομα που ηλικίας μου που έχω μιλήσει. Όχι μόνο αυτό. Κάποιοι προτιμούν την παχυλή επιδότηση της μαμάς για να είναι άνεργοι στο Λονδίνο...

"Και αυτό στέκεται εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη που ονειρεύεται το ΠΑΣΟΚ!"

Ποιος είπε κάτι τέτοιο; Όμως ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από τις καφετέριες. Το νόμισμα ανταποκρίνεται σε κάποιο προϊον που πρέπει πρώτα να παραχθεί. Αν δεν παραχθεί το προϊόν δεν πρόκειται να κινηθεί το νόμισμα στις τσέπες των εργαζομένων. Μα πιστεύεις πράγματι ότι η ανάπτυξη έρχεται με προσυμφωνημένους μισθούς; Σοβαρά;

""κοίτα να δεις κορόιδο, άμα θες! Αλλιώς τράβα και ψόφα παρακάτω"."

Η καταστροφολογική προσέγγιση αυτής της πρότασης έχει τα κατάλοιπα μιας αριστεράς και της εικόνας της για τον καπιταλισμό όπου ο χοντρός γουρουνόφατσοειδής καπιταλιστής με φράκο και δολλάρια να τρέχουν απο τα μπατζάκια του μιλαει στον κουρελί και κοκαλιάρη προλετάριο.

Η προσφορά και ζήτηση της εργασίας είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και δεν περιγράφεται επαρκώς μέσα από αυτό το πρίσμα. Σε κάθε περίπτωση εγώ έκανα μία υπόθεση εργασίας. Όταν για μία τόσο απλή (αλλά βαριά) δουλειά ο μισθός είναι 200 ευρώ παραπάνω από το επίδομα ανεργίας δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τις πέρνουν αλβανοί;

Αν τέλος τόσο πολύ σε έχει πειράξει το παράδειγμα που φερνω, μπορώ να σου βρω άλλα παραδείγματα σχετικά με την καλλιέργεια Γης. Να δουμε π.χ. πόσο ποσοστό γης καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας. Γιατί, και αν, οι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους. Αν η ανοικοδόμηση της χώρας μας μπορεί/πρέπει να περάσει μέσα από τη Γεωργία.


υ.γ. Δεν έχω σχέση με το ΠαΣοΚ. Έχω πάψει να είμαι μέλος από της ΠΑΣΠ από το 2005. Παρ' όλα αυτά δηλώνω ψηφοφόρος του για τους λόγους που προσπαθώ να περιγράψω όταν έρχεται η κουβέντα εκεί. Αν αυτό είναι αδίκημα, μπορείτε να με καταγγείλετε. Επίσης, όλη η οικογένειά μου ιδιωτεύει σε μικρομεσαίες επιχείρησεις. Δεν είχαμε ποτέ και καμία σχέση με το Δημόσιο, εκτός από τους φόρους που πληρώνουμε.

Unknown είπε...

Δεν μέμφομαι την έλλειψη βιώματος αλλά την προπέτεια και τη σκληρότητα που ενδύονται τον ορθολογισμό. Στην ψυχολογία είναι γνωστό το φαινόμενο των σταδίων μετάβασης στη νηφαλίοτητα μετά από τη δοκιμασία ενός σοκ. Η αδράνεια και η άρνηση είναι τα πρώτα συμτώματα και κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν με βίαιο τρόπο έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό επικαλέστηκα την απουσία της κοινωνικής νοημοσύνης γιατί πετυχαίνεις αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που φαίνεται να επιδιώξεις.

Τα άλλα για τη διαμόρφωση του μεροκάματου και της συμπεριφοράς των εργοδοτών θα τα συζητήσουμε άλλη στιγμή. Η εικόνα που μετέφερα πάντως δεν προέρχεται από τα "σταφύλια της οργής" αλλά από τη συμπεριφορά των αγροτών εργοδοτών στις αρχές του 90 όταν έφτασαν τα πρώτα κύματα των εξαθλιωμένων Αλβανών στη χώρα μας. Δεν απέχουμε πολύ από τότε ούτε χρονκά ούτε απόδοση άποψη νοοτροπίας.

Unknown είπε...

λάθος πληκτρολόγησης στις δύο τελευταίες αράδες: "ούτε από άποψη νοοτροπίας" θέλω να πω...

CsLaKoNaS είπε...

Δεν υπάρχει η έννοια της σκληρότητας στον ορθό λόγο. Ο ορθός λόγος δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε μαλακός. Είναι αυτός που είναι. Αναλύει δεδομένα και ελέγχεται με αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αυτό μπορούμε να κάνουμε μέσω blogging, αυτό κάνουμε. Προσωπικές αντιδικίες ή σχόλια δε με αφορούν αν και απαντώ πάντα όταν προκληθώ.

Η μαζική ψυχολογία των μαζών είναι ένα φαινόμενο πραγματικό όμως πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα:

Ο καθένας περνά την κρίση διαφορετικά. Πιο σκληρά, πιο επώδυνα, πιο ανώδυνα, άλλος βγάζει και χρήματα από την κρίση, άλλος αισχροκερδεί. Επίσης ο καθένας μας κουβαλά μέσα του τα πρωσοπικά του βιώματα και εμπειρίες μοναδικές, που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ή βάση δεδομένων. Σημασία έχει αν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αν μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στην κρίση ένα μικρό λιθαράκι με τρόπο ωφέλιμο για την κοινωνία.

Αυτό δε μπορώ να καταλάβω πως θα γίνει όταν είμαστε έτοιμοι να φάμε ο ένας τον άλλο. Όταν σκεφτόμαστε ότι για το δικό μας χάλι φταίει ο διπλανός μας, ο ταξικός εχθρός, ο αλλόθρησκος, ο τραπεζίτης. Αν πέσουμε σε αυτό το λούκι φοβάμαι πως είμαστε χαμμένοι.

Καλό βόλι για αύριο!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Επειδή ελπίζω σε λίγο να χαίρομαι (έστω και όχι τελείως ανεπιφύλακτα, γιατί είμαι γνωστός συγκρατημένος τύπος!!!) την "νίκη" του Κόμματος, που ξεχώρισε καθαρά τις 3 τελευταίες εβδομάδες και που ψήφισα, θα πω μερικά επιγραμματικά και θα αποχωρήσω:
1. Ο πονηρός Λάκων φεύγει συχνά από το γενικό πολιτικό πλαίσιο και περιπτωσιολογεί και μας παγιδεύει κι εμάς να τον ακολουθούμε. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα για την Ελληνική κοινωνία και να συζητάμε εξαντλητικά το τι τούπε ένας φίλος του, που προτιμά να πίνει φραπέ, αντί να δουλεύει, ή το πόσοι Έλληνες είπε κάποιος τυχαίος ότι παρουσιάσθηκαν για δουλειά.
2. Ο ορθός λόγος έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική ζωή και, βέβαια, με την πολιτική. Είναι ίσως μία παράμετρος, αλλά η πολιτική αφορά σε διαχείριση εθνών και ανθρώπων, ζωών. Υπεισέρχονται πολλές ακόμη παράμετροι στην διαχείριση αυτή, δεν είναι στεγνό cost-benefit analysis.
3. Κι αν ακόμη μιλάμε για ορθό λόγο, πάντως, γιατί να εφαρμόζεται μόνο σε μισθούς-συντάξεις κι όχι και σε τιμολόγηση αγαθών ή στην φορολόγηση; Η μονομέρεια ακυρώνει την ορθότητα παντός λόγου.
4. Δεν είμαι υπέρ της εξόδου από Ευρώπη-ευρώ, αλλά δεν θα θυσίαζα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ανθρώπινη ζωή για τον σκοπό αυτό. Αν μπορούμε να μείνουμε έχει καλώς. Να μείνουμε πατώντας επί των πτωμάτων των αδυνάτων, όμως, δεν το στηρίζω!
5. Πολύ καλά κάνει όποιος δεν ξεκαθαρίζει απολύτως την θέση του επ' αυτού. Στην διεθνή σκακιέρα ο άλλος πρέπει να μη μπορεί να μαντέψει την επόμενη κίνησή σου, να την φοβάται λίγο. Στην τελική ομιλία του, ο Τσίπρας δεν έκανε καμμία αναφορά στην Ευρώπη και στο ευρώ. Δεν ανοίγει τα χαρτιά του από τώρα και καλά κάνει!

Αυτά για την ώρα!

CsLaKoNaS είπε...

1. Η λέξη πονηρός ενέχει την "κακή πρόθεση". Είναι χαρακτηριστικό σου Αστεροηδή στο τρίτο-τέταρτο κονταροχτύπημα να επιχειρείς προσωπική επίθεση. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί τελειώνει μέσα σου η ορθολογιστική προσέγγιση των φαινομένων. Ίσως γι αυτό ψήφισες και Τσίπρα.

Όταν θα μιλάς με εμένα θα γνωρίζεις ότι θα μιλάς με κάποιον προσκολημένο στην ορθολογική προσέγγιση από επιλογή. Προσωπικά χτυπήματα δεν έχω δώσει ποτέ - εκτώς αν προκληθώ πρώτος.

Δε συζητάμε για το τι μου είπε ένας φίλος μου. Συζητάμε για το άρθρο εφημερίδας το οποίο προσπαθώ να συνδιάσω με κάποια μου βιώματα ώστε να δω αν στέκει. Το κατέθεσα ως στοιχείο της κουβέντας μας.

2. "Ο ορθός λόγος έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική ζωή"

Μα γι αυτό και ψήφισες Τσίπρα. Αυτή ήταν πάντα η Αριστερά, άλλωστε.

3. Διότι η τιμολόγηση αγαθών προκύπτει από την αγορά. Η τιμή πέφτει και ανεβαίνει αναλόγως με τη ζήτηση. Το ότι οι τιμές δεν υποχωρούν σημαίνει ότι τα προϊόντα αγοράζονται σε αυτές τις τιμές. Το ότι αγοράζονται σε αυτές τις τιμές σημαίνει ότι υπάρχει μαύρο χρήμα το οποίο τσοντάρει στο μειωμένο δεδηλωμένο εισόδημα. Άλλη εξήγηση (εκτώς μεσαζόντων - άλλο ζήτημα αυτό) δεν υφίσταται.

4. Ο απόλυτος παραλογισμός βρίσκεται στην 4η θέση. Ο απόλυτος. Ο Αστεροηδής μιλάει για ανθρώπινη ζωή που θυσιάστηκε - χωρίς να μας λέει κατ' αρχάς αν η κρίση υπήρξε η αφορμή ή η αιτία του θανάτου.

Δε μας λέει ότι ο δρόμος έξω από το ευρώ δεν συνεπάγεται υπερπολλαπλάσιες αυτοκτονίες και μία Ελλάδα να μην μπορεί να εισάγει το 80% των εμπορευμάτων που έχει ανάγκη.

Μα γι αυτό ψήφισε Τσίπρα. Γιατί δε θέλει να δει ότι Τσίπρα και Κουβέλη ψήφισε το βαθύ ΠαΣοΚ. Όλες οι ΔΕΚΟ μετακινήθηκαν αυτόματα εκεί όταν το 2009 κινήθηκαν όλοι υπέρ του ΠαΣοΚ.

Σήμερα αναστήθηκε το ΠαΣοΚ!! Αυτό του '80 ( δήλωση Τσίπρα στην Πάτρα). Περιμένουμε να αναστηθεί και ένας νέος γιος του αγωγιάτη να τα δώσει όλα!!! Περιμένουμε έναν νέο υπουργό που να κάνει δωράκια στον εαυτό του...Μία νέα Λιάνη.

Αυτοί είστε, μέχρι εκεί φτάνετε! Πανηγύριστε το! Το αξίζετε!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λάκωνα, λυπάμαι που βρίσκεσαι σε τόση και τέτοια διάσταση με τον λαό, τμήμα του οποίου είσαι θες δεν θες...
Αν νοιώθεις πολύ μόνος απόψε, είναι γιατί είσαι! Η Ελληνική κοινωνία μίλησε πολύ καθαρά. Εμένα αυτό μου φτάνει, για την ώρα και δεν θα επιχειρηματολογήσω άλλο...

Υ.Γ.: Το "πονηρός" ήταν τρυφερό, αλλά ήσουν πολύ συγχυσμένος για να το καταλάβεις... και συγχυσμένος όχι με μένα!Η Ελλάδα, που είχες ξεγράψει, αναστήθηκε. Ειρηνικά, ομαλά, όμορφα!

CsLaKoNaS είπε...

Το πονηρός δεν είναι τρυφερό, είναι αυτό που είναι. Εδώ bloggάρουμε, δεν έχουμε δυνατότητα άλλων αισθήσεων.

Ας το έβαζες σε εισαγωγικά αλλιώς άνοιξε κανένα λεξικό!

Σταμάτα να κάνεις προσωπικές υποθέσεις και επιθέσεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Δεν είμαι στεναχωρημένος σήμερα. Δεν εξαρατάται η ζώη μου και ο μισθός μου από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Το ότι η Ελληνική κοινωνία ψήφισε κάτι άλλο από αυτό που πιστεύω εγώ λίγη σημασία έχει. Η κοινωνία δεν έχει ούτε δίκιο, ούτε άδικο. Απλά επέλεξε έναν δρόμο διαφορετικό, με μία κυβέρνηση τη Δευτέρα πάλι ΝΔ και ΠαΣοΚ που θα εφαρμώσει τους όρους του μνημονίου οι οποίοι εγγυώνται και το δικό σου μισθό.

Μία κυβέρνηση που δε θα αντέξει να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά.

Γι αυτό θα ήθελα ο Τσίπρας να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Να δω πως θα πει όχι στο Μνημόνιο.

Ειρηνικά ομαλα και ομορφα με 5.5-8.5% Χρυσή Αυγή;

Αν σε κάνει να πιστεύει ότι είμαι μόνος και δυστυχισμένος πίστευέ το. Ίσως η ζωή σου να φαίνεται λίγο καλύτερη. Αν και δε χρειάζεται... η γενιά σου τα κατάφερε τόσο καλά...να διώξει το δικιά μου από τη χώρα. Έχω κάθε λόγο να εμπιστεύομαι πως επέλεξες και πάλι σοφά...Μπράβο!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν σε έδιωξε κανείς... Απολύτως κανείς! Μόνος σου έφυγες! Ήταν μια επιλογή σου, την οποία έκανες και την οποία δεν έκαναν χιλιάδες άλλοι νέοι της ηλικίας σου. Και την οποία σκέπτονται να κάνουν τώρα, λόγω Μνημονίου...

Όσο για τα υπόλοιπα, σου παραθέτω απλώς το σημερινό, πρωινό μου status στο FACEBOOK. Τα λέει όλα:
"Αν και γενικά διαφωνώ με την πολιτική γραμμή του ΔΟΛ, διαφωνώ ακόμη περισσότερο με τους ανιστόρητους και κατά το μάλλον ή ήττον γελοίους, που φοβούνται το σημερινό αποτέλεσμα και ετοιμάζουν, λένε, βαλίτσες και διαβατήρια ή σαλπίζουν το τέλος της χώρας επειδή μπορεί να εκλεγεί στην Βουλή η Χρυσή Αυγή η να εκλεγεί ο κ. Σαμαράς ή ακόμη να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα άλλα, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός. Ας διαβάσουν όλοι αυτοί το κύριο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ μήπως και διδαχθούν από το ιστορικό παράδειγμα των εκλογών του 81, μήπως και συνειδητοποιήσουν ότι όλοι, οι πολλοί, οι βαθιά και αληθινά Έλληνες, θα είμαστε έτσι κι αλλιώς εδώ κι αύριο το πρωί και μεθαύριο και θα πασχίζουμε για τον τόπο, όπως νομίζουμε, όποιος κι αν εκλεγεί- ακόμη κι αν μπουν φασίστες στην Βουλή... κυρίως τότε, μάλιστα!.. Η νοοτροπία της ασύδοτης κινδυνολογίας και της διασποράς φόβου και τρόμου επειδή μπορεί να επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ή να κερδίσει η ΝΔ ή να δοκιμάσει την εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απείρως πιο ανόητη και ανθελληνική... Και, πάντως, δεν ταιριάζει σε ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, σε ενεργούς Έλληνες, που αγαπούν τον τόπο και σκέπτονται το αύριο όλων."

CsLaKoNaS είπε...

Εμένα προσωπικά όχι! Έφυγα μόνος μου το 2008 όταν όλοι οι συνομίλικοί μου "με κορόιδευαν".

Οι συνομίλικοί μου δεν σκέπτονται να φύγουν τώρα. Παρακαλάνε να φύγουν. Το δικό σου μυαλό φτάνει μέχρι το Μνημόνιο ως αιτία. Δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο. Το σέβομαι.

Η γεννιά μου φεύγει από την Ελλάδα, και κυρίως δεν ξέρει αν θα καταφέρει να γυρίσει.

Και ναι, "φοβάμαι" ένα ΠαΣοΚ του '80 που βγαίνει μέσα από το ΣυΡιζΑ. Δεν το θέλω αλλά δεν μπορώ και να το αποτρέψω, αν αυτό επιλέξει η πλειοψηφία.

Βασικά δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου στο fb . Αλήθεια δε μπορώ να καταλάβω τι λέει.

Οι αληθινά Έλληνες εγγυάστε την ομαλότητα επειδή πασχίζετε καθημερινά για τη χώρα;

Πες μου αν το κατάλαβα σωστά.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Επομένως, μη λες ότι σε έδιωξε η γενιά μου... Αυτό είναι μείζων παραδοχή!

Το status εννοεί ότι, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα απόψε, όσοι αγαπούν την Ελλάδα μένουν και παλεύουν. Δεν φτιάχνουν βαλίτσες, δεν σπέρνουν τον πανικό, επειδή μπήκε η Χ.Α. στην Βουλή ή επειδή μπορεί να πάρει εντολή ο Τσίπρας.
Απλώς αυτό. Κι είναι σαφές!
Η κοινωνία ζητάει άλλη πολιτική, άλλη πορεία, άλλη κατεύθυνση.
Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη κι αν σχηματισθεί Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αύριο. Δεν νομίζω ότι θα κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά ελπίζω ότι ο λαός θα εισακουσθεί και θα αλλάξει η πολιτική ρότα! Διαφορετικά, μπορεί να δούμε ακόμη υψηλότερα ποσοστά της Χ.Α. ή ακραίων Αριστερών σχηματισμών. Όταν η κοινωνία πιέζεται απάνθρωπα και δεν εισακούεται, ωθείται στα άκρα και όχι στο κέντρο. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μπορεί να είχες 25% ΚΚΕ, π.χ.

CsLaKoNaS είπε...

Η δική σου γενιά, έδιωξε τη δική μου. Ειδικά όταν η δική μου γενιά, δεν ελπίζει πλέον να επιστρέψει. Απλό και ξεκάθαρο!

"όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα απόψε, όσοι αγαπούν την Ελλάδα μένουν και παλεύουν"

Προφανώς! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σωθεί. Και την επόμενη της 21ης Απριλίου είχε κόσμο η χώρα. Δεν έφυγε μαζικά κανένας.

"Η κοινωνία ζητάει άλλη πολιτική, άλλη πορεία, άλλη κατεύθυνση."

Χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει αυτή η πολιτική, ότι φέρνει αποτελέσματα καλύτερα ή ότι διαμορφώνεται αποκλειστικά εν Ελλάδι.

Με βάση τα δεδομένα που βλέπω εγώ τώρα, σου λέω ότι ο ΣυΡιζΑ θα έπρεπε να είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ ώστε να λάβει διερευνητική εντολή.

Να βάλουμε τώρα τέλος στις τζάμπα μαγκιές ή να πεισθούμε πως έχει την ικανότητα να κυβερνήσει τη χώρα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Το μόνο, που ξέρουμε, είναι ότι η Μνημονιακή πολιτική δεν είναι αποτελεσματική, βουλιάζει την χώρα στην ύφεση, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση...
Ώρα να δοκιμασθούν άλλες πολιτικές. Αν τις έχει ή αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον στην πράξη θα το βλέπαμε. Δεν το ξέρω ούτε εγώ ακόμα. Με 60 έδρες στην Βουλή δεν τίθεται θέμα για την ώρα. Αλλά ο Ελληνικός λαός ξαναστέλνει μήνυμα με το τι θέλει και κάποιοι ας το ακούσουν!

CsLaKoNaS είπε...

Δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

ή ευρώ και ΕΕ ή δραχμή και τανκς!

Όταν θα το καταλάβει ο ΣυΡιζΑ αυτό, όταν θα μπει δλδ στο χωρό και θα δει την πραγματικότητα, πέρα από τις σημαίες και τις συγκεντρώσεις τότε τα ξαναλέμε.

Μην ξεχνάς πως η ΕΕ βιώνει μία κρίσης που έχει φάει 7 κυβερνήσεις. Μακάρι να έχει τη "μαγική" συνταγή ο Τσίπρας....

CsLaKoNaS είπε...

*χορό

Unknown είπε...

Εδώ είμαστε!

Οι εκλογές τελείωσαν οριοθετώντας ταυτόχρονα το τέλος εποχής. Η μεταπολίτευση που ακολούθησε την πτώση της φασιστικής δικτατορίας έληξε με την είσοδο των φασιστών στη βουλή.

Για κάποιους αυτό ίσως να μη σημαίνει τίποτα. Για άλλους, μεταξύ αυτών κι εγώ, είναι μια ήττα κι ένα χαστούκι. Αποδειχτήκαμε πέρα για πέρα ανίκανοι σαν γενιά να εκτιμήσουμε και να διαχειριστούμε κατακτήσεις αγώνων και θυσιών. Και εκτός αυτού επιτρέψαμε να στηθούν καταστάσεις και να καλλιεργηθούν συνθήκες που βήμα βήμα μας έφεραν εδώ.

Από την άλλη μεριά, είναι γεγονός με πολλές αναγνώσεις η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Μια αλλαγή που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η προβολή των επιθυμιών μας σαν πραγματικότητα δεν είναι καλός σύμβουλος. Όμως είναι σημαντικό ότι στο τραπέζι μπορούν να μπούνε και άλλες προτάσεις, που ήσαν αποκλεισμένες ως τώρα και να υποστηριχτούν από ομάδες του πληθυσμού που ως τώρα δεν συμμετείχαν, ότι και να σημαίνει αυτό. Στον πολιτικό χάρτη αποτυπώνονται πλέον ανάγλυφα οι αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και, προσωπικά, το θεωρώ εξαιρετικό γεγονός μιας και όταν παύουν να συγκαλύπτονται οι κοινωνικές αντιθέσεις και αποκτούν πολιτική έκφραση είναι πάντα προοίμιο ριζικών αλλαγών και ανατροπών. Όμως, ενώ είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, γιατί απελευθερώνονται δυνάμεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, ταυτόχρονα όπως έχει διαμορφωθεί η συγκεκριμένη συνθήκη εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους: κανένας δεν έχει τόση δύναμη, ώστε να δώσει τη λύση μόνος του. Κανένας δεν παρέχει τόσο πειστικό όραμα στην κοινωνία ώστε να κινηθεί αποφασιστικά προς τα εκεί. Και παράλληλα η φασιστική 5η φάλαγγα απόκτησε νόμιμη πρόσβαση στις κρατικές δομές και στο δημόσιο χρήμα...

Νομίζω ότι τώρα πια όσοι χαίρονται και όσοι δεν χαίρονται πρέπει να δούμε ότι έχουμε σκληρή και ζόρικη δουλειά μπροστά μας.

Με το σημείωμα αυτό σας χαιρετώ και σας αφήνω τον καθένα στις σκέψεις, στις αποφάσεις και στις πράξεις του. Έχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και δεν χρειάζεται κανείς να σπαταλάει τις δυνάμεις του σε ασκήσεις ρητορικής. Εξάλλου νομίζω πως η άποψη του καθενός έχει εξηγηθεί επαρκώς και εξαντλητικά και δεν έχει νόημα μια λογομαχία μέχρι τελικής πτώσεως.

CsLaKoNaS είπε...

Εξαιρετική τοποθέτηση!

Παρατηρήσεις:

1. Η βουλή αυτή μάλλον δε θα ορκιστεί.

2. Ρυθμιστικός παράγων αυτών αλλά και των αμέσως επόμενων εκλογών θα είναι ο Κουβέλης. Αλλά και ο φιλελεύθερος χόρος, αν συνενωθεί.

3. Το ΠαΣοΚ, ευτυχώς, έκλεισε τον κύκλο του έτσι όπως το γνωρίζουμε.

4. Τεράστια αποχή.

5. 276.379 ψήφοι στη ΧΑ (66.97%). Στις εκλογές αυτές χάσαμε όλοι. Μάλλον δεν έπρεπε να γίνουν τώρα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εκτίμηση:
Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πολύ πιθανόν να εκτιναχθεί, πιέζοντας ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ και εκμεταλλευόμενος το ρεύμα της στιγμής αυτής στην κοινωνία, ώστε έξωθεν και έσωθεν θα επιχειρηθεί πάση θυσία να αποφευχθούν νέες εκλογές τώρα...
Κύριοι, ταξίδεψα εκτός Αθηνών το Σάββατο και επέστρεψα την Κυριακή για να ψηφίσω. Δεν πίστευα τι άκουγα στην επαρχία. Άνθρωποι, παραδοσιακά του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν στους συγχωριανούς τους ότι ψήφισαν Βενιζέλο ή Σαμαρά. Άλλοι έλεγαν ότι η ΝΔ δεν θα ξεπεράσει το 20% και κουνούσα το κεφάλι μου συγκαταβατικά, θεωρώντας τους εκτός πραγματικότητας.
Αποδείχθηκε ότι εκτός πραγματικότητας ήμουν εγώ, που δεν είχα συνειδητοποιήσει την διείσδυση του Τσίπρα και των προτάσεών του στο εκλογικό σώμα.
Η διαχείριση της νίκης θάναι δύσκολη, λόγω απειρίας και συγκυριών. Ωστόσο, ο Τσίπρας με την φρεσκάδα και την καθαρότητα του προσώπου του αποτελεί την μόνη χειροπιαστή ελπίδα για χιλιάδες Έλληνες την στιγμή αυτή. Εύχομαι να μη τους διαψεύσει!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Και κάτι ακόμη:
Στις Εκλογές αυτές ούτε εγώ ούτε εκατομμύρια άλλοι σαν εμένα χάσαμε... Λυπάμαι, Κύριοι, αλλά νοιώθω ότι κάποιοι κερδίσαμε. Οι υπόλοιποι ας κλαίνε, αλλά όχι εμείς!

CsLaKoNaS είπε...

"Λυπάμαι, Κύριοι, αλλά νοιώθω ότι κάποιοι κερδίσαμε."

γιατί;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Είναι να το ρωτάς;
Ένα νέο παιδί, κάτω των 40, με πρόσωπο και βλέμμα καθάρια, στην θέση του ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Οι Μνημονιακές "δυνάμεις" σε άτακτη υποχώρηση, ο ΓΑΠ στα αζήτητα της Ιστορίας και ίσως, μαζί του, και ολόκληρο το σημερινό φασιστοειδές ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ πληρώνει την ανιστόρητη στροφή της να στηρίξει Παπαδήμο και Μνημόνιο...
Το ΚΚΕ πληρώνει την αναίδειά του να φτύσει κατάμουτρα τον λαό, λέγοντάς του πως θέλει μόνον να οργανώνει τις καλύτερες διαδηλώσεις.

Και όλοι οι πολιτικοί να πρέπει να λύσουν τον γρίφο της ζωής τους!
Μια χαρά!..