Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Απόδραση στο Κυπαρίσσι


Μια επιθυμία να μην τελειώσει το καλοκαίρι πίσω από τα κλειστά παράθυρα συντροφιά με το air condition και εκμεταλλευόμενος την αναγκαστική αναδουλειά της περιόδου, πήρα την καλή μου και πήγαμε για λίγες μέρες στο Κυπαρίσσι της ΝΑ Λακωνίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Ανατολική Πελοπόννησο. Μεγάλο φυσικό λιμάνι που περιβάλλεται από τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, εκτεταμένες παραλίες και υπέροχα ζαφειρένια νερά είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς. Από τα μισά του Ιούλη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου πάσχει από την πολυκοσμία που πάσχουν τα ωραία μέρη στην Ελλάδα. Αλλά τώρα, τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οι ρυθμοί είχαν χαλαρώσει αρκετά και το Κυπαρίσσι έμοιαζε με μεγάλη φιλόξενη αγκαλιά.

Η Παραλία του Κυπαρισσιού από τον μώλο. Στο φόντο ο Πάρνωνας

Στο Κυπαρίσσι πας οδικώς μέσω Τρίπολης, Σπάρτης, Σκάλας, Μολάων. Από τους Μολάους κατευθύνεσαι προς Χάρακα και έξω από το χωριό Ρειχιά στρίβεις αριστερά για να συναντήσεις μετά από λίγο τον Χάρακα και, μετά από μια εκπληκτική διαδρομή που σου κόβει την ανάσα, φτάνεις στο Κυπαρίσσι. Συνολικά η διαδρομή από την Αθήνα είναι γύρω στις 5 ώρες.

Το Κυπαρίσσι αποτελείται από τρεις διακριτούς μεταξύ τους οικισμούς: Επάνω στο ύψωμα είναι το κυρίως Κυπαρίσσι ή, όπως λέγεται αλλιώς, Βρύση. Φτάνοντας στην θάλασσα συναντάς την Παραλία και λίγο πιο πέρα στα βόρεια και επίσης παραλιακά τη Μητρόπολη. Η Παραλία συνδέεται με την Μητρόπολη με μια εκτεταμένη παραλία από μικρά βότσαλα.

Στο βάθος φαίνεται ο οικισμός της Μητρόπολης

Εκτεταμένη παραλία συνδέει τους οικισμούς της Παραλίας και της Μητρόπολης


Η γαλήνη είναι το κυρίαρχο συναίσθημα όσο κοιτάς, νωρίς το απόγευμα ή το πρωί, το Μυρτώο Πέλαγο να απλώνεται όσο φτάνει το μάτι σου μακριά και, από τα βάθη του ορίζοντα να καταλήγει στα πόδια σου...

Το πρώτο βράδυ απολαύσαμε μια μαγευτική πανσέληνο

Το Αυγουστάτικο φεγγάρι: μοναδικό όπου κι αν είσαι...


και το πρωί είδα τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από το πέλαγο

Ποτέ δεν είχα λόγια να περιγράψω στιγμές σαν κι αυτήν...


και τα πουλιά να τον χαιρετούν

Η συμφωνία της Χαράς


ενώ τα κύματα κλέβανε το φως του φέρνοντάς το μέχρι τις χούφτες των χεριών μου.

Κλέφτες χρυσού για χάρη μου


Κοντά στο Κυπαρίσσι, περίπου ¾ της ώρας, είναι και ο Λιμένας Ιέρακος που αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές λιμάνι όπου η θάλασσα εισχωρεί πολύ βαθιά μέσα στο έδαφος καταλήγοντας σε μια ρηχή λιμνοθάλασσα κι ένα γραφικό ψαροχώρι. Παράδεισος για τους σκαφάτους. Θα βρείτε εκεί ψάρι φρέσκο και καλό, αρκεί να έχει επιτρέψει ο καιρός το ψάρεμα. 

Θα σου τηγανίσω ψάρια με πατζάρια σκορδαλιά...
Αρχοντική, όπως πάντα, η καστροπολιτεία βουτηγμένη στη μεσημεριανή ραστώνη


Είκοσι πέντε χιλιόμετρα, πολύ καλού δρόμου, πιο κάτω από τον Λιμένα Ιέρακος, βρίσκεται η Μονεμβασιά. Οπότε μια ωραία πρόταση ημερήσιας βόλτας, είναι πρωινό μπάνιο στο Κυπαρίσσι, μεσημέρι στον Λιμένα Ιέρακος για ψαράκι και νωρίς το απόγευμα για καφέ και φωτογραφίες στη Μονεμβασιά. Το βράδυ επιστροφή στο Κυπαρίσσι και μπύρες στην παραλία με το φως του φεγγαριού. Ή κάπως έτσι...

Έτσι για να έχω κάτι να θυμάμαι...

:-)


20 σχόλια:

Roadartist είπε...

Αχ αυτά τα νερά..Αν η ευτυχία, η χαλάρωση, η ψυχοσωματική γαλήνη έχει ένα χρώμα, αυτό θα ήταν σίγουρα το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας..
Πανέμορφες φωτο.. ούτε εγώ μπορώ να εκφράσω με λόγια στιγμές σε ανατολές και δύσεις.. Πολλές παρόμοιες όμορφες στιγμές να έχετε στη ζωή :)

Margo είπε...

Πολλά όμορφα μέρη δε γνωρίζουμε.. πανέμορφες φωτογραφίες φαντάζομαι και οι στιγμές.

Η φωτογραφία με τα πουλιά και αυτή με το κύμα με εντυπωσίασαν. Και η πανσέληνος από τις ομορφότερες που είδα αυτές τις μέρες..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ναι, ναι... κι εγώ απήλαυσα κάποιιες χαλαρωτικές θεες (έτσι, χωρίς τόνο... βάλτον εσύ!!!) εκεί, όπου ήμουν!!!
Επέστρεψα, όμως...
:-)))

CsLaKoNaS είπε...

Λάκωνας πράμα και δεν έχω πάει ποτέ στη Λακωνία. Αν είναι δυνατόν. Από τις φωτογραφίες σου φαίνεται πως μάλλον έχω χάσει πολλά που δεν έχω ακόμα επισκεφθεί αυτήν την Ελλάδα. Αλλά και πάλι είναι τόσα τα μέρη που δεν έχω πάει, οπότε τι να πρωτοκάνω;


@Asteroid

Αν ο τόνος πάει στο δεύτερο έψιλον, πως μπορείς να χαλαρώσεις;

orfia είπε...

Υπεροχα μερη, τα εχω επισκεφτει και απολαυσει..(τι Πελοποννησια θαμουν αλλωστε), αλλα και θαυμασιες φωτο..!

Λίτσα Μοσχοπούλου είπε...

ωραία μέρη, ωραίοι άνθρωποι, ωραίες επέτειοι. Καλή επιστροφή, καλοί μου φίλοι!

Unknown είπε...

@ Roadartist

Να είσαι καλά Road.

Μαζί σου σε ότι αφορά τη λειτουργία του μπλε της θάλασσας. Εμένα με επηρεάζει, επίσης, πολύ ο ανοιχτός ορίζοντας μιας θάλασσας πλατιάς... Μπορεί να φταίνε και οι επιρροές του Χατζηδάκη. Τι να πω, δεν ξέρω...
:-)

Unknown είπε...

@ Margo

Πάντα με μια καλή κουβέντα. Να είσαι καλά. Και εμένα η φωτογραφία με το κύμα μου αρέσει πάρα πολύ. Αν μάλιστα γνωρίζεις ότι ο χρόνος που έχεις για να την πετύχεις είναι δεν είναι 5 λεπτά, με ένα κύμα που πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος τα 50 εκ., και πρέπει να την τραβήξεις περίπου 15 λεπτά μετά την ανατολή του ήλιου, τότε την εκτιμάς πιο πολύ.

Unknown είπε...

@ Asteroid

Να και ο ...ατακτούλης με τις Θεες του. Σιγά μη σου βάλω εγώ τον... τόνο. Κοίταξε να τα βολέψεις μόνος σου και όπως μπορείς :-)

Καλώς όρισες και να τα πούμε σύντομα.

Unknown είπε...

@ CsLaKoNaS

Λακωνία σημαίνει: Κυπαρίσσι, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ελαφόνησος, Γύθειο, Λακωνική Μάνη, χωριά του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Είναι μια γωνιά της Ελλάδας με πολλές ομορφιές. Αξίζει μια επίσκεψη σου οπωσδήποτε.

Unknown είπε...

@ Orfia

Όπως τα λες: Υπέροχα μέρη και προκλητικά για μια καλή φωτογραφία, πάντα...

Unknown είπε...

@ Λίτσα Μοσχοπούλου

Ω Λίτσα! Χαρά μεγάλη που πέρασες από εδώ. Μακάρι να σε βλέπου με πιο συχνά και να τα λέμε :-)

ELvA είπε...

Καλο φθινοπωρο και καλες αναμνησεις με τις ομορφες φωτος σου φιλε ΑΕΡΙΚΟ. Η αναρτηση σου ειναι ακριβως αυτο που εννοω ως παραδειγμα προς μιμηση σε συγκριση με αυτες που περιγραφω στη δικη μου αναρτηση (και απευχομαι για ολους εμας!) ;)

Καλη σου μερα

aKanonisti είπε...

Μαγικό ταξίδι..μέσα από τα μάτια σου...για εμάς που μείναμε πίσω...

Ευχαριστούμε...

(καλόοοο μήνααααααα!!!!)

Unknown είπε...

@ Elva

Σε ευχαριστώ κορίτσι μου που ένοιωσες την ανάγκη να ταυτίσεις την ανάρτηση μου με το ...αντίθετο όσων κακοχαρακτηρίζεις στη δική σου.

Και όσο ευχαριστιόμουν τα γλυκά -σαν σοκολάτα- λόγια σου σε είδα ν' ανυψώνεσαι από το έδαφος μ' ένα ζευγάρι διάφανα φτερά και με όψη γλυκειάς νεράϊδας να κρατάς ένα ραβδάκι με άστρο στην κορυφή, χαμογελώντας στα καλά παιδάκια, αφού πρώτα είχες βάλει πάγο στα άλλα, τα χαμένα, τα άτακτα και ασυμόρφωτα.

Χωρίς παρεξήγηση Elva μου αλλά με έφερες σε δύσκολη θέση. Αν σου αρέσει κάτι από εμένα, πάρτο. Αν δεν σου αρέσει, κρίνε με. Μη με συγκρίνεις και μη με κάνεις "παράδειγμα" αντίκρυ σε οποιονδήποτε. Το έχω σε κακό, παιδί μου, πως να το πω;

Unknown είπε...

@ aKanonisti

Φεγγαροχτυπημένη μου εσύ!.. Αντιγράφω το δικό σου
"Chiaroscuro… αγαπημένο…
μεθυσμένο σ' ένα θολό ασημί…
μέσα σε ένα θλιμμένο σεληνόφως…"


και αναρωτιέμαι συχνά "ψέμματα - αλήθεια". Δεν ξέρω

aKanonisti είπε...

H απόλυτη ευτυχία είναι όταν δεν αναρωτιέσαι...απλά το ζεις...

Μακάρι να την φτάσεις....
:-)))))

ELvA είπε...

Καλημερα φιλε ΑΕΡΙΚΟ

Σ ευχαριστώ για την εστω και νοητικη αποπειρα..μετατροπης μου σε..νεραιδα,(χρονια ειχα να αισθανθω τοσο νεα!) :-)
Να πω, λοιπον, οτι με το κειμενο της αναρτησης μου εκφραζω τη γνωμη μου και μονο αυτη, ετσι εχω νομιζω το δικαιωμα, μεταφορικα τουλαχιστον, να "χαμογελώ" σε αυτους που εγω θεωρω "καλα παιδάκια", (με ταιριαστα μυαλα και τσεπες) και να "βάζω πάγο", οπως λες, σε αυτα που θελουν να κανουν επιδειξη πλουτου και μονο!

Ειμαι αραγε η μονη που διαφωνω με αλλους, ή μηπως ολη η υφηλιος θα πρεπει να εχει την ιδια γνωμη περι του τι ειναι ..ταξιδιωτικη διηγηση και τι επιδειξη πλουτισμου και σνομπισμου;

Χωρίς παρεξήγηση λοιπον και απο εμενα, αλλα δεν χρειαζεται να συμφωνουμε σε ολα τα θεματα, οπως σου εχω γραψει αλλωστε και στα σχολια της δικης μου αναρτησης. Ειλικρινα δεν περιμενα οτι θα σε ενοχλουσε το οτι συμφωνησα με
ο τι πιστευα οτι και εσυ ασχολεισαι, εδω: Tην απολαυση δλδ. των διακοπων σαν εμπειρια και οχι σαν επιδειξη! Ισως και να εκανα λαθος..

Να εισαι καλα!

logia είπε...

α, τι μου θύμισες τώρα!
σ' αυτό το σπίτι της δεύτερης φωτογρσφίας σου
που φαίνεται και στην αλλη με το τοιχάκι μπροστά στη θάλασσα, το διόροφο, είχαμε μείνει
13 Σεπτέμβρη είχαμε πάει και ήταν μαγεία!
και τα ξαδέλφια μου φέτος έναν μήνα πέρασαν εκεί
μας κάλεσαν αλλά δεν τα καταφέραμε να πάμε

τι όμορφος τόπος
τον λατρεύω!

Unknown είπε...

@ logia

Εεπ! Το ήξερα ότι θα βρω μιαν άκρη να μου λύσει προβλήματα και να μου δώσει διεξόδους. Εννοώ, συμφωνώντας απόλυτα μαζί σου για τη μαγεία του τόπου, πως θα ήθελα πού το τηλέφωνο του σπιτιού κι εγώ, αν δεν έχεις αντίρρηση
:-)