Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Follow the money!..

O CsLaKoNaS σε σχόλιο του προηγούμενου post σημείωνε: “Τονίζω όμως ότι στο ελληνικό αδιέξοδο ευθύνη έχει η αριστερή νοοτροπία που επικράτησε μεταπολιτευτικά. Το κράτος κατέρρευσε όχι ο ιδιωτικός τομέας”.

Τι απλή και κομψή διατύπωση. Εντυπώνεται με δύναμη στο μυαλό και φαντάζει σχεδόν αυτονόητη σαν μαθηματικό αξίωμα. Και καλά εγώ, αλλά, απ' όσο ξέρω όμως, ούτε η μαθηματική λογική εμπιστεύεται τα αξιώματα!

Τι εννοώ; Υπάρχει μια μικρή -αλλά ουσιώδης- λεπτομέρεια που συχνά λησμονείται είτε από λόγους άγνοιας είτε από σύγχυση των εννοιών. Η λεπτομέρεια αυτή είναι ότι το κράτος είναι γέννημα θρέμμα της οικονομικής βάσης μιας κοινωνίας. Το κράτος φτιάχνεται, από τον καιρό του Κλεισθένη ακόμα, σαν θεσμός υπεράσπισης και διατήρησης των οικονομικών λειτουργιών (των όρων ύπαρξής, δηλαδή) μιας κοινωνίας. Το ελληνικό κράτος, στην περίπτωσή μας, προσπαθεί να υπερασπιστεί και να διατηρήσει ότι, τέλος πάντων, συνιστά την ελληνική οικονομία της οποίας βασικοί πυλώνες είναι οι κρατικοί προμηθευτές (έμποροι όπλων, προμηθευτές νοσοκομείων, κρατικών αναλωσίμων και αναλωσίμων Δημόσιας Ασφάλειας), οι εργολάβοι δημοσίων έργων και οι Τράπεζες (αν ξέχασα μερικούς, συγγνώμη, η λίστα είναι ανοιχτή).

Όλοι αυτοί έχουν κρίσιμο συμφέρον από ένα γιγαντωμένο κράτος, με αυξανόμενες διαρκώς ανάγκες γιατί πάνω σε αυτές βασίζεται ο τζίρος και η κερδοφορία τους. Να γιατί ο “πελατειακός” χαρακτήρας του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν αναγκαίος όρος για την ύπαρξη του. Φυσικά, όλο αυτό χρειάζεται και μια επίφαση νομιμότητας, γι' αυτό και το ελληνικό κράτος αυτοαναγνωρίζεται ως “κοινωνικό κράτος” παρέχοντας κάποια ψίχουλα κοινωνικών παροχών, με το αζημίωτο, προς τα εκατομμύρια που συνιστούν την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.

Από τη σκοπιά αυτή φαίνεται καθαρά η σχέση συνεργασίας και αντίθεσης μεταξύ της “πολιτικής ελίτ”, όπως πολύ σωστά τους αποκαλεί ο Asteroid,και των παραπάνω ταγών της ελληνικής οικονομίας και ερμηνεύεται ο χαρακτήρας των διάφορων διακυμάνσεών της

Από το αλισβερίσι αυτό, κέρδος και ωφέλεια παρουσιάζουν μόνον αυτές οι δύο “ελίτ”! Όλοι οι υπόλοιποι χάσαμε, χάνουμε και ετοιμαζόμαστε να χάσουμε ακόμα πιο πολλά! Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν θες να καταλάβεις τι γίνεται, οι Αμερικανοί με την αξεπέραστη πρακτική τους σοφία λένε: “follow the money!”

Οι πιστωτές του ελληνικού κράτους θέλουν πίσω τα λεφτά τους. Οι πιστωτές αυτοί είναι διαφόρων λογιών ιδιώτες, από τράπεζες μέχρι ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλοι κεφαλαιούχοι. Επί το πλείστον αλλοδαποί αλλά όχι μόνον. Τι τους νοιάζει αυτούς αν το ελληνικό κράτος χρωστάει και στους πολίτες του; Να πάει να κόψει το λαιμό του! Αυτοί, με δεδομένη και την παγκόσμια οικονομική κρίση, θέλουν τα λεφτά τους πίσω και όλοι οι μηχανισμοί που διαθέτουν έχουν μπει σε λειτουργία και έχουν θέσει το ελληνικό κράτος υπό εκκαθάριση. Και έτσι μαθαίνουμε από σπόντα και ποιος τα “πήρε” από εδώ ή από εκεί. Αλλά αυτή είναι η μοναδική και θα παραμείνει η μοναδική μας ικανοποίηση. Πρώτα θα πληρωθούν οι πιστωτές και αν περισσέψει κάτι θα το πάρουν για την εξυπηρέτηση.

Για όλη αυτή την κατάσταση είναι αστείο να ρίχνει κανείς την ευθύνη στον απλό κοσμάκη που, εντάξει εκμαυλίστηκε και αυτός με τις (πληθωριστικές) ΑΤΑ και τις κάπως πιο παχουλές επιδοτήσεις της ΕΕ, αλλά αυτά δεν πιάνουν τίποτα μπροστά στα εξοπλιστικά προγράμματα, στις πολυτελείς αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα υπερκοστολογημένα δημόσια έργα και στις λοβιτούρες ολκής τύπου Βατοπεδίου και "τοξικής εξαέρωσης" των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Και την αριστερά, στην Ελλάδα, για πολλά μπορείς να την κατηγορήσεις αλλά ότι φταίει για την κρίση αυτή επειδή επέβαλλε "αριστερή νοοτροπία" στην ελληνική κοινωνία, εξ αιτίας της οποίας κατέρρευσε το κράτος, δύσκολο να το δεχτώ όσο κι αν προσπαθήσω.

7 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μια ερώτηση μόνο:
Ποιός ιδιωτικός τομέας;

ELvA είπε...

Αλλα λογια για να ...κοιμομαστε ειναι αυτα και να μη βλεπουμε τους πραγματικους υπαιτιους της καταστασης που μας εστειλε στο ΔΝΤ. Μηπως και γι αυτο φταιει η αριστερα, που ποτε δεν κυβερνησε στην Ελλαδα;

Unknown είπε...

@ Asteroid

Ε; Πώς; Τι υποβολιμαίο ερωτηματικό είναι αυτό;

Εμένα πάντως την τελευταία φορά που με απολύσανε, η επιχείρηση ήταν ιδιωτική και δεν είχε και καμιά σχέση με τον Δημόσιο κορβανά. Βέβαια σαν αξιοπρεπής και επιτυχημένη επιχείρηση φρόντισε στην καλύτερη της περίοδο να πουληθεί σε μεγάλη (γερμανική) εταιρεία και ο βασικός της μέτοχος να εξελιχθεί σε έναν, μέτριο θα έλεγα, εστιάτορα. Αλλά και οι εστιάτορες ιδιώτες επιχειρηματίες είναι.

28 Μαΐου 2010 4:44 μ.μ.

Unknown είπε...

@ Elva

Ποιος ξέρει; Είναι ένα ερώτημα και αυτό. Δεν είναι;

CsLaKoNaS είπε...

Επειδή τις τελευταίες μέρες τρέχω και δε φτάνω, δεν προλαβαίνω να απαντήσω πλήρως στο πολύ ωραίο κείμενό σου. Θα δώσω όμως μερικά hints στο τι θα είναι η απάντησή μου:

Η Ελλάδα καταρρέει σήμερα λόγω χρέους αλλά και ανύπαρκτης παραγωγικότητας. Και το χρέος και η ανύπαρκτη ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα επέμβασης του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας. Όπως δηλαδή το παραπέτασμα πριν 20 χρόνια.

Το κείμενό σου λοιπόν στα βασικά του σημεία αντιφάσκει. Συνδιάζοντας το λακωνικότατο σχόλιο του Asteroid μπορείς να πάρεις την απάντηση στα ερωτήματά σου.

Συμπέρασμα:

1.@ ASTEROID. Όταν μιλάς πολύ είσαι καλός! Όταν μιλάς λίγο είσαι τέλειος! RESPECT !!!

2. ΑΕΡΙΚΟ μήπως τελικά είσαι φιλελεύθερος και δεν το ξέρεις;

Χαιρετίσματα από την ανακάμπτουσα, οικονομικά, Αμερική !

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δύο πολύ λακωνικές διευκρινίσεις, γιατί τότε είμαι καλύτερος, όπως λέει κι ο φίλος μου ο Λάκωνας!!!
:-)))

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι στον μεγαλύτερο βαθμό κάποια σαπρόφυτα, που κόλλησαν στον κορμό του Κράτους και το απομυζούν. Οι μεγαλύτερες εταιρείες φτιάχθηκαν για να πάρεουν Κρατικά συμβόλαια - Δημόσια Έργα, προμήθειες και εξοπλισμούς. Με την κατάρρευση του Κράτους θα καταρρεύσουν και αυτές οσονούπω.
Ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας είναι κυρίως έμποροι, που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο των μεταναστών και τώρα πια στις επιπτώσεις της ύφεσης και της ασφυξίας στην αγορά. Ελπίζω να κρατηθούν στην επιφάνεια, αλλά δύσκολα θα το καταφέρουν.

Θα συμφωνήσω στο ότι η παρέμβαση του Κράτους ήταν διαχρονικά αρνητική στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα αρνητικός ο ρόλος ενός Κράτους. Το Κράτος μπορεί να παίξει και θετικό ρόλο, να θέτει σωστές προδιαγραφές προϊόντων και υπηρεσιών, να θεσπίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και να μεριμνά για την τήρησή τους από όλους, να χαράσσει πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο και να καθοδηγεί πολιτικά.
Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε ένα άλλο Κράτος, όχι καθόλου Κράτος.

Και για ένα άλλο Κράτος χρειαζόμαστε άλλο πολιτικό προσωπικό - το υφιστάμενο είναι ήδη παρωχημένο και έχει δείξει με τον χειρότερο τρόπο τι μπορούσε να κάνει: αυτό, που έκανε!

Ephemeron είπε...

Δεν νομιζω οτι μπορουμε ετσι απλα να πουμε οτι για την κριση φταιει η Δεξια, η Αριστερα, το Πασοκ, κλπ.
Και θα φερω ενα παραδειγμα... οπως βλεπουμε και οπως θα συνεχισουμε να βλεπουμε τον επομενο καιρο, πολλοι πολιτικοι ισως να βρεθουν μπλεγμενοι με δωροδοκιες, και αλλες παρανομιες. Αν ρωτησουμε ολους αυτους που εκαναν τις παρανομιες αν κανεις ειναι αθεος μαλλον δεν θα βρουμε κανενα. Ολοι τους ή σχεδον ολοι θα ειναι χριστιανοι. Ειναι ομως αυτο αρκετο για να φτασουμε στο συμπερασμα οτι για τις παρανομιες "φταιει η εκκλησια";
Ειναι πολυ ευκολο να σκυψουμε αμεσως ν' αρπαξουμε μια πετρα, και να την πεταξουμε χωρις πολυ σκεψη στον "πρωτο' που θα μας ερθει στο μυαλο οτι ειναι υπευθυνος...
Νομιζω θα ηταν καλυτερα να σκεφτουμε πριν αρχισουμε να πεταμε μεγαλα λογια και κατηγοριες εναντιον μιας συγκεκριμενης ομαδας, να αναλογιστουμε τι εκανε η δικη μας ομαδα, τι καναμε (και τι κανουμε)εμεις οι ιδιοι...
Φτανουμε λοιπον στις μερες μας σε ενα σημειο οπου σαν λαος, θα τιμωρησουμε ή θα συγχωρησουμε, καποιους που θα βρεθουν υπευθυνοι για πολλα ασχημα που εγιναν εναντιον του Ελληνα.
Απο εδω και εμπρος μπορουμε να σταματησουμε να κατηγορουμε ο ενας τον αλλο και να ενωθουμε ολοι μαζι για το καλο της Ελλαδας και των Ελληνων;
Αν οχι για το καλο το δικο μας τουλαχιστον για το καλο των παιδιων, υπαρχουν τοσα πολλα που πρεπει να φτιαχτουν απο την αρχη, και που αν τα παραβλεψουμε και δεν τα διορθωσουμε το μονο που θα παραδωσουμε στα παιδια, θα ειναι ενα χαος που τελικα δεν μπορουσε να αποφευχθει λογω της φαγομαρας που μας δερνει εδω και πολλα πολλα χρονια...