Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Το ποτάμι δεν μπορείς να το γυρίσεις πίσω... μπορείς όμως να το πνίξεις :-)

Ο χώρος υπάρχει έστω και αν τον βανδάλισαν. Ιστορική μνήμη υπάρχει;

 Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με 199 θετικές ψήφους τη Νέα Δανειακή Σύμβαση. Το πρώτο μέρος αυτής, που αφορά στη πλήρη ανατροπή των κατώτερων αμοιβών αλλά και όλων των εργασιακων συνθηκών στη χώρα μας, είναι ήδη νόμος του Κράτους.

Τα θέματα που συζητούνται όμως δεν είναι αυτά αλλά οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και οι διαρροές-διαγραφές των βουλευτών που δεν ψήφισαν τη νεά δανειακή σύμβαση. Το μεν πρώτο είναι ένα de facto πρόβλημα, μια μαχαιριά στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης και έχει την αυτονόητη σημασία του. Οι διαρροές όσων αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το σκάφος πριν βουλιάξει, δε νομίζω ότι αφορούν κανέναν μας πλην των ιδίων και των οικογενειών τους. Σιγά μη μας πείσουν ότι "έπεσαν" υπερ των συμφερόντων του εργαζόμενου πληθυσμού.

Το καυτό πρόβλημα του νέου μνημονίου, της επιβολής, δηλαδή, των νέων εργασιακών σχέσεων που συμπιέζουν το βιοτικό επίπεδο χωρίς να αποτελούν συνάμα αναπτυξιακό κίνητρο, μέχρι στιγμής, εδώ και 24 ώρες,  έχει παραμεριστεί. Με τα μυαλά στα κάγκελα της Γερμανικής Καγκελαρίας αναμένουμε τι θα αποφανθεί και πως θα χρησμοδοτήσει για το επόμενο τρίμηνο. Το σημαντικό ζήτημα, της πολιτικής ενοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί σε πείσμα κάθε διαλυτικού παράγοντα, εδώ και δυόμιση χρόνια, έχει ξανα παραμεριστεί και απωθηθεί στο περιθώριο.

Θα έπρεπε να συζητάμε τώρα για τις διαδικασίες και τις μορφές του ενιαίου αγώνα που έχουμε να δώσουμε για να υπερασπιστούμε το βιοτικό μας επίπεδο και τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις από τη μια και από την άλλη, για να βρούμε με ποιο τρόπο θα βγούμε από αυτή τη βαθειά κρίση που μας διαλύει σαν οικονομία και κυρίως σαν κοινωνία. Αντ' αυτού με αισθήματα φόβου και καχυποψίας, αποτραβιόμαστε στον ιδιωτικό μας χώρο και αφήνουμε να αλωνίζουν "στην πόλη οι εχθροί"...

Εμένα προσωπικά εξάπτει την περιέργεια μου το timming και ο εκπληκτικός συγχρονισμός όλων όσων τζιράρουν πάνω στη διάλυσή μας. Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει τάχα μου την αρχή, μπαχαλάκηδες ή ΜΑΤατζήδες, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: μαζικές συγκεντρώσεις διαλύονται, αισθήματα μίσους και διχασμού δηλητηριάζουν το κλίμα, αντιδημοκρατικά μέτρα φαίνονται ελκυστικά και επιθυμητά και ο χρόνος κυλάει χωρίς να κερδίζουμε μια σπιθαμή ενώ χάνουμε κατά κράτος σε όλα τα μέτωπα. Δεν ξέρω... Εσείς τι λέτε;

9 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις σκέψεις και τους φόβους σου για το μέλλον Αερικό.
Σήμερα διάβασα αυτό το κάλεσμα και μου φάνηκε ως μια τελευταία σανίδα σωτηρίας. μία τέτοια εξέλιξη.
Πώς οργανώνεται όμως? Μόνο με θαύμα μπορούν να συμφωνήσουν και να πάρει στα χέρια του την τύχη του ελληνικός Λαός!

CsLaKoNaS είπε...

Φίλε Αερικέ, σε "βλέπω" λίγο εξαγριωμένο ή μου φαίνεται;

Θα επανέλθω.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Και λίγα λες...
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και σ' αυτό φταίει τόσο η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των Αντιμνημονιακών δυνάμεων, που, παρ' όλ' αυτά, αντανακλούν την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, του λαού, του εκλογικού σώματος - όπως θες πες το - όσο και η αισχρή προπαγάνδα σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι καταστροφές την βοηθούν αυτήν την προπαγάνδα, αποπροσανατολίζουν τεχνηέντως τον κόσμο, ο οποίος, όταν ξυπνάει, βλέπει θεμελιώδη δικαιώματα και στοιχειώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις νάχουν κάνει φτερά, την ώρα που του έδειχναν τα κοινού ποινικού δικαίου εγκλήματα των αφρόνων: τα δύστχα θύματα της MARFIN τότε, τα αποκαΐδια της Αθήνας σήμερα...

Unknown είπε...

@ Καριατιδα62

Να είσαι καλά Κάρι. Λέω σιγά σιγά να ξαναγυρίσω στο στέκι μου και να τα λέμε. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη μου ανησυχία είναι το "σήμερα" που φεύγει κάθε μέρα άπρακτο. Χωρίς αυτό στο χέρι για ποιο "αύριο" να μιλήσει κανείς;

Τελευταία έχω δει την κίνηση του Καζάκη να βρίσκει ανταπόκριση σε πολλούς ανθρώπους. Προσωπικά έχω κρατηθεί σε απόσταση και δεν σκοπεύω ν αλλάξω γνώμη αλλά ας το κουβεντιάσουμε μιαν άλλη φορά. Τον βλέπεις λες σαν "σανίδα σωτηρίας". Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;

Η δυσκολία της οργάνωσης μας είναι όπως το λες τεράστια. Ίσως γιατί ο καθένας μας δεν ξεύρει ή δεν μπορεί ή δεν τολμά να κάνει εντός του το θεμελιώδες ξεκαθάρισμα του τι κοινωνία επιθυμεί και τι είδους κράτος.

Μοιάζει ίσως απλοϊκό, μπορεί και να είναι. Εμένα πάντως κάθε φορά που το απαντώ με βοηθάει να καταλάβω τι μου λέει ο ένας και ο άλλος, και αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους να ξέρω το γιατί.

Να τα λέμε :-)

Unknown είπε...

@ Λάκωνας

Αυτό το "θα επανέλθω" ακούστηκε λίγο σαν απειλή. Σκιάχτηκα σου λέω... :-)

Όχι "εξαγριωμένος". Μην το λες αυτό. Στεναχωρημένος ή λυπημένος ναι. Με αίσθηση ανημπόριας και χωρίς έδαφος να στήσω τα όνειρα μου, επίσης.

Κάθε τρεις μέρες αυτοκτονεί ένας Έλληνας ή Ελληνίδα. Οι άστεγοι επεκτείνονται καθημερινά, σε σημείο συνωστισμού πια στους κεντρικούς δρόμους. Από κοντά οι λαθρομετανάστες που τρώνε από τα σκουπίδια και τα πρεζόνια που τρυπιούνται κάτω από το άγαλμα του Γρηγορίου του Ε΄ ή του Ρήγα Φεραίου. Βάλε και τα κλειστά μαγαζιά που αυγατίζουν κάθε μέρα, και τις διαδηλώσεις των ομάδων όσων κλήρωσε σήμερα η απόλυση που δεν τους ακούει κανείς...

Όπως και να το κάνουμε δεν είναι περιβάλλον για να κάνεις τις πιο ανάλαφρες σκέψεις...

Κανένα καλό νέο από την Αμερική;

Unknown είπε...

@ Asteroid

Όπως τα λες ακριβώς Γιάννη μου. Θεωρία και Πρακτική του Σοκ!..

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ όσο καιρό συνομιλούμε δε θυμάμαι ποτέ να έχω αφήσει να παίσει κάτω μία κουβέντα σου αναπάντητη.

Επανήλθα λοιπόν και άφησα ένα σεντόνι στο πιο πρόσφατο κείμενό σου.

υ.γ. Πες της τα της Κάρυ για τον Καζάκη, γιατί της τα λέω εγώ και δε μ' ακούει. Ο τύπος, μαζί με τους ΛαπαβιτσοΒαρουφάκηδες, είναι για τα πανηγύρια!

kariatida62 είπε...

Βρε παιδιά συγγνώμη που άργησα να επανέλθω...
Αερικό όταν μίλησα για σανίδα σωτηρίας δεν ενοούσα τον ίδιο τον Καζάκη τον οποίο παρακολουθώ μόνο τους τελευταίους μήνες. Δεν γνώριζα την ύπαρξή του.
Σανίδα σωτηρίας εννοούσα την συστράτευση των αντιμνημονιακών φωνών προκειμένου να γίνει η ανατροπή του καθεστώτος και να προχωρήσουμε σ'εκλογές...
Τώρα βέβαια που το μνημόνιο έγινε και νόμος και θα πέσουν και οι επίσημε υπογραφές για μένα οι εκλογές είναι δώρο άδωρον!

kariatida62 είπε...

Θέλω ακόμα να προσθέσω πως το ΚΚΕ(το τρίτο μεγάλο κόμμα της σημερινής Βουλής) θα φέρει ιστορική ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης.
Δεν έκανε τίποτα μα τίποτα πραγματικά για να την ανατρέψει και προσωπικά δεν πρόκειται να το συγχωρήσω...Θα προστεθεί στα τόσα άλλα ιστορικά και μοιραία λάθη που έχει διαπράξει!