Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η Πανεπιστημίου πεζόδρομος, για λίγες ώρες...

Τραπεζάκια στην πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου


Μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Ένα σκίρτημα ελπιδοφόρο.Το προοίμιο μιας διαφορετικής Αθήνας!

Το είχε ονειρευτεί ο Τρίτσης, αλλά όταν είπε το όνειρο του φωναχτά, γέλασε το Παναθήναιον. "Μωρ' γίνονται τέτοια πράγματα...". Η κα Μπιρμπίλη το Σάββατο το πήγε παραπέρα: "Μέχρι το 2014 θα έχει γίνει" υποσχέθηκε. Το είπα στη γυναίκα μου και γέλασε: "Ωραία ακούγονται όμως αμφιβάλλω αν μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα".

Ακόμα και έτσι αλλά χωρίς τα αυτοκίνητα φαντάζει όμορφη...


Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να γίνει. Άμα θέλουμε, άμα το θέλουμε πολύ, τότε θα γίνει. Το μυστικό είναι ότι για την ανάπτυξη της Αθήνας, την τουριστική και γενικότερα την οικονομική, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η απομάκρυνση των αφετηριών από το κέντρο και η επέκταση του τραμ μέχρι τα Πατήσια, η μονοδρόμηση της Αχαρνών και της Πατησίων είναι πλέον ζωτικά μέτρα για την πόλη. Είναι, όμως, σημαντικό να το θέλουμε να γίνει και να το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε περίπτωση αποφασιστικά και ζωηρά. Πιστεύω ότι έτσι θα πετύχουμε να μη δημιουργηθούν αντιστάσεις και καθυστερήσεις.

Τα παιδιά στο κατάστρωμα της Πανεπιστημίου. Ουτοπία;


Η φετεινή εκδήλωση δεν μπόρεσε να γίνει όσο εντυπωσιακή έπρεπε. Ούτε να συσπειρώσει όλους όσους υποστηρίζουν, επιθυμούν, επιδιώκουν την αλλαγή του προσώπου της Αθήνας με τρόπο φιλικό για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες μας. Παρ' όλα αυτά, όμως, ήταν μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Έτσι θέλω να πιστεύω. Με μεγάλη αξία. Σαν παρακαταθήκη, που υποδεικνύει μέσα από τις ελλείψεις της φετεινής διοργάνωσης και κινητοποίησης, τι και πως μπορεί και πρέπει να γίνει.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μενα μου αρεσε πολυ αυτη η γιορτη. Και επειδη την εζησα και σε αλλες χωρες, εδώ ειναι πιο ωραια!

Unknown είπε...

@ efi

Να σας καλωσορίσω. Όντως η γιορτή ήταν ωραία. Ελπίζω του χρόνου να την τιμήσουν περισσότεροι...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ο προβληματισμός όλων αφορά μάλλον την συμμετοχή και όχι καθ' εαυτήν την ουσία της πρωτοβουλίας. Ελπίζω αντίστοιχος να είναι και ο προβληματισμός των αρμοδίων, ώστε ανάλογα "πειράματα" στο μέλλον να τύχουν μαζικότερης συμμετοχής...

CsLaKoNaS είπε...

Προχθες είχε γρασίδι, καρέκλες, παιδάκια με ποδήλατα και ανέμελους πολίτες, σήμερα έχει φορτηγατζήδες με σημαίες (;), να απειλούν θεούς και δαίμονες.

Πάμε πάρα πολύ καλά...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Και να δεις που θάχει και περισσότερο κόσμο σήμερα, Λάκωνα!!!
Οι φορτηγατζήδες ξέρουν και μπορούν να κινητοποιούν κόσμο - το Κράτος με το έλλειμμα πολιτικής και αξιοπιστίας, που το χαρακτηρίζει, δεν μπορεί!

CsLaKoNaS είπε...

Σωστά! Να κατέβει ο κόσμος να διαδηλώσει υπέρ του κλειστού αυτού επαγγέλματος. Είναι δικαίωμά του να θέλει να πληρώνει μέχρι και 30% καπέλο σε κάθε προϊόν που αγοράζει...

Ο καθένας τα ξοδεύει τα λεφτά του όπου θέλει άλλωστε....

Επίσης "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", για να μην ξεχνιόμαστε.

Unknown είπε...

@ CsLaKoNaS & Asteroid

Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά περνόντας από Σύνταγμα για να δω και να θαυμάσω, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι 12 με 1 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι φορτηγατζήδες μετά βίας και καταλάμβαναν ένα κομμάτι της Αμαλίας μπροστά από τον Άγνωστο.

CsLaKoNaS είπε...

@ΑΕΡΙΚΟ

Εμένα δε με στενοχωρήσες. Σιγά μη γίνει η χώρα έρμαιο στα συμφέροντα της κάθε συντεχνίας. Σειρά τώρα έχουν οι συμβολαιογράφοι.

Εκεί θα γίνει μάχη μεγάλη !

Unknown είπε...

@ CsLaKoNaS

Θα ήθελα να πω ότι πάντα θαυμάζω τις επισημάνσεις σου. Έχουν το χάρισμα να περιγράφουν με ακρίβεια καταστάσεις και συνθήκες. Έτσι και τώρα περιγράφοντας της μιας μέρας τη διαφορά από την άλλη περιέγραψες τις δυο τάσεις που διαμορφώνονται στην Ελλάδα. Από τη μια -αδύναμη ακόμα αλλά όλο και πιο τολμηρή- μια τάση αλλαγής και από την άλλη φαινομενικά πιο ισχυρή και "βαρειά" η τάση του καλά είμαστε όπως είμαστε και μη μας χαλάτε τη ζαχαρένια.

Εγώ ποντάρω στην πρώτη, μου φαίνεται πιο ικανή να πετύχει ότι ζητά. Η δεύτερη μυρίζει ψοφίμι...

Και με την ευκαιρία που μου θύμησες τον αγαπημένο μου L.V.B. αφιερώνω σε σένα αλλά και στην τάση που πιστεύω ότι θα υπερισχύσει την πρώτη του σονάτα τη γνωστή και σαν Aurore

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Όλοι στην πρώτη ποντάρουμε, Αερικό - πολλώ μάλλον που δεν είμαστε και φορτηγατζήδες!
Το ζήτημα είναι πού ποντάρει η ανεκδιήγητη Κυβέρνηση, που ακόμη το σκέπτεται μήπως επιτρέψει την τροφοδοσία της αγοράς με φορτηγά Ι.Χ., όπως διαβάζω.
Κάποτε λέγαμε ότι στο μπάχαλο ποντάρει το ΚΚΕ - τώρα ξέρουμε ότι σε κάποιο μπάχαλο και σε κάποια ταλαιπωρία της κοινωνίας ποντάρουν κατά περίπτωσιν όλοι!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να γίνει πράξη και οχι μονο στην Πανεπιστημίου, αλλά και σε άλλες οδους!

Καλημερα

orfia είπε...

Εζησα τοση ταλαιπωρια χτες στο κεντρο της Αθηνας εγκλωβισμενη σε λεωφορειο...σαν σε τριτοκοσμικη χωρα...που μονο που ακουω συγκεντρωσεις και "δικαια"...και αλλα τινα "εμπριμε"...δεν θα το γλυτωσω το εγκεφαλικο..!!!πεζοδρομησεις και αλλες υποσχεσεις ο ταλαιπωρημενος Αθηναιος τα ακουει βερεσε!!Σε φιλω

Unknown είπε...

@ Αστεροειδή

Τό ξέρω ότι ποντάρoυμε στα ίδια. Ποτέ μου δεν αμφέβαλα. Και το έχω εμπεδώσει απολύτως πως ποτέ δεν θα μπορούσες να είσαι φορτηγατζής! Γάτος είσαι και, μάλιστα, ταξιδιάρης (μην πω αλανιάρης και παρεξηγηθώ).

Για τη κυβέρνηση μη με ρωτάς. Δεν ξεύρω πού ποντάρει. Αλλά, όπως ξεύρεις και από τα ...ακουογράμματα, πατάω το μπιπ ή λέω "ναι" κάθε φορά που ακούω κάτι καλό. Είναι, πια, στη φύση μου -μην πάει ο νους σου στο κακό.

Με τους φορτηγατζήδες, πάντως, η θέση της κυβέρνησης είναι προνομοιακή. Όσον καιρό κυριαρχούν σαν θέμα στα πρωτοσέλιδα και στα κανάλια, νούμερο ένα αντιπαθής στην κοινωνία θα είναι οι φορτηγατζήδες και όχι η κυβέρνηση... Και το θέμα των ΙΧ φορτηγών το αφήνει, η κυβέρνηση, να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, σα να μας λέει ότι έχει "λύσεις", αλλά δεν μπορεί και να μην εξαντλήσει τα περιθώρια "δημοκρατικού διαλόγου" με την ευγενή τάξη των φορτηγατζήδων...

Σωστή και η διαπίστωσή σου για τους φορείς του μπάχαλου. Φαίνεται να είναι αξιοζήλευτη δραστηριότητα που αφήνει κάποιο κέρδος. Αλλιώς δεν εξηγείται τόσος ανταγωνισμός, φυσικά, στην καμπούρα μας επάνω...

Κατά τα άλλα μαγικά τα Key West και o γατούλης τους μ' έκανε να ζηλέψω...

Unknown είπε...

@ Cou (Coula)

Από το στόμα σου, Cou (Coulenia) μου, και "στου Θεού τ' αυτί".

Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και ο πεζόδρομος από τους Στύλους μέχρι και τον Κεραμεικό, δεν είναι μόνο που ομόρφηνε την Αθήνα αλλά, κυρίως, έδωσε στους κατοίκους της έναν σημαντικό λόγο να αγαπήσουν την πόλη που κατοικούν. Και κατ' επέκταση να μπορέσουν, έστω για λίγο, να δουν ο ένας τον άλλο χαμογελαστό και όχι κατσούφη, ευγενή και όχι ανάγωγο, σύντροφο στην ευχαρίστηση και όχι αντίπαλο στην ταλαιπωρία.

Πιστεύω ότι αν υλοποιηθεί η ευχή σου, αυτή η όμορφη κατάσταση θα μπορέσει να επεκταθεί. Και την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη...

Unknown είπε...

@ Orfia

Βρέθηκα κι εγώ στη θέση σου χθες και καταλαβαίνω απόλυτα τι μου λες. Είναι ανυπόφορο το αίσθημα να σε εγκλωβίζουν, άνευ ή και μετά λόγου, και από ελεύθερο άνθρωπο να σε μετατρέπουν σε όμηρο μιας διελκυστίνδας... Ειδικά με το ρυθμό που αυτό συμβαίνει στην Αθήνα όλο το χρόνο. Μετά την οργή, ένα βαρύ συναίσθημα κατάθλιψης με βάρυνε μέχρι αργά τη νύχτα...

Όμως, καλή μου Orfia, τι σχέση έχει αυτό με μια εκδήλωση που σκοπό είχε να προβάλει έναν τρόπο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης; Τι σχέση έχει με την ανάγκη και τις εξαγγελίες για πεζοδρομήσεις; Τι είναι αυτό που "ακούει βερεσε ο ταλαίπωρος Αθηναίος"; Εννοείς, μήπως, ότι έχει βαρεθεί να ακούει για σχέδια και να μη βλέπει να γίνονται πραγματικότητα; Αν εννοείς αυτό, θα συμφωνήσω μαζί σου και θα σε καλέσω την επόμενη φορά που θα γίνει συγκέντρωση για το θέμα αυτό, να έρθεις κι εσύ κοντά μας να φωνάξεις "αυτά τα σχέδια τα παλιά, καιρός να γίνουν έργο".

Αν όμως εννοείς ότι οι πεζοδρομήσεις δεν είναι τίποτ' άλλο παρά σχέδια για την ταλαιπωρία των Αθηναίων και, καλά θα κάνουν, να μας αφήσουν στην ησυχία μας, τότε πρέπει επειγόντως να επιστρέψω στην κουζίνα μου και να σου φτιάξω ένα καλό φαγάκι για να σου αλλάξω γνώμη...

:-)

orfia είπε...

...Αγαπημενο μου Αερικο, φυσικα και ειμαι υπερ των όποιων μετρων για την ποιοτητα της ζωης μας εδω στην πρωτευουσα. Προβλημα εχω με τις εξαγγελιες, τους εορτασμους για τις αναγγελιες μετρων και γενικα με το τυροπιτακι που μας πετανε εν οψει εκλογων. Θα προτιμουσα να αρχιζαν εργα εδω και τωρα χωρις εορτασμους. Φυσικα και ειμαι υπερ των πεζοδρομησεων, αλλα δεν εχω καμμια εμπιστοσυνη σε κανεναν προγραμματισμο τους! Τα αλλα απο κοντα.....ειναι μεγαλη κουβεντα!!!! :-) Σε φιλω!